Majdanpek: Ivica Dačić – Život mora da se vrati u Majdanpek 1Foto: J. B. K.

Vučić predsednik, Dačić premijer – najbolje je rešenje za Srbiju jer je u interesu politike stabilnosti i budućnosti Srbije – rekao je danas lider spocijalista Ivica Dačić u Donjem Milanovcu na završnoj konvenicji majdanpečkih socijlista koji samostalno, bez koalicionih partnera, učestvuju u izbornoj trci za lokalni parlament 3. aprila.

Završna konvencija socijalista majdanpečke opštine održana je u fabričkom krugu Megaplasta, fabrike koja je kao deo nekadašnje Industrije za preradu Majdanpek, zajedno sa Zlatarom Majdanpek, prodata iz stečaja oktobra prošle godine.

Mesto za završnu konvenciju nije odabrano slučajno budući da je novi vlasnik fabričkih pogona i maloprodajne mreže nekadašnjeg ponosa Majdanpeka, najavio skorašnje pokretanje proizvodnje. Najpre u Megaplastu, a potom i u Zlatari Majdanpek.

-Spremni smo za rad, sve mašine su tu, sve znanje i iskustvo, svi naši radnici su tu. Vrlo brzo očekujemo da opet počnemo da radimo i radom ćemo dokazati da idemo pravim putem – kazao je danas vlasnik Industrije za preradu Majdanpek, Dejan Popović.

-Život mora da se vrati u Majdanpek. Obećavam vam da ću da učinim sve, a mislim da bar to mogu da pomognem, da ono što sam danas video bude u funkciji i fabrika ponovo počne da radi – izjavio je nakon obilaska pogona fabrike Megaplast, predsednik SPS Srbije Ivica Dači, dodajući „Viudeo sam ovde sve potencijale i prostor ne mogu da verujem da nešto što je ovde spremno da radi, ne može da radi. Mislim da nije potreban veliki napor da se sve ovo obnovi, potrebna je samo politička volja. Mislim da možemo i da ćemo imati snage da sve ovo pokrenemo, jer ovde je reč o državnom projektu. Važni su nam ljudi, važan nam je novi poslodavac, ali je najvažnije da se fabrika obnovi i da radnici počnu da rade“.

Prema rečima lidera majdanpečkih socijalista Slaviše Božinovića, Megaplast je bio glavni proizvođač rondela (rondele su inače polufabrikat kovanog novca) za Narodnu banku, ali je godinama unazad istisnut iz toga posla.

-Smatramo da treba iznaći mogućnost da Megaplast dobije bar deo ovog posla – ističe Božinović, dodajući da socijalisti znaju kako se pokreću investicije i zato žele da budu deo vlasti i spremno dočekujući najbolje investitore i vlasnike za pokretanje proizvodnje u Zlatari i Megaplastu.

Majdanpek: Ivica Dačić – Život mora da se vrati u Majdanpek 6
Foto: Slaviša Božinović/
J. B. K.

-Socijalisti znaju da se kroz privredni razvoj mogu vratiti mnogi stručnjaci koji su vezani za Majdanpek, Donji Milanovac i okolna sela. Želimo da u opštinskoj vlasti sa drugim partijama svakodnevno radimo na privrednom razvoju, da zaustavimo odliv stanovništva i osiromašenje građana. Učinićemo sve da zlatarstvo ostane brend Majdanpeka i velika šansa za zapošljavanje pre svega ženske populacije – kazao je danas Božinović, podsećajući da je obećanje dato na prethodnim izborima da će naći novog investitora za Zlataru i Megaplast ispunio.

Industrija za preradu Majdanpek u svom sastavu je imala Zlataru Majdanpek, Megaplast i Fabriku elektroproizvoda i zapošljavala je pre dve hiljade radnika. Nakon neuspešnih pokušaja početkom 2000-tih da se privatizuju kao celina, jedino je Fabrika elektroproizvoda dobila novog vlasnika.

Majdanpek: Ivica Dačić – Život mora da se vrati u Majdanpek 7
Foto: J. B. K.

Zlatara Majdanpek i Megaplast Donji Milanovac imali su sve manje radnika jer je sprovedeno nekoliko socijalnih programa, i sve manje posla do kraja decembra 2015. kada su poslednji radnici, izjasnivši se za socijlani program, napustili fabrike. Stečaj je proglašen 2016. godine i kompletnu imovinu Industrije za preradu Majdanpek doo u stečaju kupio je Dejan Popović odnosno firma „Karnak Plus Konstrakšn“ čiji je Popović vlasnik.

Megaplast u kome bi prema najavama novog vlasnika proizvodnja u pogonu rondela u skorije vreme trebalo da startuje, imao je u svom asortimanu oko 8.000 proizvoda. Osim rondela proizvodnja se odvijala u još nekoliko pogona.

-Ovde su se izrađivale kožne kutije za ordenje, plastične presvučene kutije za nakit, zlatnike srebrnjake, žetoni za beogradsku autobusku stanicu, kockarnice, plakete, medalje, metalna galanterija za odeću i obuću i još mnogo toga. Pokretanje proizvodnje značilo bi mnogim građanima Donjeg Milanovca i okolnih naselja, pre svega finansijski. Smatram i da bi se omladina zadržala na svojim ognjištima za neku pristojnu platu – rekao je za Danas Nenad Radić, nekadašnji rukovodilac Megaplastovih pogona Metalna galanterija, BiG, Galvanizacija i DiB.

-Donji Milanovac i okolna sela i čitava opština Majdanpek ostala su zatvaranjem Zlatare i Megaplasta bez mnogih radnih mesta, tako da ponovo pokretanje ove fabrike znači i za opstanak mladih ljudi u ovom delu opštine. Poznajem dosta mladih porodica u kojima radi samo glava porodice. Ovi pogoni su pogodni za žensku radnu snagu, tako da se iskreno nadam da će ovo konačno malo pokrenuti i zadržati omladinu koju imamo, a možda čak i vratiti nešto od omladine koja nam je otišla po Srbiji i svetu – smatra Vladimir Đurković, sa kojim smo razgovarali u fabričkom krugu Megaplasta.

Na vanrednim lokalnim izborima u Majdanpeku koji se, kao i predsednički i parlamentarni, održavaju 3. aprila, učestvuje sedam izbornih lista. Na prethodnim lokalnim izborima održanim u septembru 2018. pravo glasa imalo je 17.325, a na predstojećim 16. 251 stanovnik opštine Majdanpek.

antrfile: Nalazimo se u jednom teškom periodu u međunarodnim odnosima zbog rata u Ukrajini. Na nas se vrši veliki pritisak  da se uvedu sankcije prema Rusiji. Mi naravno poštujemo princip teritorijalnog inegriteta i mi nismo zadovolji što je došlo do rata, ali je ovde reč o dvostrukim standardima. Oni koji su nas bombardovali, koji su srušili naš teritorijalni integritet traže da mi osudimo Rusiju, a za njih je normalno što su nas bombardovali i što su proglasili nezavisnu državu Kosovo. Mi smo apsolutno protiv uvođenja bilo kakvih sankcija prema Rusiji. Nije to zato što smo proruski, nego zato što smo prosrpski i zato što vodimo računa o interesima Srbije. Mislim da je naše državno rukovodstvo sposobno da izdrži sve te pritiske – rekao je danas Donjem Milanovcu Ivica Dačić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari