Ana Brnabić: Borba za datum nije ni Cerska ni bitka na Sutjesci 1foto: R.Z./ATAImages

Borba za datum lokalnih izbora nije ni Cerska bitka, ni Sutjeska, ni bombardovanje, poručila je danas predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, reagujući na izlaganja poslanika opozicije koji su borbu za izborne uslove poredili sa antifašističkom borbom u Drugom svetskom ratu.

Mislim da je vređanje velikog broja narodnih poslanika i građana koji glasaju za većinu to što izjednačavate vašu borbu sa borbom oslobodilaca protiv okupatora, od Cerske bitke do Sutjeske.

Ne postavljajte znake jednakosti, jer je to unižavanje žrtava koje su dale život zaa slobodu i suverenitet Srbije. Molim vas da ne koristite taj primer ko god vam je to prepručio, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da nema ništa junačko u tome što se razgovaralo o datumu izbora da bi ljudi „išli na holidej“.

Šef Poslaničke grupe Zeleno-levi front Radomir Lazović zamolio je Brnabić da, ako želi polemiše sa poslanicima, sedne u poslaničke klupe.

Vi ste ti koji sebi učitavaju te stvari, što se poredite sa okupatorom, dodao je on, pozivajući Brnabić da se „navikne“ na novo radno mesto.

Poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović ocenila je da Srbija nije demokratska država u kojoj postoji vladavina prava i slobodno pravosuđe.

O tome govori i saslušanje osumnjičenih, pa policija prilikom saslušanja osumnjičenog u Boru izvrši ubistvo, što je bačeno u zapećak usled ovih izbornih zakona, predočila je ona.

Radi se o životima građana Srbije i ne može policija prilikom saslušanja da bije i iznuđuje iskaze, za šta god da su opsumnjičeni. Mi smo se obavezali međunarodnim konvencijama i Ustavom da ćemo poštovati prava pritvorenika, rekla je Nestorović.

Nestorović je navela da je ovaj zakon mali korak u borbi za stvaranje demokratske države.

Poslanik Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović rekao je da Beograd i Srbija mogu i moraju bolje od ovoga što sada postoji.

Borimo se od prvog dana, borimo se da znanje primenimo za dobro, da promenimo okruženje, borimo se za ljubav, da stvaramo život i zato se borimo za demokratiju, rekao je on.

Borimo se za bolje izborne uslove, da glasmo slobodno, da mediji budu slobodni i da birački spisak bude dobar. Znamo da borba nije pravedna i poštena, ali ne odustajemo, kazao je Veselinović.

Poslanik sa liste Srpske napredne stranke Radoslav Milojčić Kena naveo je da pojedine poslanike vređa poređenje sa okupatorom, jer su njihovi preci nastradali u borbi sa tim okupatorima.

Nisam ga čuo da je reagovao na predlog Nemačke za rezoluciju o Srebrenici kojom žele da srpski narod proglase genocidnim, a sedeo je u Bundestagu, rekao je Milojčić, govoreći o Lazoviću.

Dešavanja u Skupštini pratite u Danasovom blogu uživo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari