Konjufca: Razumem zašto su SAD uznemirene, oni sve gledaju iz bezbednosne perspektive 1foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsedavajući skupštine Gljauk (Glauk) Konjufca prokomentarisao je izjavu zamenika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajena, koji je rekao da će, ako SAD ne budu tretirane kao partner Kosova, Amerika na isti način postupati prema Kosovu.

Konjufca je rekao da je izjava američkog sekretara uznemirujuća, ali da, prema njegovim rečima, treba postaviti pitanje zašto srpski dinar „ruši odnose Kosova sa SAD“.

„Srbi su izašli na protest povodom dinara, i to bi moglo da izazove nove tenzije. Sada tenzije ugrožavaju bezbednost Kosova i ako bezbednost bude ugrožena, ona može izmaći kontroli. A kada situacija izmakne kontroli, Amerika preuzima najveću odgovornost da je zaustavi i vrati na pravi put“, rekao je Konjufca za „Demos“, prenosi KlanKosova.

„Kako ja interpretiram, ovako je zato što je srpska zajednica živela sa dinarom 24. godine. To je kao kada se na nešto navikneš, to je tvoja svakodnevica, ustaneš ujutro odeš do samousluge, tu platiš dinarima, izađeš tamo uzmeš platu, izađeš onamo uzmeš penziju. Čitav tvoj život je dinar. Sada ako zaustaviš dinar, način kako su oni živeli, okreće im se naopako. Oni kažu da nas vi putem ovakvih postupaka, vi nas iznenađujete. A partnerstvo je da se ne iznenadiš“, kazao je Konjufca.

Razume zašto su SAD uznemirene jer sve gledaju iz bezbednosne perspektive:

„Znamo iz Jugoslavije, da kada situacija previše izmakne kontroli, Evropa nije uspevala da je vrati na pravi put. Razumemo zašto su uznemireni. Uvek na ovo gledaju iz bezbednosne perspektive“.

„Cilj nam je da na najbolji mogući način shvate koja je granica između nekog našeg domaćeg zadatka koje moramo da uradimo i onih koje niko ne treba da radi bez pitanja“, dodao je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari