Komesar EU: Pažljivo pratimo situaciju 1Oliver Varhelji Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji odgovorio je na pismo evropskih poslanika od pre tri nedelje, u kojem oni izražavaju zabrinutost zbog kršenja ustavnih i ljudskih prava u Srbiji za vreme vanrednog stanja, preneo je juče portal European Western Balkans.

Komesar je naveo da će se ocena najnovijeg razvoja događaja naći u redovnim godišnjim izveštajima o napretku državama ka članstvu u EU, koji će biti objavljeni u junu.

U odgovoru datiranom na 5. maj, u koji je EWB imao uvid, Varheji napominje da Evropska komisija pažljivo prati situaciju u Srbiji, da je trenutni prioritet borba protiv pandemije, te da su dobili najavu o nameri ukidanja vanrednog stanja, koje je Narodna skupština izglasala prekjuče.

„Kada je reč o vašoj stavki o slobodi medija, pozdravili smo odluku Vlade Srbije da poništi mere uvedene u cilju centralizacije javnih informacija o pandemiji kovida 19. Sloboda medija je ključna u svakom trenutku“, napisao je Varheji u odgovoru koji je prvenstveno upućen Atili Ari Kovaču, poslaniku grupe Socijalista i demokrata u EP, koji je inicirao pismo, zajedno sa 20 kolega.

Pismo evropskih poslanika članovima Evropske komisije oblik je kontrole Evropskog parlamenta nad ovom institucijom. Varheji je dodao da se istovremeno proces pristupanja Srbije Uniji nastavlja.

„U tom kontekstu, nastavljamo da pratimo situaciju u Srbiji i ocenjujemo njen napredak. Uslovi za pristupanje EU nisu se promenili. Kao što se svesni, sveukupni napredak tempa pregovora Srbije sa EU zavisi od sprovođenja reformi u ključnoj oblasti vladavine prava. Ocenićemo situaciju najnovijeg razvoja događaja u našim redovnim godišnjim izveštajima, koji će biti objavljeni u junu“, zaključio je Varheji.

U uvodu u pismo, komesar Varheji je ponovio svoje ranije komentare da je ovo vreme bez presedana i da je mnogo zemalja preduzelo mere širokog obima za zaštitu zdravlja stanovništva. Takođe je podsetio na pomoć koju je EU do sada pružila regionu Zapadnog Balkana.

Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portal European Western Balkans, kaže za Danas da je Varhejijev odgovor „očekivan“. Kako objašnjava, dok Evropski parlament predstavlja političko telo, Evropska komisija, čiji je Varheji član, „mora da se ponaša neutralnije, da predstavlja sve države članice Unije, te da se nepristrasno postavlja prema svim državama kandidatima za članstvo, uključujući Srbiju“.

– Komesar ne mora da odgovori „politički“, a ako ovu situaciju uporedimo sa našom parlamentarnom praksom, slanje Kovačevog pisma i odgovor na taj dokument u određenom roku, jednako je praksi postavljanja poslaničkih pitanja kod nas. Važno je pomenuti i da je to odgovor mađarskog komesara EU, iz redova stranke Fides, na pritužbe mađarskog opozicionog poslanika Atile Are Kovača, što znači da je delimično reč o unutarmađarskoj prepirci. Istovremeno, Kovaču, koji dolazi iz Mađarske, koja je u nešto boljoj situaciji od Srbiji jer je članica Unije, lako je da uvidi nedostatke demokratskog sistema u našoj državi, ističe Štiplija.

Bez odgovora Kovača

Podsetimo, Atila Ara Kovač je za Danas ranije izjavio da je inicirao slanje pisma Varhejiju, „zbog ekstremno zabrinjavajuće situacije u vezi sa ustavnim i ljudskim pravima u Srbiji, koja se odnosi na neograničeno vanredno stanje, koje je proglasio predsednik Srbije, gospodin Aleksandar Vučić“. On je napomenuo da u pismo nije uključena potreba da se podstakne dijalog u parlamentu, „jer pismo nije namenjeno srpskim političkim akterima, ali potpuno podržavam i to, jer demokratije ne funkcionišu bez dijaloga među političkim strankama“. Kovač do zaključenja ovog izdanja našeg lista nije odgovorio na pitanje kako komentariše odgovor Varhejija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari