Vučićev je spin da je rejting opozcije u padu: Sagovornici Danasa tvrde da je SPS u ogromnom opadanju,a SNS-u se ozbiljno klima 1foto Stefana Savić

„Tvrdnja Aleksandra Vučića, predsednika Srbije da bi Srspka napredna stranka na beogradskim izborima samostalno mogla da osvoji 55 odsto glasova, pet više nego na decembarkim izborima, predstavlja još jedan njegov spin, koji samo krađom glasova može da se osvoji. Te njegove tvrdnje o rastu popularnosti SNS i padu popularnosti opozicije služi samo za ohrabrivanje njegovih birača“, ističe za Danas Miloš Pavlović, funkcioer Narodnog pokreta Srbije.

Negirajući predsednikove tvrdnje da je popularnost opozicije pala za tri odsto u Beogradu, Pavlović kaže da je već dokazano da Beograd ne želi Aleksandra Vučića, ne želi Srpsku naprednu stranku. Beograd, kako kaže,jasno je glasao za promene.

Za poslanika stranke SRCE Slobodana Cvejića , Vučićevo stalno merenje rejtinga ima za cilj popravku štete koju je njegov režim pretrpeo na poslednjim izborima.

„Ovo su njegovi klasični medijski mamci. Kao profesor metodologije društvenih istraživanja odgovorno tvrdim da ankete ne pokazuju nikakvu promenu odnosa snaga van ranga statističke greške. SPS je u ogromnom opadanju, SNS se ozbiljno klima, a priča o pokretu „Pljačka Beograda ne sme da stane“ to ne može da zaustavi. Dovoljno je da izbacimo pokradene glasove iz izborne matematike i moći ćemo da uspostavimo odgovornu i sposobnu upravu u Beogradu i još nekim gradovima u Srbiji“, navodi Cvejić.

Ocenjuje da se u tom smislu,opoziciji nigde ne žuri i da će biti uporna u zahtevima da se unaprede izborni uslovi. Ako treba i do jeseni, to je više vremena da se ažurira birački spisak, da se RTS prizove razumu, da se izabere nepristrasan Savet REM-a.

„Otvaranje biračkih spiskova za reviziju i ažuriranje je minimalni prvi korak ka pravednijim izbornim uslovima“, objašnjava poslanik stranke SRCE.

Pavle Grbović, poslanik PSG smatra da kada Vučić govori o padu rejtinga opozicije za tri odsto on pritom ne govori o istraživanjima, već o njegovim željama u pogledu rezultata izbora, računajući na izdašnu pomoć izbornih manipulacija.

„Na izbore u ovakvim okolnostima se žuri režimu kako bi izbegao bilo kakve promene u domenu izbornih uslova, jer su svesni da svako unapređenje ide njima na štetu. Iole slobodni i fer izbori su noćna mora naprednjaka, jer u tom slučaju bi zauvek izgubili priliku da upravljaju Beogradom. Zbog toga vlast već dve nedelje ignoriše i preporuke ODIHR-a, ali i inicijativu opozicije da se bez odlaganja započnu razgovori o sprovođenju istih kako bi se prevazišla duboka politička kriza.“, navodi Grbović.

On napominje i da ti razgovori ne bi smeli da se svedu na banalizaciju kroz dopuštanje “uvida u birački spisak”. Sam uvid u birački spisak ne znači ništa već je neophodno da se uspostavi izvršno telo za sprovođenje izbora koje bi moglo da prati sve upise i premeštanja u biračkom spisku i da na taj način efektivno kontroliše izborni proces.

U takvom telu, kako kaže Grbović, moraju da budu predstavnici parlamentarne opozicije i civilnog sektora, u suprotnom ne postoji način da se garantuje integritet izbornog procesa.

 

„Vučić koristi istraživanja javnog mnjenja ne samo da bi se informisao, nego i da bi oblikovao javno mnjenje. On to radi iznoseći selektivne ili netačne podatke uz pomoć kojih želi da upravlja javnim mnjenjem. Tako da bi podatke koje iznosi trebalo staviti u taj kontekst“, ocenjuje za Danas Zoran Lutovac, poslanik i predsednik Demokratske stranke.

Na primedbbu predsednika Srbije da se opoziciji ne žuri da izađe na izbore jer zna „koliko je uprskala stvar nakon dešavanja u parlaent protekle nedelje“, Lutovac kaže, da se opoziciji ne žuri da izađe na izbore bez uslova za slobodne i poštene izbore.

„Na takvim izborima nema nikakve šanse, zato je njegov otpor takav da mu ne pada na pamet da oslobodi medije, oslobodi ljude pritisaka i ucena i da omogući ispravan birački spisak. Njegovi “izborni uspesi” počivaju upravo na tim uslovima koji mu omogućavaju izbornu prevaru. Njegovo viđenje dešavanja u parlamentu samo potvrđuje da je on generator svih prostakluka i grčevite odbrane izborne krađe“, ističe lider DS .

Komentarošući velikodušnu poruku Vučića Ani Brnabić i MIlošu Vučeviu da daju na uvid opoziciji biračke spiskove, jer njima i nema ništa senzacionalno, sagovornik Danasa primećuje da se tu ne radi o tome da opozicija ima uvid u birački spisak na kojima oni neprekidno rade i upodobljavaju ga određenom trenutku. Već se radi o tome da postoji sistemska mogućnost stalne kontrole biračkog spiska i mogućnosti da se utvrdi ko je, kada je i kakve je intervencije imao na njemu i da se spreči bilo kakva zloupotreba u budućnosti.

„Nije poenta da oni nama daju birački spisak. Nije birački spisak knjiga ili novina da se čita. Birački spisak je jedna od najvažnijih stvari u izbornom procesu i preduslov slobodnih i fer izbora. Zato birački spisak mora da se sredi u smislu da u njemu budu upisani stvarni birači, bez primesa migracije, da se izbrišu oni koji nemaju biračko pravo i slično .Sada, više nego ikada važno je da se birački spisak sredi“ , zaključuje Miloš Pavlović , funkcioner Narodnog pokreta Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari