Zašto u sastavu Radne grupe za unapređenje izbornih uslova nema predstavnika opozicije i civilnog sektora? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Prvi sastanak Radne grupe za unapređenje izbornih uslova u Srbiji održan je u ponedeljak u prisustvu predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ane Brnabić, predstavnika OEBS-a i EU, i uz uverevanje da će se raditi na preporukama ODHIR-a. Sastanku, međutim, nije prisustvovao niko iz opozicije, niti bilo ko iz nevladinog sektora, koji su i insistirali na poboljšanju izbornih uslova, kako bi se sprečila nova izborna krađa. To je i razlog zbog koga opozicija tvrdi da vlast samo hoće da kupi vreme,kako bi prošla još jedna izborna podvala.

„Ako pogledamo sastav ove radne grupe ona bi se pre mogla nazvati grupa za novi izborni inženjering i krađu glasova, nego grupa za unapređenje izbornih uslova“, kaže za Danas dr Đorđe Pavićević, poslanik ZLF i profesor na FPN. On napominje da u ovoj grupi sede predstavnici institucija koje su aktivno učestvovale u izbornim prevarama i pokrivale sve nepravilnosti.

„Zbog toga se prva preporuka iz konačnog izveštaja Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) odnosi na rekostrukciju ove radne grupe tako da uključi i druge relevantne aktere, kao što je civilno društvo. Očito je da vlast želi da nastavi sa dosadašnjom praksom i da rad ove radne grupe služi samo za zamajavanje javnosti i umanjivanje štete koju su nanele rezolucija Evropskog parlamenta i završni izveštaj ODIHR-a. Vlast hoće da kupi vreme kako bi prošla još jedna izborna podvala“, navodi Pavićević.

Podseća da je zahtev opozicije da se nadzor i kontrola izbornog procesa izuzme iz ruku onih koji su odgovorni za izbornu krađu na izborima 17. decembra.

„Oni bi trebalo da budu predmet istraga i utvrđivanja odgovornosti, ne oni koji će krojiti nove izborne prevare. Preostalo je malo vremena do sledećih lokalnih i gradskih izbora, vlast i institucije ne treba da troše vreme na slične obmane, nego da se uradi ono što može da se uradi u kratkom roku i da to sprovedu. Može se unaprediti birački spisak i obezbediti njegova transparentnost, otvoriti medijski prostor i pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornih za krađu izbora, sve to Radna grupa može pročitati u izveštaju Kancelarije čije je preporuke zadužena da sprovodi“, navodi sagovornik Danasa.

Da podsetimo Radna grupa za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava u koordinaciji i praćenju primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, nastala je odlukom Vlade Srbije 23. marta 2023. godine. Njom predsedava direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Za zamenicu predsednika ove grupe imenovana je zamenica Generalnog sekretara Vlade Tamara Stojčević, dok su pomoćnici predsednik Republičke izborne komisije, zadužen za pitanja izbornog postupka Vladimir Dimitrijević, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, zadužen za pitanja finansiranja u izbornom procesu Dejan Damnjanović i v.d. pomoćnika ministra informisanja i telekomunikacija Katarina Tomašević, kao i generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić.

Radna grupa ima 13 članova i nikoga iz redova opozicije i civilnog sektora i zato sagovornici Danasa smatraju da je cilj tog tela samo šminkanje naše tužne stvarnosti.

„Naš stav što se tiče implementacije preporuka ODIHR-a je da taj proces mora biti inkluzivan. A to je stav koji smo čuli od EU, Nemačke i Stejt departmenta. Zato se očekuje da vlast zajedno sa opozicijm i civilnim sektorom radi na tome da se zajednički donesu odgovarajuće promene i što se tiče biračkog spiska i svih drugih preporuka koje se nalaze u izveštaju ODIHR-a“, kaže za Danas Natan Albahari, član Predsedništva PSG.

Na pitanje veruje li da ovako sastavljena radna grupa može da primeni sve preporuke ODIHR-a , on odgovara da nema poverenja u ovu radnu grupu koja je u proteklom periodu služila samo kao jedna vrsta šminke koju je vlast koristila prema ODIHR-u i EU.

„Cilj te grupe bio je da pokaže da nešto radi na poboljšanju izbornih uslova, a činjenica je da se ona bavila minornim tehničkim stvarima, a ne suštinskim promenama. A ovde se ne radi o tome kako će da izgleda neki obrazac, boja olovke, biračke kutije. Ovde se radi o suštini, da u Srbiji nema slobodnih izbora i to mora da bude glavni cilj bilo koje radne grupe koja će se baviti ovim pitanjem“, navodi Albahari.

I POKS sumnja da će ovako sastavljena radna grupa raditi na implementaciji preporuka i unapređenju izbornog procesa. Zato ova stranka traži da u tu grupu budu imenvani i predstavnici opozicije.

„Očekivati od ovog sastava radne grupe na čelu sa Nebojšom Stefanovićem da će istinski raditi na realizaciji preporuka ODIHR za sprečavanje izborne krađe, isto je kao očekivati od koze da će sačuvati kupus. Radna grupa Vlade Srbije za saradnju sa OEBS je u ovom sastavu osnovana pre četiri godine, bez predstavnika opozicije i skoro ništa nije uradila na realizaciji preporuka iz prethodnih izveštaja o izbornom nepravilnostima i zato nije za očekivati da će u ovako kratkom roku do sledećih izbora učiniti mnogo više. Zahtevamo da se opoziciji hitno omogući učešće u ovom radnom telu“, ističe predsednik POKS Vojislav Mihailović.

Prema njegovim rečima ovo bi mogao biti prvi korak u normalizaciji odnosa između vlasti i opozicije u našem društvu i poslednji pokušaj da imamo fer i demokratske izbore, kao što što postoje u drugim državama.

„Ukoliko vlast odbije ovaj predlog, biće jasno da se sprema da ponovi izbornu krađu za koju se uverio čitav svet da je postojala. U tom slučaju, jasno je da opozicija neće dozvoliti održavanje farse od izbora u Beogradu i drugim gradovima“, navodi Mihailović.

Zašto u sastavu Radne grupe za unapređenje izbornih uslova nema predstavnika opozicije i civilnog sektora? 5
foto FoNet Milica Vučković

Da opozicija, pojedinci koji imaju znanje i želju da rade za javni interes, kao i predstavnici nevladinog sektora mora da imaju svoje predstavnike u toj radnoj grupi, smatra i Zoran Lutovac, predsednik Demokarsteke stranke. „Ali ne samo da budu formalno uključeni kako bi stvarali privid nekih promena, nego da se njihova reč poštuje i uvažava kako bi smo došli do suštinskih promena. Kozmetičke promene samo bi produbile političku krizu“, navodi Lutovac.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Bojana Selaković kaže za Danas da ODIHR-ov izveštaj vrlo jasno ističe potrebu uključivanja civilnog društva, kao i drugih političkih aktera u unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

„Ovo će ujedno biti i najvažniji test volje Vlade i političke većine za to da li su i koliko spremni da pristupe primeni preporuka. Civilno društvo je i do sada imalo važnu ulogu u monitoringu izbornog procesa u Srbiji, ali do sada institucije nisu pokazivale spremnost ni za konstruktivni dijalog o njihovim nalazima ni za konsultacije tokom primene ranijih preporuka ODIHR-a“, navodi Selakovićeva.

Zašto u sastavu Radne grupe za unapređenje izbornih uslova nema predstavnika opozicije i civilnog sektora? 6
Bojana Selaković. Foto: Insajder

Kao rezultat takvog netransparentnog procesa, kako kaže, imali smo priliku da tokom mandata prethodne vlade slušamo razna kreativna tumačenja u cilju dokazivanja procenta primene ODIHR preporuka. Izveštaji civilnog društva o decembarskim izborima u potpunosti su na liniji preporuka ODIHR-a što je dodatni pokazatelj kredibiliteta i kapaciteta civilnog društva u Srbiji.

„Od toga da li će nova Vlada prepoznati sopstveni interes da u strukture koje će se baviti primenom najnovijih ODIHR preporuka uključi predstavnike relevantnih OCD, zavisiće ne samo odnos prema izveštaju kao takvom. Već celokupnom odnosu prema procesu evrointegracija Srbije, imajući u vidu značaj kvaliteta izbornog procesa za međunarodnu reputaciju Srbije“, zaključuje Bojana Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari