Izmene izbornih pravila u AP Vojvodina skrojene po meri Aleksandra Vučića: Sagovornici Danasa tvrde da naprednjaci nemaju poverenja u vojvođanske kadrove 1Foto: Wikipedia / Vlada APV

Na predlog vladajuće većine, poslanici Skupštine Vojvodine u sredu, 4. oktobra raspravljaće o izmenama izbornih pravila, dva meseca pre najavljenih izbora. Predloženim izmenama onemogućava se predaja lista koju čini koalicija političke stranke i grupe građana, a konstatuje se i da kandidati za poslanike moraju da imaju prebivalište u Vojvodini, dok nosioci lista ne moraju. Sagovornici Danasa tvrde da je ovo poslednje pravilo skrojeno baš po meri Aleksandra Vučića i da pokazuje da naprednjaci u Vojvodini nemaju kadrove sposobne da budu nosioci liste.

Predloženim izmenam izbornih pravila smanjuje se i broj potpisa koje je potrebno sakupiti da bi se predala izborna lista. Predlaže se smanjenje broja potrebnih potpisa za kandidovanje izborne liste, tako da je umesto 6.000 potrebno 4.000, dok je za manjinsku listu umesto 3.000 neophodno prikupiti 2.000 potpisa. U obrazloženju se navodi da je ovo urađeno kako bi se smanjila dokumentacija i olakšalo kandidovanje.

Osim toga predloženim izmenama produžavaju se rokovi za podnošenje izborne liste sa 15 na 20 dana, a zadržava se i postoječi izborni cenzus od tri odsto..

Do sada nije bilo najava da će se menjati odluka o izborima u Vojvodini, tako da je ovaj predlog iznenađenje, a tome nisu prethodili ni razgovori sa opozicijom koja je imala i ranije prigovore na izborne uslove na svim nivoima.

Nebojša Novaković, predsednik pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu i narodni poslanik, kaže za Danas da je udarac političkim osobenostima u Vojvodini, Srpska napredna stranka zadala još 2014. godine kada su na predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine ukinuli većinski i ostavili samo proporcionalni izborni sistem.

„Sadašnje promene izbornih zakona u Vojvodini po svom značaju su manje, ali predstavljaju kontinuitet obesimišljavanja pokrajinskih izbora samim tim što postoji ideja da nosioc liste ne mora biti sa prebavalištem u Vojvodini, a to dalje znači dve stvari: Prva je da u SNS nemaju kadar na pokrajinskom nivou koji bi to mogao da bude nosilac liste, a druga je da u SNS ne smeju da imaju kadar koji bi to mogao da bude, a da nije Aleksandar Vučić“, navodi Novaković.

Sličan stav ima i Branislav Ristivojević, poslanik Novog DSS u Skupštini Vojvodine, koji kaže da ako naprednjaci u Vojvodini nemaju boljeg kandidata od Vučića, to je sramota.

„To je po principu jedan svira, svi ostali tapšu. Ali možda je interesantno i pitanje da li to SNS nema poverenja ni u koga iz Vojvodine da bude nosilac liste. Na prošlim pokrajinskim izborima to je bio Igor Mirović“, podseća Ristivojević.

On napominje da Novi DSS neće podržati takvu izmenu izbornog zakona dva meseca pre izbora.

„Naprednjaci imaju očigledno istraživanja koja pokazuju i da grupe građana, poput Uduženja Šodroš ili ekologa, imaju jaku podršku među biračima. I to je možda razlog zbog koga zabranjuju sada koalicije udruženja građana i stranaka. U teoriji oni ne zabranjuju tim udruženjima da izađu na izbore, ali im zabranjuju da izađu pod svojim imenom. Njihovi članovi mogu da se nađu na nečijoj izbornoj listi, ali oni nisu uvek prepozatljivi, koliko i sama udruženja“ navodi Ristivojević..

On kaže da je to rešenje neustavno, jer Ustav ne predviđa zabranu da se udruženje građana bavi politikom.

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković ocenjuje da je najavljena izmena izbornih pravila u AP Vojvodini za predstojeće izbore, po kojoj nije moguće praviti koalicije partija sa grupama građana, udar na demokratiju jer politički pluralizam ne čine samo stranke.

„Ako osporite pravo grupama građana da učestvuju na pokrajinskim izborima, vi ste onemogućili deo građana da imaju svoje predstavnike i onemogućili ste građane da u najširoj političkoj paleti biraju one predstavnike za koje veruju da će ih autentično predstavljati“, navodi Novaković.

Janko Veselinović, poslanik Pravac Evropa, kaže da nije čudno što naprednjaci menjaju izborne uslove u Vojvodini gde ima značajan broj udruženja, pokreta i inicijativa, jer žele da na svaki način razbiju biračko telo opozicije.

„Mene bi čudilo da do raspisivanja izbora ne izmene i zakone koji se tiču republičkih izbora, u nekom drugom pogledu. Strašno je naravno da se izborni uslovi menjaju 75 ili manje dana do izbora. Zamislite da se pred neku utakmicu menjaju pravila o tome ko može, a ko ne može da igra.
To je protiv dobre prakse, ali i protiv zdravog razuma, kaže Veselinović..

Ligu Socijaldemokrata Vojvodine, kako za Danas, navodi lider ove stranke Bojan Kostreš, ne dodiruje odluka o zabrani koalicija između udruženja građana i stranaka, jer LSV uvek ide samostalno na pokrajinske izbore.

„Međutim, ovo pokazuje vrstu nervoze u vladajućoj koaliciji i činjenicu da se boje da će izgubiti vlast u Vojvodini. Zato pokušavaju na svaki način da onemoguće pravljenje koalicija koje bi možda bile efikasne i privukle veći broj glasova. Ne treba tražiti logiku kod naprednjaka, već treba pitati šta je njihov interes“, zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari