Brnabić: Nisam razgovarala sa Šolcom o predlogu za Kosovo 1foto EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u Berlinu izrazila nezadovoljstvo što Evropska unija toleriše poteze kosovskog premijera Aljbina Kurtija i što ga godinama ne primorava ga primeni Briselski sporazum.

Posle samita Berlinskog procesa, Brnabić je novinarima rekla da je danas odvojeno razgovarala sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o problemu preregistracije vozila sa srpskim tablicama na Kosovu.

„Kurti je prekršio sve postignute sporazume koji se tiču tablica, i iz 2011. i iz 2016. i iz septembra 2021. godine, unilatrelano je ukinuo statusno neutralne (KS) tablice. Oni kažu da se slažu da KS tablice treba da postoje, ali kažu da ne mogu ništa da urade, meni je to poražavajuće“, kazala je Brnabić.

Navela je da je na radnom ručku predstavnike EU „zamolila da shvate“ da je kredibilitet Unije doveden u pitanje jer nije u stanju da obezbedi primenu Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

„EU toleriše što Kurti govori da neće implementirati Briselski sporazum. Sa druge strane, nas pritiskaju da potpišemo druge sporazume, finalni sporazum. Rekla sam im da je EU garant Briselskog sporazuma i da moraju da ga implementiraju, pa onda da razgovaramo dalje. Pitala sam ih kako misle da razgovaramo o drugim sporazumima kad ne mogu da garantuju implementaciju prvog sporazuma o normalizaciji odnosa, iz 2013. godine“, dodala je.

Brnabić je prokomentarisala i današnju Borelovu poruku na Tviteru posle sastanka sa Kurtijem, u kojoj je naveo da su „remetilačke akcije, poput paljenja automobila, neprihvatljive“ i da sporazumi postignuti u dijalogu „moraju da se poštuju“.

„Videli ste tvit Borela, osuđuje ono što se dešava na severu Kosova. Šta čoveče osuđuješ, bre, ukinuli su pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, osnovno demokratsko pravo, i onda su to ponovili u aprilu. I u čitavom Izveštaju (Evropske komisije o napretku Kosova) na 124 strane, stavili su to u dve rečenice. Da smo mi nekome ukinuli pravo glasa, ceo izveštaj bi bio o tome“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je danas u Berlinu razgovarala i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom „o mnogim stvarima“, ali ne i o nemačko-francuskom predlogu za Kosovo.

Povodom tri sporazuma koje su šefovi vlada sa Zapadnog Balkana potpisali na današnjem samitu u Berlinu, Brnabić je rekla da su oni „važni, pre svega za mlade ljude u regionu“.

„Nama je bilo važno da time još jednom pokažemo da smo tu za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji i stabilniji, za nas je to važno da bismo mogli da nastavimo da napredujemo“, kazala je.

Navela je da za Srbiju „to nije nešto preterano novo“, jer je Srbija „to već uradila u mnogo većem obimu“ u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Brnabić je rekla i da danas potpisani sporazumi o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, „nikako ne derogiraju ono što je dogovoreno u okviru dijaloga Beograda i Prištine“.

„To je bilo teško ispregovarati, ali uspeli smo. Današnji sporazumi nemaju nikakav uticaj na ono što smo (u dijalogu) dogovorili u vezi sa ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na Kosovu i Metohiji i olakšava život Srbima na Kosovu i Metohiji“, navela je.

Sporazume o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje gradjana Zapadnog Balkana, danas su potpisali šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Sporazume su potpisali Brnabić, premijeri Albanije Edi Rama, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Brnabić je izjavila da je danas u Berlinu razgovarala i sa šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem.

„Razmenili smo mišljenja o bilateralnim odnosima i zajedničkom zalaganju za očuvanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, navela je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari