Kragujevac u post izbornoj noći: SNS slavi uz trubače, opozicija „dobar temelj” za naredne izbore 1Foto: Z.S.M.

U noći posle izbora, jedino su članovi kragujevačkog SNS-a proslavili, po njima istorijsku pobedu na ulicu uz vatromet i trubače. Opozicija i dalje sumira rezultate sa biračkih mesta sa konstatacijom da su ovi izbori dobar temelj za naredne. Svi, pa i Srpska narodna stranka ističu pritisak kojem su bili izloženi članovi njihovih biračkih odbora.

– Apsolutno će biti dvocifreni rezultat, što smatram velikim uspehom na ovakvim izborima koje je obeležila neravnopravna kampanja. Do sada su nam stigli rezulati oji potvrđuju da smo odlično prošli u nekim gradskim mesnim zajednicama i da smo pobedili u Erdogliji ili na biračkom mestu u Tehničkoj školi, ističe Dalibor Jekić, poslanički kandidat sa liste koalicije „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije”.

Dok razgovaramo stiže rezultat sa glasačkog mesta u starom Sudu, jednoj od najvećih izbornih mesta u Kragujevcu u kome je ova koalicja pobedila listu Aleksandra Vučića sa 346 naspram 260 glasova (bez ostalih političkih opcija). Po njemu to je „dobar rezultat i temelj za naredne izbore”.

Kragujevac u post izbornoj noći: SNS slavi uz trubače, opozicija „dobar temelj” za naredne izbore 2
Neravnopravna kampanja i rezultat dobar temelj za naredne izbore – Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Z.S.M.

Ujedinjeni su tokom izbornog dana isticali brojne nepravilsnosti na biračkim mestima a njihov kontrolor na glasačkom mestu 25 u školi „Treći kragujevački bataljon” fizički je napadnut kada je ukaziova na dovođenje birača na kolektivno glasanje.

Oni su priavljivali: paralelne spiskove, sam jednu izbornu knjigu a obavezne su dve na glasačkom mestu, kao i dovođenje određenih populacija na kolektivno glasnje za koje se zna da se sa njima manipulisalo i prethodnih izbornih ciklusa.

Kragujevac u post izbornoj noći: SNS slavi uz trubače, opozicija „dobar temelj” za naredne izbore 3
Ciljani rezulta dosegnut SPS – Ivica Momčilović Foto: Z.S.M.

U kragujevačkom SPS-u zadovoljni su što je izborni proces protekao vrlo korektno, bez većih ekseca.

– Za dva-tri sata od zatvaranja biračkih mesta nismo dobili ni jedan rezultat koji je ispod 10 procenata. To je rezultat koji nas u ovom momentu zadovoljava, Naravno, to ne znači da se ti rezulati neće promeniti jer još uvek nisu zvanični, a i tek pristižu u toku noći vekika biračka mesta sa više glasača ali ovo je neki trend i tu neće biti puno odstupanja, ceni Ivica Momčilović, predsednik izbornog štaba kragujevačkog SPS-a, po kome njihov cilj je bio da dostignu broj glasača koje su imali 2020. godine a to je na nivou Kragujevca oko 7.300 birača. Po njemu, i po svemu sudeći taj broj je za sada već dostignut a možda će biti i veći.

Jedini ispred gradskog SNS-a izborni rezultati su se prelili na ulicu, i to glavnu. Trubači, vatromet, proslavlja se istorijska pobeda. Ipak, predsednik izbornog štaba Srpske narodne stranke za Kragujevac Aleksandar lazović, ističe da su članovi njihovih biračkih odbora bili od samog otvaranja glasačkih msta pod neverovatnim pritsikom, na udaru različitih mahinacija i verbalno napadani i vređani.

Kragujevac u post izbornoj noći: SNS slavi uz trubače, opozicija „dobar temelj” za naredne izbore 4
Nataša Jovanović, Aleksandar Lazović i Nikola Dašić na proslavi istorijske pobede SNS-a uprkos velikim pritiscima Foto: Z.S.M.

– Drago mi je da su članovi biračkih odbora koje je imenovala Srpska narodna stranka ostali do samog kraja, zaključno sa popunjavanjem i predajom zapisnika – ostali dosledni u jednom ovakvom demokratskom cilju kakav su demokratski izbori, time što na te provokacije nisu odreagovali onako kako je opozicija očekivala, istakao je Lazović.

Po njegovim informacijama kada su u pitanju rezultati, u izbornom štabu SNS-a imali su rezultati sa obrađenih tridesetak izbornih mesta od ukupno 168 u Kragujevcu.

– Već se nedvosmisleno može tvrditi da je predsednik države već izabran u prvom krugu. Apsolutno vođstvo Aleksandra Vučića kao predsednika države, takođe i ubedljiv rezultat kada su u pitanju parlamentarni izbori, koji je za nekih 8 ili9 procenata „ispod” rezulata koje ima naš predsednički kandidat, kaže on, za koga „sama pobeda u ovom momentu nije upitna”.

Kragujevac u post izbornoj noći: SNS slavi uz trubače, opozicija „dobar temelj” za naredne izbore 5
Koalicija „Moramo” kako na globalu tako na lokalu Foto: Z.S.M.

Da su građani pokazali da zaista nešto žele da menjaju smatraju i u kragujevačkom izbornom štabu koalicije „Moramo”.

– Zadovoljni smo izlaznošću ali takođe, imamo primedbe na čak 14 biračkih mesta od stane naših kontrolora i sve je to uredno prijavljeno. Što se tiče samih rezulatata generalno „pratimo” nivo – koliko na republičkom, tako i u samom Kragujevcu, na biračkim mestima u centru grada imamo od 7 do 10 posto a u prigradu smo od 3 do 5 posto, kaže Nikola Nešić, poslanički kandidat koalicije „Moramo”.

Današnjim izbornim danom, odzivom i izlaznošću zadovoljni su kragujevački Zavetnici.

– Posle 10 godina smo konačno prešli cenzus i postali parlamentarna stranka. Ali, imamo primedbe na mnogo glasanja van biračkih mesta, što predsednici biračkih odbora, mahom iz rdova SNS-a nisu sprečavali. Na taj način je neosnovano prikupljeno dosta glasova van biračkih mesta – „sa terena”, kaže Dejan Nešić, predsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici u Kragujevcu.

Kragujevac u post izbornoj noći: SNS slavi uz trubače, opozicija „dobar temelj” za naredne izbore 6
Zavetnici posle 10 godina prešli cenzus i ušli u parlament Foto: Z.S.M.

Zavetnici posebno ističu brojne nepravilnosti u obližnjem Aranđelovcu, odakle im njihovi kontrolori i članovi biračkih odbora javljaju da su izbori bili „propraćeni” brojnim crnim džipovima sa BG registracijama koji su obeležili izbore u ovom gradu u kome je po njihovim podacima izlaznost bila 70 posto. Oni se upros tome nadaju, da što se tiče čitave Srbije da će baš najbole proći u ovom mestu pod Bukuljom.

Bliži se ponoć, svi sumiraju rezultate samo SNS i dalje slavi istorijsku pobedu, muzika odjekuje niz glavnu ulicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari