Ponoš: Pitanje Kosova nije pitanje jedne generacije 1Zdravko Ponoš na Paliću, foto: J. Patarčić

“Ključ stabilnosti je da svaka zemlja iz regiona bude dobra sama sa sobom, da nema ambicije na štetu nekog drugog“, rekao je predsednički kandidat Zdravko Ponoš, u emisiji Oko (RTS), upitan šta je ključ stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Upitan da li bi pre vodio politiku Milorada Dodika ili Milorada Pupovca naveo je da “Milorade treba da biraju Miloradi koji tamo žive“.

„Apsolutno sam protiv ideje o Srpskom svetru koji se forsira iz Beograda. To je floskula koja je vrlo opasna“, rekao je Ponoš, dodavši da nije zdravo i dobro ako je neko zamislio da Srbi u regionu trebaju da imaju jednog vođu u Beogradu, jer dobar deo prava ostvaruju u država u kojima žive, napomenuvši da Srbija treba da brine o zaštiti njihovih prava.

Dejtonski sporazum smatra osnovom za postojanje Bosne i Hercegovine, rekavši da bi bilo kakvo lomljenje Dejtona imalo loš ishod.

Zalaže da građani BiH sami postavljaju svoju vlast, bez bilo kakvog stranog uticaja koji bi tu vlast postavljao.

Rekao je i da bi mogao da se zamisli na proslavi Republike Srpske, ali da sa tih proslava treba da se šalju poruke mira, da ne budu militantne.

„Treba uzeti u obzir da su mnogi ljudi izgubili život u borbi za Republiku Srpsku, da je Vojska Republike Srpske učestvovala u stvaranju Republike Srpske, ali militantnost u proslavama nije najsrećnije poruka imajući u vidu kompleksnost odnosa u RS“, naveo je Ponoš.

Smatra da onaj ko je na čelu SPC ne treba da se dodvorava bilo kome u regionu, te da niko ne treba da, zarad naklonosti i simpatija regiona, bilo kome podilazi, već da se treba zalagati za interese svoje države.

„Dritan Abazović jeste nova pojava, ali sam imao veća očekivanje. Mada nisu bitna moja očekivanja – bitno je šta misle građani Crne Gore“, rekao je Ponoš, upitan da li je Abazović

Voditelj je naveo da je Ponoš iz krajeva blizu dalmatinskog Kosova i crkve Lazarica, a ovaj je odgovorio da je to dokaz koliko je svima onima koji vuku to poreklo Kosovo bitna tema i pitanje identiteta. Ipak, pitanjem Kosova, smatra, treba se baviti hladne glave.

“Porazno da na Kosovo i Metohiji Srbija ne može ni izbore da održi. U stanju smo da našim sunarodnicima omogućimo da glasaju u Čikagu, Zagrebu, Beču, Banja Luci, ali ne možemo u Gračanici. Nešto je jako loše urađeno“, naveo ja Ponoš. Smatra da je loše pregovarano, ali da krivicu snosi i Priština, koja je uzela sve, a ništa što je trebalo da ispuni nije.

Upitan kaje li se jer nije prihvatio ponudu Borisa Tadića da bude šef pregovarčkog tima za pitanje KiM, rekao je da se ne kaje, jer je smatrao da se tako ozbiljnoj stvari moralo ozbiljniji pristupiti.

„Pitanje Kosova nije pitanje jedne generacije“, naveo je i dodao da niti jedna generacija ne treba da srlja u rešavanju zbog trenutnog političkog ćera.

Aktuelna vlast se neodgovorno i loše bavi Kosovom, zbog toga što je u kaoliciji sa Aljibinom Kurti, dok Srbi nemaju koristi od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari