Novica Tončev: SPS je najvažniji partner SNS 1Foto: STARSPORT

Josip Broz Tito je bio ikona jednog vremena i jedne zemlje koja više ne postoji.

Mnogi se danas sa setom sećaju Jugoslavije i tadašnjeg stila života. Kroz lik i delo Josipa Broza ideje komunizma su vrlo uspešno promovisane daleko izvan naših granica, a ono što SPS danas radi, naročito kroz angažovanje Ivice Dačića jeste zasluženo međunarodno pozicioniranje Srbije sa svim njenim teritorijama. Danas Srbija vodi nezavisnu politiku između Istoka i Zapada i konstantno se bori za pitanja državotvornosti i suvereniteta. Naša izborna kampanja je fokusirana na budućnost Srbije i na jasne programe kako da svi živimo bolje i lepše. Naša politika je jasna i beskompromisna kada su u pitanju ljudske slobode, jednakosti i prolike za rad, rast i razvoj svakog građanina Srbije. Ne verujem u slavu kao prelaznu stvar. Verujem da ličnim stavom, angažovanjem, a pre svega postignutim rezultatima jedino možete da zaslužite poverenje i poštovanje – kaže za Danas Novica Tončev, potpredsednik  Socijalističke partije Srbije, objašnjavajući zbog čega se Tito našao u epicentru njihove izborne kampanje.

* Ivica Dačić, koji je godinama izbegavao da spomene Slobodana Miloševića, sada i njega spominje u kampanji. Da li to znači da ste istrošili sve argumente, pa se vraćate na istoriju?

– Slobodan Milošević je bio na čelu SPS-a kada smo bili najbrojnija i najuticajnija partija na ovim prostorima. Nažalost to su bile godine kada nije bilo lako biti ni na čelu partije, a naročito zemlje. Donosile su se neke teške odluke. Nisam siguran da bi neko na njegovom mestu mogao drugačije ili bolje u datim okolnostima. Sa ovog vremenskog otklona mi možemo samo da učimo iz grešaka prošlosti i da ih pretvaramo u prednosti za budućnost. Na istoriju se ne vraćamo da bi je kopirali nego da bi iz nje učili. Raduje me što je sve više mladih ljudi koji nisu bili rođeni u Miloševićevo vreme, a sada prepoznaju SPS kao svoju partiju i socijalističke ideje kao jedine ispravne za kreiranje sopstvenog sveta. Glavni argumenti SPS-a su pitanja zdravstva, školstva i pravne zaštite, jednaka za sve građane, i to su osnovne socijalističke ideje koje prevazilaze materijalne okvire, postojale su pre nas i trajaće i posle nas. Ono na šta smo mi u SPS-u najponosniji je to da smo mi generacijska partija, otac, sin i unuk povezani svojim prezimenom i povezani svojom partijom.

* Može li pesmom Ivica Dačić da nadomesti sva ona izneverena obećanja socijalista od besplatnog školstva, zdravstva do bolja prava radnika?

– Kaže se da čovek peva kada mu je srce puno. Ivica Dačić ima razloga da bude zadovoljan svojim angažovanjem kao ministar spoljnih poslova koji je uspeo da 18 zemalja nagovori da povuku priznanje Kosova. I kao partijski drug i kao građanin Srbije ja na to mogu da mu kažem samo hvala. Za nas u SPS-u će pitanja zdravstva, školstva i socijalne pravde i dalje biti imperativ svakodnevnog delovanja, a ako Dačić pored političke borbe uspe i pesmom da građanima ulepša dan, onda je to duplo zadovoljstvo. Lično mislim da odlično peva i verujem da ćemo 21. juna opet imati razloga za pesmu. Naravno, prvo idu očekivanja i rezultati, a onda pesma kao potvrda dobro obavljenog posla.

* U kampanji gotovo da ne spominjete uspehe vlade, da li ste te uspehe namerno ili slučajno prepustili naprednjacima?

– SPS je deo vladajuće koalicije. Po iskustvu i kadrovima rekao bih najvažniji partner SNS-a. Sve što radimo je jedino i isključivo u službi građana i u cilju njihovog kvalitetnijeg života. Interesi države su za SPS uvek i ispred svega. Zasluge je lako prihvatati, teško je odgovoriti na sva pitanja i potrebe savremenog društva, a pritom sačuvati dostojanstvo svakog pojedinca. Zaista smo u prethodnom periodu puno toga dobrog uradili, ali nas čeka još mnogo toga na putu građenja bolje i stabilnije Srbije.

* Kako komentarišete optužbe da su se pojedini socijalisti obogatili u vlasti istovremeno pričajući o socijalnoj pravdi?

– Ja sam lično u politiku ušao kao ostvaren poslovni čovek želeći da bogato iskustvo podelim sa ljudima i pokažem kako se i u Srbiji može lepo, a pošteno živeti i raditi. Predstavio sam i svoju imovinsku kartu i pozvao sve političare da urade isto. Ponosno stojim iza svakog svog angažovanja i uvek sam spreman da sebe i druge pogledam u oči. Pošten život nije kompromis i verujem da bi političari trebalo da budu primer za ispravno delovanje u svim segmentima života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari