Kako mladi vide ideologije političkih stranaka u Srbiji: SNS sa nejasnom ideologijom 1Studenti ispred skupštine; Foto: FoNet/Božana Pavlica

Istraživanje koje su sproveli studenti druge godine Fakulteta političkih nauka sa politikološkog smera među 776 ispitanika od 15 do 30 godina pokazalo je određenu neodlučnost mladih kada je u pitanju ideologija SNS-a, SPS-a, DSS-a, SSP-a. Mladi najbolje prepoznaju ideološku poziciju POKS-a i Dveri, koje većina ispitanika vidi kao desno orijentisane opcije, i pokreta Ne davimo Beograd, koji je zapažen kao leva opcija.

Studenti beogradskog FPN-a su u okviru predmeta Metodologija politikoloških istraživanja sa statistikom sproveli istraživanje na temu „Stavovi mladih o ideološkim pravcima u Republici Srbiji“.

Ispitanici su se izjašnjavali gde se na političkom kompasu nalaze ponuđene partije sa srpske političke scene.

Vladajuća Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića najpre je profilisana kao stranka centra, ali određen, manji broj mladih je vidi kao stranku desnice i levice. Konkretnije 41,2 posto njih za SNS smatra da je stranka centra, oko četvrtina – 25,8 posto da je desno orijentisana, a 12,4 posto da je levo orijentisana stranka. Njih 20,6 posto nije znalo da odredi poziciju koju SNS zauzima na ideološkom kompasu.

„SNS je od strane mladih u najvećoj meri profilisana kao stranka centra, koja ima tendencije da iskazuje desne vrednosti više nego leve. To nam takođe ukazuje na to da je određeni broj mladih vidi i kao partiju desnog centra, te da je teško odrediti njenu tačnu poziciju na ideološkom kompasu, ako se osvrnemo na delovanja samih predstavnika ove partije“, navodi se u ovom istraživanju.

Takođe vladajuću Socijalističku partiju Srbije (SPS) Ivice Dačića, mladi najviše percipiraju kao stranku levice, ali od ukupnog broja takvih je odgovora bilo manje od trećine, njih 31.2 posto. Kao partiju centra vidi je oko četvrtina ispitanika, dok procentualno gotovo ujednačen broj mladih SPS ne zna gde da svrsta i vidi je kao stranku desnice. Da su socijalisti desnica smatra 21 posto ispitanih, dok njih 22.9 posto nisu znali da odrede ideološku profilisanost ove stranke.

Kako mladi vide ideologije političkih stranaka u Srbiji: SNS sa nejasnom ideologijom 2
Foto: Jovana Stanković

Uslovno rečeno problema sa određivanjem ideološke profilisanosti mladi koji su učestvovali u ovom istraživanju imali su i sa Demokratskom strankom Srbije (DSS) Miloša Jovanovića. Nju mladi, kako je naznačeno u istraživanju, „mogli bismo reći mladi percipiraju kao stranku desnog centra“. Stranku Miloša Jovanovića mladi su većinski okarakterisali kao stranku centra. To je uradilo 32 odsto ispitanika. U nešto manjem procentu ispitanici su DSS okarakterisali kao stranku na desnici, 25,6 posto, dok njih 22,6 posto ovu stranku vidi na levici. Skoro petina ispitanika, 19,8 posto, nije moglo da odredi ideološku poziciju Demokratske stranke Srbije. „Ova stranka je možda i najviše podeljena po mišljenju mladih, jer nisu uočljive velike razlike u procentima odgovora. Međutim, ako gledamo zastupljenost odgovora, kao i postavku linije spektra, mogli bismo reći da je mladi percipiraju kao stranku desnog centra“, navode autori istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da su mladi neodlučni u pogledu ideološke pozicije koju zastupa Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa. Skoro pa identično mladi za SSP misle da je na levici (31,9 posto) i centru (31,4 posto). Visok je procenat i onih koji nisu mogli da SSP negde svrstaju (27,8 posto),a 8,9 posto ispitanika je vidi kao desnicu. „I u slučaju sa ovom partijom vidimo da su mladi neodlučni u velikoj meri gde bi je svrstali na političkom spektru, ali na osnovu dobijenih podataka, većina mladih SSP vidi kao partiju levog centra“, zaključak je autora istraživanja.

Dveri, POKS i NDMBGD bolje profilisani

Čak 66,4 posto ispitanika u ovom istraživanju za Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) istaklo je da je stranka desnice, 63,9 posto su isto rekli za Srpski pokret Dveri, dok je u pogledu pokreta Ne davimo Beograd 51,7 posto ispitanika istaklo da je na levici.

Procenat mladih koji su POKS okarakterisali kao stranku desnice – „od svih ponuđenih partija/pokreta ovog istraživanja, ovo je ujedno i najveći procenat koji je partija/pokret dosegla, kao dokaz da se, u očima mladih, profiliše na jednoj od

strana“, stoji u istraživanju. Procentualno dosta manje, ispitanika POKS nisu znali gde ideološki da svrstaju, a znatno manje od toga ovu stranku mladi vide kao stranku centra i levice.

Kod Dveri se može primetiti slična situacija kao kod POKS-a, gde pokret Boška Obradovića velika većina ispitanika vidi kao desnicu, 20,7 procenata nije znalo gde su Dveri na ideološkom spektru, a manje od 10 procenata mladih za njih smatra da su levica.

Za razliku od SPS i SSP odgovori mladih su pokazali da je Ne davimo Beograd bolje profilisan kao levica. Na to ukazuje procenat od 51,7 posto ispitanika koji su rekli da je NDMBGD levičarski, a skoro četvrtina nije znala da odredi poziciju ovog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari