Provladini mediji: Dani odluke, celu noć Vučić sa Srpskom listom, za vikend skup u Mitrovici 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Celu noć 3. na 4. novembar trajali su razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim Srbima. Narednih 72 sata biće najteži u poslednjih 10 godina, piše Blic.

Vanredna sednica Vlade Srbije o situaciji na Kosovu zakazana je za 5. novembar u 10 sati. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić za 11 sati posle toga zakazao je konsultacije sa ambasadorkom Kine Čen Bo, dok će se u 11.30 sastati sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Vučić će 4. novembra uveče, saznaje Blic, preko izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka obavestiti SAD i EU o stavovima kosovskih Srba i Srbije povodom aktuelne napete situacije na severu Kosova.

„Uživo i telefonom, razgovori su trajali jutros do 5:30. Srbi su ogorčeni. Poslednja kap koja je prelila čašu je smena regionalnog direktora Severne Mitrovice Nenada Đurića, za šta Aljbin Kurti nema nikakve ingerencije. On ne može da smenjuje“, kaže izvor tog lista upoznat sa detaljima razgovora i dodaje da Srbi žele napuštanje svih institucija jer više nemaju kud.

Kosovski premijer je, prema rečima tog izvora, juče izjavio da ga ne interesuje Zajednica srpskih opština.

Srbi sa Kosova takođe će imati seriju sastanaka, a za vikend se očekuje veliki skup u Kosovskoj Mitrovici gde će narodu obelodaniti svoj plan.

„Biće ovo najtežih 72 sata u poslednjih 10 godina, a u narednih nekoliko dana mnogo toga će biti jasnije“, zaključuje Blicov izvor.
Kosovski premijer Aljbin Kurti smenio je komandira Regionalnog policijskog direktorata Sever Nenada Đurića, jer on nije želeo da ide protiv svog naroda i sada na to mesto planira da postavi drugog Srbina – Milorada Ćorca, saznaju Večernje novosti.

Kako navodi taj medij, svi Srbi sa Kosova od Ćorca traže da on tu „kukavičju ponudu Kurtija ne prihvati“, a već sutra će se znati kakva će njegova odluka biti.

Podsetimo, 3. novembra je suspendovan Nenad Đurić, koga Policijski inspektorat Kosova optužuje za krivična dela „sabotaža“ i „poziv na otpor“.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ovim povodom održao je koferenciju za medije i tom prilikom rekao da je Aljbin Kurti doneo tu odluku zbog toga što je Đurić stao u odbranu srpskog naroda na Kosovu.

Petković je i za 4. novembar zakazao pres konferenciju u Beogradu.

Đurić se našao na udaru Prištine jer je stao u odbranu i zaštitu svojih kolega, starešina, Srba, koji su doneli odluku zajedno sa gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova i Srpskom listom da ne izdaju nikakve kazne i opomene vozačima sa „KM“ registarskim tablicama, koji odbijaju da pređu na „RKS“ tablice.

U nedelju će čitav sever Kosova biti okićen srpskim barjakom čime će srpski narod jasno pokazati i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i čitavom svetu u kojoj državi živi i čiji je sever Kosova, piše Alo.

Kako Alo saznaje, na velikom sveopštem narodnom skupu srpskog naroda koji će u nedelju biti održan u Severnoj Mitrovici, svaki Srbin doneće zastavu države kojoj pripada.

Da li će doneti plavo žutu zastavu Kosova, crveno crnu albansku ili srpsku crveno, plavo, belu trobojku videće se u nedelju. Time će srpski narod na Kosovu jasno i nedvosmisleno pokazati u kojoj državi živi i da ne pristaje da bude podarmljen ili ponižen, piše Alo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari