Boško Obradović: Put u EU postao je dalek i nerealan 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

„Potpuno je jasno da se Srbija oslobodila straha i da je vreme Aleksandra Vučića prošlo. Očekujem veliku podršku birača koju osećamo i svuda na terenu. Potpuna zloupotreba medija, politički progon i nefer uslovi kampanje ne mogu sprečiti talas promena koji je krenuo svuda u Srbiji. Vladavina straha prolazi, dolazi vreme slobode“, kaže u razgovoru za Danas Boško Obradović, lider Dveri i predsednički kandidat Patriotskog bloka.

* Verujete li da imate bilo kakve šanse pored favorizovanog Aleksandra Vučića, koji je u kampanji i pre i posle podne svakoga dana?

– Na nacionalnim medijima gledamo Potemkinova sela. Na otvaranju Kliničkog centra, pola zgrade je bilo u kulisama. Pre podne otvori najskuplji auto-put na svetu, a po podne porodilja izgubi život u devastiranom porodilištu koje bi po svim kriterijumima trebalo da bude zatvoreno. Mi godišnje gubimo oko 90.000 stanovnika, znači celo jedno Valjevo. E to su razlozi za odlazak u inostranstvo i nisu samo ekonomski, već ljudi beže i od neslobode, nepravde, negativne selekcije i laži koju živimo.

* Mnogi vam zameraju da ste nakon jednog popijenog vina sa Vučićem dozvolili da otupi vaša opoziciona oštrica?

– Žao mi je što i mediji koji su otvoreni za opoziciju koriste narativ Aleksandra Vučića. Bili smo na tom sastanku, važnom za Republiku Srpsku, verujući da Aleksandar Vučić ima još nekih svetinja, ali nažalost taj sastanak je zloupotrebljen i banalizovan i koristi se kao argument protiv našeg delovanja. Naša dela govore drugačije, od činjenice da sam bio najaktivniji narodni poslanik opozicije u Skupštini, preko učešća na svim protestima i demonstracijama protiv vlasti, do preko 30 krivičnih i prekršajnih prijava za članove Dveri. Politika SNS i Aleksandra Vučića nema većeg protivnika i u programskom i u operativnom smislu od Dveri i mene lično, a dalje insistiranje na ovim prozivkama razumem kao želju opozicione konkurencije da se progura iako ih nigde nije bilo kad smo se borili protiv ove nedemokratske i kriminalizovane vlasti na ulici prethodnih 10 godina.

* Dosta puta smo do sada razgovarali, ali čini mi se nikada niste spominjali povratak monarhističkog uređenja. Da li to govorite iskreno, ili zato što to jedna grupa birača želi da čuje?

– Opšte je poznato da se programi ne čitaju, a mi smo od osnivanja za monarhiju, odnosno za punu rekonstrukciju tradicije i vrednosti koje su nam nasilno oduzete u vreme komunizma i učinile da smo danas jedna od najstarijih nacija, ponižena, iseljena, prinuđena na nehumani rad za strane investitore. Kao patriotska, konzervativna i demohrišćanska stranka mi se ne zalažemo za prošlost, već za budućnost koju vidimo tako što ćemo se svrstati u najuspešnije evropske države po stepenu demokratije i blagostanja, a to su kraljevine.

* Kako biste rešili pitanje Kosmeta ukoliko biste postali predsednik i zar zaista mislite da bi formiranje ruske vojne baze u Raškoj bilo moguće?

– Prvo ćemo sagledati šta je sve tajno potpisivano i dogovarano mimo volje građana Srbije, a paralelno bismo zaštitili i ojačali poziciju našeg naroda na Kosmetu. Potom bismo na polju diplomatije učinili sve da se sazna istina o Kosmetu i traže saveznici za očuvanje KiM u sastavu Srbije, i nikada se ne bismo odrekli naše Svete zemlje.

* Zašto mislite da je glasanje Srbije u UN bila greška, jer Srbija nije uvela sankcije Rusiji? Verujete li i da sankcije Rusiji mogu da uslede posle izbora ukoliko vi ne pobedite?

– Ne može se sedeti na dve stolice, varati ovaj narod deceniju i duže. Politike četiri stuba, i Evropa i Kosovo, već su unazadile naše živote dovoljno i iselile nam decu. Potpuno je jasno da putem ucena stranci vladaju Srbijom i da Vučić sa svim aferama mora da se povinuje stranim gazdama istovremeno lomeći kičmu ovom narodu. Vrlo je verovatno da će ukoliko pobedi uvesti sankcije Rusiji, a to ne smemo dozvoliti. Srbija nema razloga da bude na strani NATO i protiv Rusije.

* Zar se ovakvim potezima vezanim za ukrajinsku krizu ne distanciramo od Evrope i da li biste vi, ukoliko pobedite, napustili evropski put Srbije?

– Mi smo za ekonomsku saradnju sa evropskom zajednicom naroda i država kojima i sami pripadamo. Taj put u EU postao je nekako dalek i nerealan. Evropa je postala slaba i jasno stavlja do znanja da ne želi proširenje. Umesto što jurimo imaginarni put promiču nam velike šanse kroz posvećivanje sopstvenim interesima. Jedna od njih je pristupanje Evropskom ekonomskom prostoru i bilaterna saradnja sa EU, kao što je imaju Norveška, Švajcarska ili Island koji nisu članovi EU. Dakle, ne moramo biti član EU, a možemo maksimalno sarađivati na obostranu korist. Isto tako treba postaviti i odnose sa Rusijom, SAD ili regionalnu politiku u kojoj nam je dosta svađe oko onoga oko čega se nikada nećemo razumeti već nam treba više zajedničkih tema oko kojih se slažemo. Nisam za albanski mini-Šengen i ujedinjenje sa Albanijom, već sam bliži ideji Zorana Đinđića da je prirodno ujedinjenje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Tu nam nikakve granice nisu potrebne već mnogo veća saradnja i slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

* Tvrdite da će, ukoliko pobedite, u prvom planu biti domaći privrednici i poljoprivrednici. Da li to znači da ćete otkazati gostoprimstvo inostranim investitorima?

– Sve ove krize kao što je pandemija ili ukrajinska kriza pokazuju da se zdrava ekonomija zasniva pre svega na domaćoj privredi. Trenutna politika SNS koja plaća stranim investitorima da izrabljuju naš narod kao jeftinu radnu snagu ne vodi jačoj Srbiji već puni džepove stranih i domaćih lobija. Zamislite šta naš vredan čovek može da uradi sa subvencijom od 150.000 evra koliko se trenutno daje stranim investitorima u Srbiji za najbanalnije i najneplaćenije jedno radno mesto.

Drugi krug

* Ukoliko ne prođete u drugi izborni krug, kome biste dali podršku, kandidatu vlasti ili opozicije?

– Radim na tome da ja budem u drugom krugu i tražim podršku ostalih protivkandidata iz opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari