snsfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Dok predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić i dalje ćuti na zahteve opozicije da raspiše izbore na svim nivoima, na političkoj sceni, kako javljaju izvori Danasa, se šuška da iz redova naprednjaka idu priče da bi prevremeni izbori mogli da budu održani na jesen i to već 8. oktobra.

Ipak, kako nam je rečeno, treba biti oprezan sa „infoirmacijama“ koje se moguće puštaju kako bi se zamajala opozicija, dok se prave potpuno drugi planovi.

Naši izvori kažu da je pomeranje lokalnih i pokrajinskih izbora koji slede na proleće sledeće godine, na jesen ove godine „vrlo nategnuto“, kao i da će konačna odluka zavisiti i od dinamike dešavanja na Kosovu i održavanja tamošnjih izbora, ali i od reakcija međunarodne zajednice, pogotovo Amerike.

Ukoliko su ove glasine tačne, postavlja se pitanje šta će izbori na jesen doneti Vučiću a što neće oni na proleće 2024.

Milomir Mandić, istraživač Demostata, za Danas kaže da bi izbori ove godine Vučiću doneli potvrdu legitimiteta koji mu opozicija osporava posle postizanja novih sporazuma sa Kosovom, nazivajući ga izdajnikom, i bar jednog novog postizbornog kolaicionog partnera koji bi mu pomogao u donošenju teških odluka posebno oko usklađivanja sa spoljnoom i bezbednosnom politikom EU.

– Postoje tri scenarija za raspisivanje izbora. Prvi je da vanredni beogradski i parlamentarni izbori budu održani do 1. jula, drugi je da budu na jesen i treći da budu zajedno sa pokrajinskim i lokalnim na proleće sledeće godine. Činjenica je da sve parlamentarne opozicione partije traže izbore na svim nivoima i da je Vučić rekao da će ih raspisati ako mu bude ugrožen legitimitet vlasti. Moguće je da će se o izborima Vučić oglasiti posle Uskrsa – navodi Mandić.

Prema njegovim rečima, scenario po kojem se ozbori održavaju do 1. jula podrazumeva da budu raspisani najkasnije do 1. maja.

On kaže da ukoliko bi izbori bili održani do kraja juna, vlada bi bila formirana do početka jeseni i da bi za to i međunarodna zajednica imala razumevanja.

Mandić očekuje da se pridruživanje nekom od paketa sankcija može očekivati posle završetka interkonektora sa Bugarskom na jesen.

– Mitinzi koje održava po Srbiji ukazuju na to da su brzi izbori mogući. Kada je reč o pokretu koji se najavljuje, to je više predizborna koalicija nego politički entitet. Dilema narednih izbora je da li će SPS biti deo predizborne liste sa SNS i ostalim koalicionim partnerima što do sada nije bio sličaj – ukazuje Mandić.

Kada je reč o izborima na jesen, on ponavlja da tokom vladavine SNS izbori nikad nisu bili na jesen i da zato smatra da su manje šanse da budu tada nego na proleće sledeće godine.

Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da ima više negativnih nego pozitivnih aspakata održvanja izbora pre proleća sledeće godine.

– Nisam siguran koliko SNS odgovaraju izbori u ovom trenutku dok je Kosovo još aktuelna tema na kojoj može da se mobiliše pad podrške. Ukoliko bi bili parlamentrani izbori bili na proleće zajedno sa pokrajinskim i lokalnim u nešto više od 140 lokalnih samouprava, objedinjavanjem glasanja stranka bi bila podignuta na lokalu tamo gde lošije stoji što je već i postala praksa – navodi on.

Kako dodaje, moguće da Vučić anticipira da bi mogao da ima veći pad podrške naredne godine, možda zbog Kosova, Rusije, ekonomiskih dešavanja, ili nekih konkretnih akata poput potpisivanja dokumenata sa Prištinom ili uvođenja sankcija pa bi održavanjem izbora ove godine obezbedio sebi podršku.

Nezvanično, Vučić bi izborima pokušao da iz parlamenta izbaci bar deo saveza na desnici koji mu poslednjih meseci zadaje probleme napadajući ga zbog sporazuma sa Prištinom. Umesto neposlušnih, kako nam kažu izvori bliski SNS, u Skupštinu bi pokušao da ubaci njegove umerenije kritičare koji bi imali više razumevanja za nejgove buduće postupke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari