Koalicija protiv dečjih brakova 1Foto:Promo

Na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF danas je u Vladi Srbije osnovana Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova, koja će raditi na opcijama bezbednog izbora za devojčice romske nacionalnosti i da se romski dečaci i devojčice osnaže da menjaju postojeću praksu.

Opšti cilj Koalicije je da doprinese okončanju dečjih brakova u Srbiji, naročito u romskoj populaciji, i to kroz otklanjanje institucionalnih i društvenih prepreka za sprovođenje zakona, kao i promociju primera dobre prakse u partnerstvu lokalnih zajednica, nevladinog, vladinog i privatnog sektora i medija.

Direktorka UNICEF u Srbiji Ređina de Dominićis izjavila je da rani i dečji brakovi predstavljaju ozbiljnu povredu prava devojčica koje su više ugrožene ovom pojavom. Prema njenim rečima, danas je važan dan, naročito jer se obeležava 30 godina od usvajanja Konvencije za prava deteta. Priča svake devojčice koju sam srela, a da je rano stupila u brak je puna bola i žaljenja.

Tradicija sama po sebi nije štetna, ali pitanje je kako društvo posmatra tu tradiciju i kako podstiče stereotipe. Jedan od najvažnijih aspekata zaštite dece je upravo sprečavanje dečjih brakova, rekla je ona. Kako je saopšteno iz kabineta predsedavajuće Zorane Mihajlović, iako su dečji brakovi retki u opštoj populaciji, veoma su česta pojava u romskoj. Pomoćnica Mihajlović, Jovanka Atanacković ukazala je da je udaja pre 18. godine ozbiljno kršenje ljudskih prava i utiče na pravo devojčica na zdravlje, obrazovanje i život bez nasilja. Stoga i osnivamo Nacionalnu koaliciju, da svi zajedno udruženi doprinesemo kreiranju modela intervencija, osnaživanju mladih Romkinja da se obrazuju, jačanju lokalnih romskih zajednica, ali i boljoj koordinaciji na svim nivoima kako bismo dečje brakove iskorenili, rekla je Atanacković.

U Koaliciji su i predstavnici Kancelarije za ljudska i manjinska prava, skupštinskih odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kao i prava dece, Zaštitnika građana, Poverenika za rodnu ravnopravnost, Grada Beograda, udruženja Bibija, Ternipe, Praksis, Indigo, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Kancelarije za inkluziju Roma, Udruženja Roma Novi Bečej, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i UN agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari