Politico: Izbori gotovi, slede veliki izazovi za Vučića 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nema neizvesnosti ko će pobediti na izborima u Srbiji – predsednik Aleksandar Vučić će još jednom trijumfovati, ocenjuje Politico. Ipak, ukazuju da jedno veliko pitanje visi nad Srbijom: može li Vučić ostati u prijateljskim odnosima i sa Moskvom i sa EU nakon ruske invazije na Ukrajinu?

Vesti u vezi sa izborima u Srbiji  možete pratiti u blogu.

Vučić je u protekloj deceniji dominantna politička ličnost u Srbiji. Tokom tog vremena, navodi Politico, on je sve više optuživan za autokratsku vladavinu, podstaknutu provladinim medijima i rasprostranjenom kronizmu.

Ali dok je njegovo vladanje domaćom političkom scenom blizu apsolutnog, Vučić se zbog ruskog rata u Ukrajini nalazi u krajnje neprijatnoj poziciji na međunarodnoj sceni.

Tokom svog vremena na vlasti, Vučić je održavao bliske veze i sa EU i sa Rusijom, menjajući svoju lojalnost između dve strane kad god bi video priliku da izvuče veće koristi i podršku Srbiji.

Sada je pod pritiskom da izabere stranu.

Nakon što je u početku ćutao o ukrajinskoj krizi, Beograd je na kraju podržao rezoluciju UN kojom se osuđuje invazija Vladimira Putina, ali je odbio da se pridruži sankcijama Zapada protiv Kremlja, podseća portal.

EU je jasno stavila do znanja da očekuje da kandidati za članstvo, kao što je Srbija, slede njenu liniju po pitanju sankcija i spoljne politike uopšte.

Kako se Vučić snalazi u ovom geopolitičkom pejzažu biće odlučujući izazov njegovog predstojećeg mandata.

Stranci često pogrešno shvataju bliske veze Beograda sa Moskvom kao dokaz trajne rusofilije među srpskom političkom klasom i širim društvom. Ali istina je daleko pragmatičnija: Srbija je skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa, koji dobija po posebno niskoj ceni. Vatreni prorusi dobijaju neproporcionalno veliko medijsko izveštavanje, ukazuje Politico.

Ostaje ipak otvoreno pitanje da li bi Vučić zaista želeo da u potpunosti prigrli EU i Zapad.

Brisel bi mogao da testira njegovu spremnost na nekoliko načina – nudeći Srbiji veće podsticaje da napreduje u dugotrajnim pregovorima o članstvu u EU i pružanjem podrške da se zemlja odvikne od energetske zavisnosti od Rusije.

Ranije ovog meseca, EU je preduzela korake na potonjem frontu nudeći državama Zapadnog Balkana priliku da se pridruže dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini tečnog prirodnog gasa.

Na političkom planu, realističnija perspektiva članstva u EU bi Vučiću dala pozitivan narativ koji bi prodao svojim biračima.

„Mislim da je u interesu EU da se stvari odigraju na pametan način i da Srbija bude usidrena u EU“, rekla je Tena Prelec, naučni saradnik na Odseku za politiku i međunarodne odnose Univerziteta u Oksfordu, specijalizovana za Zapadni Balkan.

“Šargarepa treba da bude veća od štapa, pozitivna poruka mora da bude na prvom mestu i da dopre do srpskog stanovništva“, dodala je Prelec.

Međutim, navodi, EU blok takođe treba da bude jasan sa budućim članicama da neće zatvoriti oči ako ne ispune ključne demokratske standarde.

Takođe, mora postojati signal da je proširenje EU tu za one koji se pridržavaju, a ne za one kojih to ne čine – jasne nagrade i kazne – koje nismo imali dugo vremena“, precizirala je Prelec za Politico.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari