Šta je premijerka Srbije poručila medijima Junajted grupe zbog objavljivanja izveštaja ODIHR-a? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je problem što su mediji Junajted grupe objavili izveštaj ODIHR-a pre nego što ga je ova misiaj učinila, jer je moguće da to u tom trenutku nije bio konačan izveštaj.

Izveštaj, navodi, može da se menja u periodu od 48 sati od konačnog objavljivanja, jer ga šalju političkim akterima koji onda daju komentare, pa se onda možda nešto u izveštaju promeni.

„U javnom interesu svih zemalja je da izveštaji ODIHR-a što pre ugledaju svetlost dana, ali samo u Srbiji se desilo da se on objavi pre nego što ga ODIHR-a objavi. Šta vi mislite da vi radite najviše u javnom itneresu, u poređenju sa svim medijima sveta, sa svim zemljama sveta, i svim procedurama. Ne ovo govori upravo suprotno o vama, da ne poštujete procedure, ne poštujete ni ODIHR ni taj izveštaj, niti bilo koga drugog ko je na tome radio jer ste ga objavili ne čekavši da ga ODIHR prvo objavili. Oni su u skladu sa komentarima i dalje radili na tom izveštaju. A objavili ste ga ne zbog javnog interesa nego zbog lažnog narativa o krađi izbora“, navodi ona.

Premijerka je rekla da to nije objavljeno u javnom, već u interesu vlasnika Junajted medija.

Istakla je da se određene preporuke odnose i na ove medije, poput one da se u informativnom programu koristi materijal izbornih aktera tokom izborne kampanje i da treba da budu što više nezavisni od svog vlasnika.

Opozicija treba da poveća vidljivost žena u izbornoj kampanji, navela je ona, dodavši da od 15 organizacija na listi „Srbija protiv nasilja“ samo su dve žene kopredsednice, te da je na završom mitingu bila samo jedna govornica.

Izveštaj ODIHR suprotan je narativu koji su mediji koje je pominjala imali.

Napomenula je da su prioritetne preporuke u izveštaju na tehničkom nivou, te da one nisu takve da govore da je bilo ozbiljnih problema u izborima. Izveštaj konstatuje da su širene glasine i tvrdnje, da je bilo govora o nečemu, ali za razliku od izveštaja Evropskog parlamenta oni to ne uzimaju kao činjenice, već jasno navode da su to tvrdnje.

„Znam šta smo mi radili i zato sam očekivala da će izveštaj ODIHR biti objektivan i balansiran“, rekla je.

Veruje da je ODIHR trpeo mnoge pritiske.

„Pitanje je sada hoće li građani verovati opoziciji i određenim medijima koji su govorili da nismo implementirali nijednu preporuku i da su izbori bili pokradeni. Sramota“, poručila je premijerka i dodala da su ti mediji i političke grupacije destabilizovali Srbiju.

Premijerka je tokom današnje konferencije, koju je održala povodom objavljivanja izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji 17. decembra 2023. godine u medijima Junajted grupe, više puta kritikovala rad ovih medijskih kuća, govoreći da su širili laži o izbornoj krađi, sve u cilju destabilizacije Srbije.

Nova.rs i N1 juče su objavili izveštaj ove misije, koji je preneo i Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari