Brnabić: Izveštaj ODIHR-a stavlja tačku na laži i besmislice o krađi izbora 1Foto FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je, povodom izveštaja ODIHR o izborima 17. decembra, da ovaj izveštaj stavlja tačku na laži i besmislice o izbornoj krađi, te osudila one koji su „napadali sopstvenu zemlju“.

Ona navodi da joj je žao što konferenciju drži pre nego što će danas izaći finalni izveštaj.

„Činjenica je da sam ovo morala da uradim jer su pojedini mediji iz Junajted medije, još juče, iako izveštaj nije finalizovan jer smo mi imali i tokom jučerašnjeg dana razgovore sa ODIHR-om po svim pravilima  ekskluzivno počeli da navode stvari iz finalnog izveštaja ODIHR-a, a što se, pričali smo i sa timom ODIHR-a nije u ni u jednoj zemlji ikada desilo“, navela je ona.

Brnabić je dodala da to predstavlja nepoštovanje ODIHR-a, te da je dobro da ova misija vidi „sa čim se mi ovde susrećemo“. To je objavljeno radi nastavka stvaranja lažnog narativa, ocenila je premijerka.

Ona kaže da imaju 99 odsto onoga što će biti u finalnom izveštaju.

„Nakon višemesečne krize koje su kreirali određeni mediji, političke organizacije, strukture, NVO, bukvalno hiljadama laži i besmislica svaki dan putem medija i drutšvenih mreža konačno nam je stigao finalni izveštaj ODIHR-a o izborima 17. decembra 2023. godine. Izveštaj stavlja tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora“, navodi.

„Ne postoje dokazi o izbornoj krađi“

Ona je rekla da će nastaviti da sarađuju sa ODIHR-om, u skladu sa praksom koja je u Srbiju uvedena 2019. godine.

ODIHR cene, ali se ne slažu sa svim ocenama u izveštaju.

Buduća vlada takođe će biti privržena saradnji sa ODIHR-om, čiju su misiju pozvali da prate i lokalne izbore u Srbiji ove godine.

„Moram da konstatujem da je izveštaj ODIHR neuporedivo objektivniji od izveštaja nekih drugih međunarodnih institucija koje, sada je to još očiglednije, iskoristile da vode političku kampanju protiv Srbije. Ti izveštaji nekih međunarodnih institucija nikakve veze nisu imale sa održanim izborima u Srbiji već su bili pritisci na Srbiju radi geopolitičkih interesa“, navela je ona.

Brnabić je dodala da Vlada Srbije naoštrije osuđuje sve one koji su zloupotrebom javnih resursa i medija, zarad geopolitičkih interesa, sve ovo proteklih meseci iskoristili za „napad na sopstvenu zemlju“. Preporuke u izveštaju pokazuju da ne postoje ni dokazi, ni kritike, u vezi „krađe izbora“, navela je premijerka.

„Samim preporukama je jasno da su u Srbiji bili fer izbori i u skladu sa demokratskim normama“, rekla je i dodala da su te preporuke blaže nego u mnogim drugim zemljama.

Navela je da situacija u Evropi i u svetu postaje sve kompleksija, što će biti još jasnije nakon današnjih sastanaka u Tirani, ali da će Srbija uspeti da sačuva stabilnost, demokratski poredak, slobode i prava građana.

Brnabić nabrojala koliko je preporuka ODIHR-a do sada ispunjeno

Premijerka je govorila i o implementaciji preporuka ODIHR-a do sada. Navela je da u izveštaju stoji da je Srbija do sada konačno sprovedeno 13 preporuka, da je njih 8 uglavnom sprovedeno, a da je delimično sprovedenih 33, što znači da je ukupno sprovedenih preporuka u poslednjih sedam godina 54 preporuke.

„Toliko o tome kako nijedna preporuka do sada nije implementirana i kako Vlada Srbije do sada ništa nije uradila“, rekla je ona. Zahvalila se ODIHR-u na tome što je naveo koje su sve preporuke ispunjene.

U preporukama se vidi i da je nakon aprilskih izbora 2020. godine bilo ukupno 26 preporuka, od toga devet prioritetnih, a da u ovom sadašnjem ima ukupno 25, od čega sedam prioritetnih, što govori o tome da je „situacija mnogo bolje“ i da je „izborno mesto nešto značajnije bolje“, navela je.

Kaže da izveštaj pokazuje da su osnovne slobode uglavnom poštovane tokom kampanje i da je rad Republičke izborne komisije „najpozitivnije ocenjen“.

„RIK najpozitivnije ocenjen“

„RIK je, kaže ODIHR, uglavnom uživala poverenje i poboljšanu komunikaciju i transparentnost“, citirala je Brnabić, istakavši i da je RIK, prema izveštaju, uglavnom efikasno upravljao tehničkim pitanjima.

Poručila je da je to ona Republička komisija „u koju su hteli da uđu hladnim oružjem i ispred koje su napali Miladina Kovačevića“, a koja je sada dobila „najpozitivnije moguće ocene“.

Istakla je i druge, kako kaže, dobre ocene ODIHR-a, te da je, između ostalog, Srbija dobila pohvalu o pristupu overavajućim organima za potpise za listu. Za to je u prethodnom izveštaju Srbija dobila kritiku, navodi.

Brnabić je navela da je Srbija dobila pohvalu za usvajanje dva medijska zakon za koja su, podsetila je, određeni analitičari i pripadnici civilnog društva govorili da ukoliko budu usvojeni evropski put Srbije biće zaustavljen.

Svi nacionalni emiteri su obezbeđivali podjednako vreme u etru za sve kandidate, istakla je ona ocenu iz izveštaja.

„Lista „Srbija ne sme da stane – Aleksandar Vučić“ dobila je od deset do 26 odsto pokrivenosti, a Srbija protiv nasilja između deset i 36 procenata“, posebno je napomenula premijerka.

„Optužbe za relokaciju i birački spisak na nivou tvrdnji“

Brnabić je navela da konačni izveštaj ODIHR-a je konstatovao da je relokacija postojala kao problem „ali na način da su se tokom dana širile tvrdnje o potencijalno velikom broju birača koji žive u inostranstvu i koji su bili organizovani autobusi da dođu u glavni grad i glasaju z avladajuću partiju“.

U izveštaju nema dokaza da su te tvrdnje istinite i tačne, kao što ih, kaže, nije bilo u izveštaju Evropskog parlamenta, već se samo govori o postojanju tvrdnja.

ODIHR kaže da su ove tvrdnje potkopale poverenje u rezultat lokalnih izbora, prenosi Brnabić i dodaje da se sa tom ocenom ne slaže u potpunosti, te poručila da su te tvrdnje za cilj imale destabilizaciju Srbije.

Ona dodaje da u izveštaju stoji i da je lista „Srbija protiv nasilja“ tvrduka da je oko 40.000 građana dovedeno u Beograd da glasa, ali da se nalazi i njena izjava da je granicu na dan izbora ukupno prešlo 20.360 osoba iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

„To pokazuje besmislenost ovih tvrdnji. Pritom ODIHR kaže da po zakonu prevoz ljudi autobus na glasanje nije zabranjen, osim ako se ne pruža u zamenu za glasove“, navodi.

Rekla je da se u izveštaju govori o upisu preminulih osoba u biračkih spisak, ali samo na nivou tvrdnji, jer postoje oni koji to zaista i tvrde.

„Zanimljivo i simptomatično je da su oni (opozicija) tvrdili to i pre izbora, ali im birački spisak nije smetao da traže hitne i vanredne izbore kako bi iskoristili majske tragedije kako bi se dokopali vlasti. To nije postojalo kao problem, nego hajmo što brže na izbore, do kraja 2023. godine. Ima li smo verifikacionu komisiju koja je mogla da verifikuje birački spisak i to je uradila u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, navodi premijerka Srbije.

Prigovore da je Vučić dominirao kampanju prišiva opoziciji

Brnabić dodaje da postoji u izveštaju „kristalno jasno“, neki bi rekli negativno, da je kampanjom dominirao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Navela je da bi ona rekla da je opozicija stvarala referendumsku kampanju tokom izbora, za i protiv Aleksandra Vučića, te da tu tezu ne bi uzeli kao nešto što se prepisuje SNS-u, jer je opozicija stvarala takvu kampanju, kako je rekla, „kampanju mržnje“ prema predsedniku, te da je zato Vučić dominirao kampanjom.

Ako je to negativan aspekt, onda se on može prepisati opoziciji, ocenila je.

„Meni je predstavnik liste Srbija protiv nasilja u debatnoj emisiji rekao da je najveći problem zagađenja Aleksandar Vučić“, rekla je ona, navevši da smatra da to nije bilo dobro za tu listu.

Podvukla je prioritene prepruke.

„Imamo sedam prioritetnih preporuka. Da vidite građani koliko su one ozbiljne i koliko se bave potrebom za međunarodnom istragu. Šalim se, ne bave se, ne pominju međunarodnu istragu niti išta slično“, našalila se premijerka.

„Prioritetne poruke na tehničkom nivou, ODIHR očekivano objektivan“

Brnabić je rekla da se slaže sa svim prioritetnim preporukama ODIHR-a, te da se mnoge od njih daju i određenim zemljama članicama Evropske unije.

Istakle je da je opozicija tražila od Strazbura do Brisela da se otvore sve baze u proveri biračkog spiska i da se suspenduje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali da ODIHR daje preporuke napominjući da one moraju biti u skladu sa ovim zakonom.

Slične, ali i mnogo oštrije preporuke u vezi biračkog spiska daje i mnogim zemljama Evropske unije, poput Poljske, Malte, rekla je.

„Ukoliko se opozicija hvata za ovo onda bi svi valjda govorili da Poljska ili Malta nemaju vlade koje su demokratski izabrane, a da imaju, kao što je ima i Srbija“, poručila je.

Kaže da je teško ispuniti preporuku vezanu za pritiske na birače i radnike u javnim preduzećima, jer su im iz ODIHR-a do sada govorili da je to percepcija.

Ocenila je da ove preporuke pokazuju da nije bilo krađe izbora, već da su bili fer, transparenti izbori i ponovila da to stavlja tačku na tendeciozno plasirane laži koje imaju za cilj da zbog geopolitičkih odnosa se vrši veći pritisak na Srbiju, najverovatnije zato što predsednik Srbije ne želi da prizna Kosovo.

„ODIHR u ovom izveštaju daje manji broj preporuka nego u prethodnom, nema pomena međunarodne istrage, niti bilo čega slično, nastavak radne grupe koju imamo od 2019. godine i nema preporuke da liste ne smeju da nose ime osobe koja nije kandidat“, rekla je, podsetivši da su ovo poslednje tražili i opozicija i inicijativa „ProGlas“.

Odgovarajući kasnije na pitanje novinara, premijerka je rekla da su prioritetne preporuke u izveštaju na tehničkom nivou, te da one nisu takve da govore da je bilo ozbiljnih problema u izborima. Izveštaj konstatuje da su širene glasine i tvrdnje, da je bilo govora o nečemu, ali za razliku od izveštaja Evropskog parlamenta oni to ne uzimaju kao činjenice, već jasno navode da su to tvrdnje.

„Znam šta smo mi radili i zato sam očekivala da će izveštaj ODIHR biti objektivan i balansiran“, rekla je.

Veruje da je ODIHR trpeo mnoge pritiske.

„Pitanje je sada hoće li građani verovati opoziciji i određenim medijima koji su govorili da nismo implementirali nijednu preporuku i da su izbori bili pokradeni. Sramota“, poručila je premijerka i dodala da su ti mediji i političke grupacije destabilizovali Srbiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari