Izgleda da ovog puta Vučić neće "pucati iz prazne puške": Dušan Janjić o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Za razliku od prethodnih dvadesetak puta, kad su Srbi najavljivali izlazak iz kosovskih institucija, a prvi je bio davne 2006. godine, kada je poziv uputio tadašnji predsednik Srbije, Boris Tadić, sada izgleda da će to zaista biti i učinjeno – kaže za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

Navodeći razloge zbog kojih smatra da ovog puta zvanični Beograd i predstavnici Srba na Kosovu neće „pucati iz prazne puške“, kao do sad, sagovornik Danasa kaže najpre da „ako bi zaista istrajali i izašli, to bi značilo da Srbija napušta proces normalizacije“.

– Svi znaju da je to usaglašeno. A, i sam Vučić je rekao da je to politika koju će on da sledi. Moguće je, takođe, da se izlaskom Srba iz kosovskih institucija ubrza politički dogovor i da se ta kriza iskoristi da se zapravo ubrza dijalog i da se promene elite, predstavnici Srba na Kosovu koje nisu bile od koristi. To je realna mogućnost – kaže Dušan Janjić.

Moguće je da se na severu Kosova pravi sasvim nova realnost

Postoji i druga mogućnost, dodaje, a to je da se prema Srbiji primeni određena vrsta sankcija, izolacije, a da se istovremeno na severu Kosova kreira potpuno nova realnost jer, ističe, tamo glavni rizik preuzimaju američki marinci.

– Amerikanci neće tek tako žrtvovati živote svojih ljudi. Da li će biti nekih kraćih oružanih sukoba ili neće, pitanje je. Ali, to bi definitivno izbrisalo problem integracije severa Kosova. I, naravno dovelo do iseljavanja značajnog broja Srba – ističe naš sagovornik.

Kako podseća, Srpska lista je najavljivala izlazak iz kosovskih institucija i parlamenta bar dvadesetak puta.

Srbi samo jednom izašli iz institucija ali su nastavili da primaju platu…

– Samo jednom su izašli, na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. na 2017. godinu. Ali, to je ostalo zamagljeno… Bio je jedan period kad nisu dolazili na posao jedno godinu i po, ali su uredno dobijali plate – napominje Janjić.

Ova sada najava nije ništa novo, smatra, o tome je javnost obaveštena posle sastanka Srpske liste sa Aleksandrom Vučićem i nakon Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

– Očigledno je da to spada u te mere koje Srbija planira da preduzme u odgovoru na poteze Kosova u vezi sa preregistracijom vozila. Raniji povodi i najave za izlazak iz kosovskih institucija su bili najrazličitiji. Od 2016. godine se koristio povod za izlazak zbog Trepče, a potom se dodavao i razlog zbog neformiranja Zajednice srpskih opština. Nekako se, međutim, i naša i kosovska javnost navikla da od njihovih pretnji nema ništa, jer to je deo političkog marketinga. Ali, ovaj put je kontekst potpuno drugačiji. Ovaj period u koji spadaju i ove tablice, to je period konflikt menadžmenta, koji bi trebalo da traje dok se ne srede ta tehnička pitanja, dok se ne smire tenzije na terenu – smatra Dušan Janjić.

Vučić hoće da menja političku elitu Srba na Kosovu?

Ovde imamo dve stvari, ističe sagovornik Danasa, ne samo kalkulacije dve vlade jedne prema drugoj, već ozbiljniji kontekst, jer se svaki potez odnosi i na Kvintu.

– Dakle, ako oni sad ne bi izašli, mislim da će potvrditi mišljenje koje većina ima, a to je da je to jedna „prazna puška“ koja ne puca. Ako izađu, onda je to početak izlaska Srba iz svih institucija. Iz policije i pravosuđa… Verovatno postepeno, A, to bi se uklapalo u taktiku Aleksandra Vučića, odnosno kupovine vremena – kaže Janjić.

Prema njegovim rečima, politička šteta neizlaska iz institucija je veća nego u slučaju ostanka.

Izgleda da ovog puta Vučić neće "pucati iz prazne puške": Dušan Janjić o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija 2
Foto: FoNet/AP

– Drugo, oni su toliko u javnosti Kosova diskreditovani… Ovo, dakle, može biti igra da se otadžbina pobrine za njih, pa kad počne politički dijalog da budu zamenjeni. To je jedna ekipa koja loše igra. Ona sluša sve što Beograd kaže, doduše. Trebalo bi to imati u vidu jer nisu isključeni parlamentarni izbori na Kosovu početkom godine. Drugi problem koji tu postoji, ako oni izađu je kako će da oni reše problem podele među Srbima. Malo je verovatno da će ljudi zaposleni u javnim institucijama, južno od Ibra, izaći iz tih ustanova. Nekako će to svesti sve na sever Kosova… – kaže naš sagovornik.

Ko će da razoruža policajce, Srbe na Kosovu kad napuste tu instituciju?

Drugi problem je, započinje Janjić novu temu – šta je sa policajcima i sa njihovom predajom oružja?

– Tu postoji jedan specifični bezbednosni rizik po samog Vučića jer sledi pritisak na Srbiju da razoruža te jedinice, ne samo policajce… To mora da uradi KFOR. Tu postoji rizik od oružanih sukoba, takođe – zaključuje Dušan Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari