Ministarstvo državne uprave negira navode Crte i tvrdi da je informisalo građane 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave negiralo je ranije danas saopštene stavove posmatračke misije Crta o predizbornoj kampanji i pozvalo građane da na zvaničnom sajtu ministarstva provere da li su upisani u birački spisak.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da navodi Crte „nisu izneti na osnovu tačnih i istinitih tvrdnji“, te ukazali na odredbe Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Odbacili su i navode Crte o nedovoljnoj informisanosti građana.

Ministarstvo je saopštilo i da je pružalo informacije građanima telefonskim putem, razmenom elektronske pošte i putem društvenih mreža.

Dodali su da je i resorni ministar gostovao „na mnogim televizijama“ sa ciljem informisanja javnosti, po pitanju poziva za glasanje, celokupnog postupka u vezi sa evidencijama i promenama u biračkom spisku kao i o načinima ostvarivanja biračkog prava prema mestu boravišta u inostranstvu ili zemlji.

Pozvali su građane da pristupe zvaničnom sajtu ministarstva“ na kom u svakom momentu mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu glasaju“.

Crta je ranije danas navela i da su „obaveštenja o glasanju i u ovom izbornom procesu kod građana izazvale konfuziju i sumnje u tačnost biračkog spiska“ i ocenila da „reakcija nadležnog ministarstva nije bila pravovremena i adekvatna“.

Iz te misije je u pozoreno i da su „ozbiljni navodi o falsifikovanju potpisa birača u procesu kandidovanja, koje je jednoj od izbornih lista obezbedilo mesto na glasačkom listiću, kao i navodi o manipulacijama biračkim spiskom, dodatno doprineli urušavanju poverenja građana u integritet izbornog procesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari