Varhelji: Srbija napreduje na putu ka EU, Klaster 3 spreman za otvaranje 1Foto: Aleksandar Roknić

Komesar Evropske unije (EU) za proširenje Oliver Varehlji je izjavio ;da su kriterijumi za Srbiju veoma jasni i da su dobrosusedski odnosi deo uslova za svakog kandidata za pristupanje EU.

„Srbija napreduje na putu ka EU. Ako pogledate Klaster 3, on je spreman za otvaranje. Jasno je i da je primena Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU o ruskoj agresiji na Ukrajinu postala još važnija tema za kandidate. Sada zemlje članice EU još pažljivije gledaju na njeno sprovođenje“ – rekao je Varhelji bugarskoj novinskoj agenciji Bgnes.

Komesar EU za proširenje i susedsku poltiku je tako odgovrio na pitanje o tome da li je „geopolitičkom projektu Beograda ‘Srpski svet’ “ mesto u EU.

Govoreći o Severnoj Makedonijii, Varheji je rekao da ne očekuje nikakvu promenu pregovaračkog okvira i da ne smatra da države-članice žele da revidiraju uslove pristupanja.

Na konstataciju da proteklih meseci pojedini makedonski političari tvrde da bi moglo doći do promena u pregovaračkom okviru i na pitanje da li ima mogućnosti da se promene uslovi koje Severna Makedonija treba da ispuni, Varhelji je rekao da su kriterijumi za članstvo jasni.

„Kriterijumi su veoma jasni od 2022. godine, kada je usvojen Pregovarački okvir. Treba ih ispuniti i u tom smislu ne očekujem nikakvu promenu. Ne mislim da će države-članice revidirati uslove. Jasno je da treba da budu ispunjeni“ – rekao je Varhelji u intervjuu za Bgnes koji su preneli makedonski mediji.

Komesar je rekao da se nada da će taj posao preuzeti nova Vlada Severne Makedonije odmah nakon izbora i da će država krenuti napred ispunjavajući kriterijume.

Severna Makedonija je u julu 2022. počela prvu fazu pregovora sa EU, ali da bi prešla u drugu fazu i počela da otvara poglavlja, mora da unese Bugare u Ustav, za šta vladajuća koalicija SDSM i DUI nije uspela da dobije neophodnu podršku opozicione VMRO DPMNE, koja je čvrsta na stavu da „ne pristaje na bugarski diktat“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari