Kakvu poruku Vučić šalje Putinu, EU i u kakvu situaciju stavlja građane Srbije čestitajući predsedniku Rusije pobedu na izborima? 1foto EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY / POOL

Aleksandar Vučić jedini je predsednik države na evropskom tlu, koji je, osim pojedinih lidera bivših sovjetskih republika, čestitao Vladimiru Putinu pobedu na izborima u Rusiji. Istina je, s druge strane, i da osim Putina, premijera Mađarske, Viktora Orbana i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, niko više nije čestitao Aleksandru Vučiću na pobedi SNS na decembarskim izborima.

Podsetimo da su ti izbori obeleženi iz EU i ODIHR kao neregularni, sa zahtevima za promenom izbornih uslova, uoči održavanja ponovljenih u Beogradu. Vučić je, uprkos tvrdnjama da SNS ima legalnu ali ne i legitimnu većinu, evidentno je, pristao da ponovi izbore u glavnom gradu, usled pritiska Zapada.

Izbori u Rusiji, tokom proteklog vikenda dogodili su se tokom dvogodišnje agresije režima Vladimira Putina na Ukrajinu, ukidanja osnovnih prava i sloboda tamošnjih građana, kulminirajući smrću Alekseja Navaljnog, najoštrijeg borca protiv tamošnjeg predsednika Rusije, svega nekoliko nedelja uoči izbora.

Pod takvim okolnostima, a nakon ozbiljnih sumnji, rezolucija i dokumenata koji pristižu iz EU i iz OEBS, u vezi izborima iz decembra prošle godine u Srbiji, Aleksandar Vučić je u ruskom diktatoru čestitao pobedu na izborima.

Vučić je na Instagramu objavio da je ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan Harčenku uručio pismo za Putina.

„U kojem sam, pored čestitki za izbornu pobedu, objasnio težinu situacije sa kojom se srpski narod na Kosovu i Metohiji suočava, značajnim političkim izazovima koji se pred Srbijom nalaze, uz zahvalnost Rusiji na podršci koju pruža teritorijalnom integritetu Srbije“, naveo je Vučić.

Kakvu poruku Vučić šalje Putinu, EU i u kakvu situaciju stavlja građane Srbije čestitajući predsedniku Rusije pobedu na izborima? 2
Foto: N1/Printsreen

– Naravno, iz zvaničnog Beograda nije mogla da izostane čestitka Putinu za njegovu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji, kaže za Danas Srećko Đukić, bivši diplomata i ambasador Srbije u Belorusiji.

Pitanje je samo, napominje, koliko je ona sadržajna, topla, ili je krajnje formalna.

– Da li ona šalje, i koje, poruke vezano za dalje odnose dve države? Iz onoga što je objavljeno, mi to ne možemo da zaključimo. Proizilazi kao da se samo čekala izborna čestitka da se opet u centar srpskih očekivanja stavi pitanje Kosova i zahvali Ruskoj Federaciji za sednicu Saveta bezbednosti, u vezi sa obeležavanjem 25 godina agresije NATO – kaže Đukić.

Kako dodaje, to nedvosmisleno potvrđuje da Beograd sa Moskvom vodi odnose na više nivoa, da su oni aktivni i sadržajni, a da se javnosti ponešto saopštava.

– Koliko su uspešni i produktivni ti odnosi drugo je pitanje, naročito na temi Kosova. Naime, dok je Kosovo i njegovo rešenje u rukama Zapada, Beograd pokušava da ga rešava sa Moskvom, „zakletiim zapadnim neprijateljem“ tog Zapada. Vrlo složeno. Ali uklon Srbije u rusku stranu izgleda svakim danom sve veći, ne samo kada je Kosovo u pitanju – smatra sagovornik Danasa.

Iz toga može da sledi zaključak, kaže dalje, da se pozicija Srbije samo komplikuje, naravno sa Zapadom.

– Moguće da se Beograd odlučio da čeka i dočeka pobedu Rusije, multipolarnog sveta i novog međunarodnog poretka – zaključuje Srećko Đukić.

Kakvu poruku Vučić šalje Putinu, EU i u kakvu situaciju stavlja građane Srbije čestitajući predsedniku Rusije pobedu na izborima? 3
foto: Vojin Radovanović/Danas

Prema rečima Borka Stefanovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde i narodnog poslanika, Vučićeva čestitka Putinu na izbornoj pobedi je vraćanje duga ruskom predsedniku koji je, uz Orbana i Erdogana, jedini čestitao SNS na pobedi na decembarskim izborima.

On je dodao da je čestitkom, koju je poslao preko ruskog ambasadora u Beogradu, Vučić uputi dve poruke.

– Prvu da mu ne smeta što su izbori u Rusiji organizovani u senci mrtvog Alekseja Navaljnog i rata u Ukrajini i drugu da su za njega sasvim prihvatljivi progon i hapšenja političkih protivnika, novinara i svih koji se usude da kritikuju autokratski način vladanja o kome Vučić budan sanja i nasiljem ga pretvara u tužnu stvarnost – istakao je Stefanović.

Dodao je da na taj način Vučić Srbiju udaljava od evropske budućnosti koja je jedina garancija normalnog života i pokazuje da su njegovi izaslanici, poput Vladimira Đukanovića, u Rusiji boravili sa idejom da nauče kako može da se dodatno obesmisli izborni proces.

– Oni koji sanjaju gulage ne mogu da obezbede dobar život za svoj narod. Borba za fer i poštene izbore je ne samo pravo nego i obaveza svakog čoveka koji veruje da zaslužuje da samostalno odlučuje o svojoj sudbini i budućnosti – zaključio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari