Samofalov: GIK u Beogradu, do sada, poništio glasanje na pet biračkih mesta 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Generalni sekretar Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov rekao je danas da je Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu, do sada sada poništila glasanje na pet biračkih mesta.

On je rekao agenciji Beta da postoji još 128 biračkih mesta za koje većina u GIK iz redova Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nije bila za poništavanje.

„Naš pravni tim sada piše prigovore za tih 128 biračih mesta i rok je večeras do 20.00 kada ćemo podneti te prigovore“, objasnio je on.

Naveo je da će se te stvari rešavati na Upravnom sudu.

„Pored toga ide paralelni proces gde će na 79 biračkih mesta članovi GIK-a ispred koalicije „Ajmo ljudi“ izvršiti uvid u zapisnike i glasačke listiće“, rekao je Samofalov.

Rekao je da će se truditi da budu maksimalno efikasni.

„Uvidom u materijale sa tih 79 biračkih mesta moći ćemo neposredno da utvrdimo nepravilnosti i ukoliko bude značajnih nepravilnosti tu će doći svakako do poništavanja glasanja“, rekao je on.

Naveo je da je sada teško proceniti na koliko od tih 79 biračkih mesta postoje teške nepravilnosti, koje, kako je objasnio, automatski obaraju biračko mesto.

Naveo je da se samo na tih 79 biračkih mesta nalazi minimum 100.000 birača.

„Ono što našoj listi nedostaje u ovom trenutku, prema zvaničnim rezulatima, u koje svakako izražavam sumnju, je oko 1.900 glasova“, rekao je Samofalov.

Smatra da će to biti nadoknadjeno, odnosno da će lista „Ajmo ljudi“ ući u gradski parlament.

„To je više nego dostižno u koordinisanom naporu opoziconih stranaka“, rekao je on.

SDS Borisa Tadića je predvodio listu „Ajmo ljudi“ koja, po preliminarnim rezulatima GIK-a nije prešla cenzus.

Beoinfo je preneo  da je GIK na sednici, održanoj 5. aprila, doneo rešenje o ispravljanju lakih i teških grešaka u skladu sa članovima 49. i 50. Zakona o lokalnim izborima i da su odluke donete većinom glasova prisutnih članova GIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari