Opozicija se obratila javnosti povodom izveštaja OEBS-a o izborima u Srbiji: Analiza pokazuje cirozu jetre, premijerka pokušala da kaže da nije alkoholičarka 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predstavnici dela opozicije u Skupštini obratili su se javnosti nakon objavljivanja izveštaja ODIHR o izborima u Srbiji i obraćanja tim povodom premijerke Srbije Ane Brnabić.

Marinika Tepić, narodna poslanica i potpredsednica Stranke slobode i pravde, rekla je da je i s njihove strane stavljena tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni.

„Sve ono na šta smo ukazivali se decidno navodi u ovom izveštaju – organizovani prevoz i migracije birača, izuzetno problematičan birački spisak, dominacija predsednika države, favorizovanje vlasti i državnih zvaničnika na televizijama sa nacionalnim frekvencija, kupovina glasača, glasanje bez ličnih dokumenata, ogroman pritisak na zaposlene u javnom sektoru. O nejednakim uslovima da ne govorim“, rekla je Tepić.

Ona je dodala svi znaju šta se desilo na izborima u Srbiji i da svi dokazi postoje za izbornu krađu.

„Samo niko ne sme da kaže to caru koji je ‘go’. Misija ODIHR je ekspertska, a ne politička, i oni koriste birokratski jezik koji je potpuno drugačiji od jezika koji se koristi u političkom diskursu. Kad vam neko kaže da su se izbori sproveli u nejednakim uslovima, u kojima je favorizovan jedan čovek i jedna stranka, sa agresivnom kampanjom, polaziracijom društva, govorom mržnje i vređanjem političkih oponenanata i novinara, to se zove – nedemokratski i neslobodni izbori. Kad vam neko detektuje kupovinu glasova, to je onda krađa. Kad vam neko dokumentuje da je problematičan birački spisak, za koji je narušeno poverenje građana, pa to znači da institucije ne rade svoj posao. Dakle, ovim izveštajem je stavljena tačka i potvređno da je izvršena izborna krađa u Srbiji. Svi ovi nastupi kojim će Ana Brnabić i njene kolege pokušati da minimalizuju ono što piše u izveštaju ODIHR… Ja vas molim da pročitate izveštaj i razumećete. Izgleda da samo Ana Brnabić i Aleksandar Vučić ništa ne razumeju. Ne znam da li je reč o funkcionalnoj nepismenosti ili im je potreban tumač za jezik normalne i pristojne politike, jer njega očigledno ne razumeju“, rekla je Tepić.

Jerinić: Ne postoji faza izbornog procesa za koji nije utvrđena bar jedna nepravilnost

Jelena Jerinić poslanica Zeleno-levog fronta, navela je da u izveštaju ne postoji nijedna faza izbornog procesa za koji nije utvrđena bar jedna nepravilnost ili neregularnost, a u najvećem broju faza je više nepravilnosti koja su ozbiljna krivična dela.

– Na najmanje pet mesta navodi se termin kupovina glasova, što je svuda u svetu zabranjeno. U izveštaju se citiraju izveštaji CINS o kol centru SNS i izveštaj Crte o zloupotrebi korisnika socijalnih pomoći i ucene. Konstatuje se da državni organi nisu reagovali na mnoge nepravilnosti. Slično je sa biračkim spiskom, da su postojali mrtvi u njemu i migracije birača i ne samo iz okolnih biračkih mesta, nego i gradova u Srbiji – navela je ona.

Odgovarajući na današnju zapitanost premijerke zašto svi pre izbora 17. decembra nisu zajedno gledali birački spisak, kaže da se i ona to pita.

– Prioritetna preporuka ODIHR je da u reviziji biračkog spiska moraju da učestvuju političke stranke i organizacije civilnog društva u skladu sa svim propisima. I to znači da ne postoji poverenje u organe koji vode birački spisak – navela je ona.

Kada je reč o načinu izražavanja u izveštaju, ona kažu da su formulacije identične u svim zemljama. Ističe da je značaj ovog izveštaja u tome što će se na njega pozivati i ostale institucije.

Lutovac: ODIHR koristi diplomatski jezik

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da je ODIHR nastao posle Hladnog rata, kada je trebalo ustanoviti odnose zemalja članica OEBS.

Prema njegovim rečima, ODIHR koristi diplomatski jezik koji može biti prihvatljiv u demokratski i nedemokratski uređenim zemljama. On smatra da je jezik izveštaja, kada se prevede na srpski, vrlo oštar.

– ODIHR je rekao da su ovi izbori sistemastki i sistemski pokradeni. U tome su učestvovale institucije koje to ne bi smele. I to je najstrašnije u tom procesu, jer nisu reagovale – naveo je on.

Kaže da sadržaj izveštaja potvrđuje ono što su govorili strani i domaći posmatrači.

– ODIHR ne nalaže stranu ili domaću istragu i nikada neće reći: „U ovoj državu su pokradeni izbori, morate da imate nove“. Neće to reći kao što neće reći da su neki izbori demokratski. Ali iz navedenog je potvrđeno da je istina sve što smo govorili – kazao je Lutovac.

On je istakao važnost budućeg ponašanje Evropske komisije.

– Ona može, sme, i u njenoj prirodi je da sačini ekspertsko telo koje će predlagati šta treba učniti da bi Srbija napredovala u integracijama – naveo je on.

Prema njegovim rečima, važno je da opozicija treba da bude okosnica bloka koji će se boriti za demokratske i fer izbore.

Opozicija se obratila javnosti povodom izveštaja OEBS-a o izborima u Srbiji: Analiza pokazuje cirozu jetre, premijerka pokušala da kaže da nije alkoholičarka 2
Foto: Print screen FB SSP

Ponoš: Izveštaj pokazuje cirozu jetre

Zdravko Ponoš, lider Srbija centra, naveo je da svaki pokušaj relativizacije izveštaja ne može da stoji.

– To me podseća na situaciju da čoveku koji ima ozbiljan problem sa alkoholom neko dobronamerno skrene pažnju da ode kod doktora da uradi laboratorijske analize. Izveštaj ODIHR je ta laboratorijska analiza. Ona pokazuje na cirozu jetre. Odlazeća premijrka je pokušala da kaže da to što tu piše da ima cirozu jetre ne znači da je alkoholičar. Treba nam lečenje i od uzroka i od posledica. Što pre to shvatimo mi i oni, to bolje – zaključio je Ponoš.

Aleksić: Pozivam Vučića da da nalog za implimentaciju preporuka

Miroslav Aleskić, lider Narodnog pokreta Srbije, istakao je da može da postoji samo jedna istina i da ovaj režim 11 godina kreira svoju istinu menjajući teze.

– Izveštaj je još jedna u nizu potvrda izborne krađe i svega što je rekao Evropski parlament rekao u 28 tačaka, što smo govorili mi i Crta u svojim izveštajima. Oni su to potvrdili u 25 tačaka. Svi oni koji danas pokušavaju da to relativizuju su saradnici onih koji su pokrali izbore. Oni kreriraju neku novu istinu, a dve istine ne postoje. A oni koji lažu, to čine zato što kradu. Pozivam građane Srbije da shvate da ovo nije samo borba nas, već svakog čoveka koji želi da živi u normalnoj zemlji i uređenom društvu.

On je u ime koalicije „Srbija protiv nasilja“ pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da hitno da nalog izvršnoj vlasti da krenu u realizaciju preporuka ODIHR-a, EP, CRTE.

– Da bismo normalizovati stanje u društvu, mora se krenuti u normalizaciju izbornog i političkog života, a to ćemo uraditi tako što ćemo implementirati ove zahteve i otkloniti sve neregularnosti, a onda da se održe fer i pošteni izbori. Tada, kome građani daju poverenje, neka taj vodi državu, a drugi će čestitati. Na krađi se nikad ne čestita. Protiv krađe se svi moramo boriti – zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari