Ko je sve pre Vučića dobio orden Aleksandra Nevskog? 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Orden Aleksandra Nevskog kojim je odlikovan predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od 2010. godine dobilo 237 pojedinaca, uglavnom državljana Rusije, ali i pet stranih državnika.

Taj orden pre Vučića dobili su predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog se nagradjaju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog je ustanovljen još u vreme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karadjordjević.

Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942, kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Posle raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. godine vratio tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev.

Pres služba Kremlja saopštila je juče da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o odlikovanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari