Andrić Rakić: Najkritičnije od 2011, moguće i da SL napusti institucije 1Foto: Privatna arhiva

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative izjavila je da je posle odluke direktora Kosovske policije za region sever Nenada Đurića da prihvati suspenziju sa radnog mesta i preda oružje, moguć i scenario da predstavnici Srba izađu iz kosovskih institucija.

Ona je rekla i da će danas predstavnici Srpske liste obaviti razgovore sa članovima srpske zajednice koji rade u kosovskim institucijama, tako da će verovatno u toku dana ljudi na severu Kosova imati bolju ideju šta mogu sutra da očekuju. Ocenjuje je i da je dijalog Beograda i Prištine u najkritičnijoj fazi od 2011. godine.

Na pitanje koliko je realno da SL izađe iz institucija, Andrić Rakić je za N1 Studio Live kaže da to u velikoj meri zavisi od današnjeg dana i da veruje da će Srpska lista (SL) odstupiti od te pretnje ako dođe do revizije i promene odluke kosovske vlade o preregistraciji vozila, uz određeni vid amnestije za policiju i vraćanje majora Đurića na dužnost.

„Ako se to ne dogodi, predstavnici SL biće saterani u ćošak i neće imati mnogo izbora ne samo zato što su mnogo puta najavljivali takav scenario, nego zato što zaista jeste dijalog u kritičnom trenutku, ovo je najkritičnija situacija u kojoj se nalazimo od 2011. godine. Vrlo je problematično, čak i poruke koje stižu od međunarodne zajednice – nigde se ne čuju poruke da preregistracija mora da bude dogovorena. U nekoj meri, međunarodna zajednica obesmislila je dijalog i poziciju Beograda i SL, i oni više nemaju izbora i nema mnogo smisla da učestvuju u dijalogu, ako će Priština biti ta koja sama po svojim uslovima sprovodi integraciju“, istakla je Andrić Rakić.

Prema njenim rečima, treća opcija je moguća – ako u toku dana dođu garancije međunarodne zajednice da će se desiti u narednom periodu promene odluke o preregistraciji i rokovima koje je dala Priština i da u tom slučaju može da se dogodi da od SL dobijemo fazni plan izlaska iz institucija, ako garancije ne budu ispoštovane.

Ona je ocenila i da bi eventualne namere Prištine da imenuje novog komandira policije za sever bile jako zabrinjavajuće i da bi, ako bi se to dogodilo gotovo izvesno, sutra mogli da vidimo izlazak ili najavu izlaska predstavnika Srba iz kosovskih institucija.

Podsećamo, Nenad Đurić suspendovan je u četvrtak nakon što je u sredu javno saopštio, i to u prisustvu komandnog lanca na severu i Srpske liste da policajci iz ovog regiona neće sprovoditi odluku o uručivanju opomena vozačima koji upravljaju automobilima sa KM tablicama.

Povodom tvrdnje direktora Kancelarije za Kosovo Petkovića da je suspenzija Đurića kršenje briselskog sporazuma, Milica Andrić Rakić kaže da nije sigurna da je to tačno i da je to pitanje za pravnike, ali da bi u slučaju da dođe do imenovanja novog komandira policije na severu, bez saglasnosti gradonačelnika sa Severa i bez toga da oni pošalju listu kandidata, to sigurno bilo kršenje sporazuma iz Brisela.

Ona je odluku Đurića okarakterisala kao moralni čin sa njegove strane i ocenila da su srpski pripadnici policije na severu u nezgodnoj situaciji – da s jedne strane treba da poštuju lanac komande i odluke MUP-a i budu deo policije koja poslednjih meseci ne sporovodi akcije koje imaju za cilj vladavinu prava, već politički motivisane akcije, a imaju moralnu odgovornost da stanu iza pripadnika svoje zajednice i zaštite ih.

Možda je, kako kaže, bilo neočekivano da komandir Đurić izađe i kaže to što je rekao pred kamerama, ali da je to usledilo pošto mesecima unazad prištinska centrala policije zalazi u nadležnosti policije na severu, što ima posledice po radnu atmosferu, na albanske i srpske pripadnike regiona sever, ali i građane na severu.

Andrić Rakić prenosi i da se većina građana sa severa Kosova, pripadnika srpske zajednice, nada da bi SL mogla da napusti institucije, da bi u budućnosti mogli da se nadaju boljim uslovima reintegracije i da Beograd i Priština iznova postave uslove normalizacije.

„Trenutno je atmosfera mirna, verujem da su svi intrigirani događajima, mislim da će svi blisko pratiti medije, ali nekog straha za sada ne vidim“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari