Izborna borba između građana i međunarodne zajednice

Član Istraživačke grupe Demostata "Tri decenije višestranačja u Srbiji" piše za Danas

Ostavite komentar

 1. Ovde je promena pod uticajem ‘spolja’ malo verovatna. Ne vidim ko bi bio spremniji za brže odricanje od Kosova (Briselski sporazum, granični prelazi, poseban ttpozivnielefonski pozivni broj, ulazak srpskih poslanika u Skupštinu ‘Kosove’ u koaliciji sa Haradinajem) od sadašnjeg režima. A opozicija odbijena od finanskijskih slavina i razjedinjena. Pa još i novostvorena ‘opozicija’ , za jednokratnu upotrebu.

 2. Analiza ima jednu ozbiljnu grešku. Kaže se da je AV dobio 55% u prvom krugu izbora, a ne pominje se da to nisu bili izbori, već glasanje u organizaciji i režiji partijske vojske AV. Zaboravlja se da ta vojska bije po kućama i ulicama, da se glasači ucenjuju i potplaćuju, da su mediji zatvoreni (osnovni uslov slobodnog izbora je slobodan pristup informacijama), da je RIK mogao da radi tačno ono što odgovara AV-u (zamislite, imate pravo da proveravate glasačku dokumentaciju u RIK-u, ali nemate pravo da npr. imate tabele sa prebrojanim glasovima ili da zovete centralu i da pitate za podatke iz zapisnika, i da to uporedite sa onim što ste našli u dokumentaciji koju proveravate),… Gde su tu slobodni izbori – nema ih, i ni jedan procenat nije validan. Probajte da na taj način napravite most ili zgradu – srušiće se još tokom gradnje. Dakle, AV nije dobio 55%, već je sam sebi nacrtao 55%. Šta mislite koliko bi dobio da su izbori slobodni – ni polovinu, a možda ni četvrtinu.

 3. Mogao bih da prihvatim ovu struučnu analizu izbornih rezultata ako bi se odnosila na striktno gradsko stanovništvo, bez prirepaka u vidu namerno još iz vremena SPSove vladavine prirodatih obližnjih gradova naseljenih „polutanima“ i, naravno, bez totalno neobrazovanog i politički nepismenog seoskog stanovništva.
  Zašto? Pa svakom poznavaocu mentaliteta našeg neobrazovanog dela stanovištva poznato je da su uvek leteli
  1. za onima koji su trenutno na vlasti,
  2. za praznim rečima i parolama zapaljivog pseudonacionalnog i pseudoprosperitetnog karaktera.
  Mi de facto ni posle totalnog SKJ/SPS jednoumlja nismo imali realno višestranačje, već nekoliko liderskih partija (SPS, SRS, sada SNS) uz nejake nominalno demokratske partije , t.j.de facto i dalje funkcionalno jednoumlje. Ako se tome doda moralna dekadencija obrazovanih, masovna pojava preletača iz njihovih redova „željnih otpadaka sa trpeze vlasti“, onda je logično da imamo ovakve rezutate „izbora“ koji više liče na strogo kontrolisano plebiscitarno izjašnjavanje za VOĐU ili protiv njega, nego na borbu političkih ideja.
  To se najbolje vidi upoređivanjem sa našim susedima Rumunima i svim poltičkim događanjima koji su ih na kraju doveli do otklona od rigidnog komunizma ka lakoj, demokratski ili iznuđeno masovnim protestima smenjivosti vladajućih ličnosti i/ili partija.
  Kod nas je još stanje „daleko je sunce“ dogod imamo amorfnu masu ignoranata izmešanih sa ljudima bez političkog morala i osećanja odgovornosti za zajednicu i sopstveno potomstvo.

 4. Da se ne zavaravamo, u Srbiji vlada onaj koga postavi BIA ili DB ili UDBA, kako god je zovete radi se o istom. I Kostunicu je ona postavila, ali je nesrecom Djindjic preuizeo vodjstvo, kostalo ga je to glave. I Tadic bio uz njihiv amin. Nema ovde demokratije ili visepartizma. Sve je to farsa.

Ostavite komentar

Politika

Naslovna strana

2. decembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.