„Korist od protesta desnice ima pre svega Vučić, to je poruka Zapadu i biračima" 1Foto FoNet/ Milica Vučković

Politički analitičar Dragomir Anđelković i Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ocenili su u Novom danu TV N1 da protest koji su desničari organizovali na Sretenje, odgovara pre svega Aleksandru Vučiću kako bi prikazo sebe kao ugroženog i kupio još vremena za donošenje teških odluka.

Protestom ispred Predsedništva na Sretenje, pojedine desničarske organizacije demonstrirale su na šta su spremne ukoliko se prihvati evropski plan za Kosovo.

Novo okupljanje najavljuju za petak. Analiza Demostata proteste vidi kao početak rušenja kulta Vladimira Putina u Srbiji i kao zaokret srpske spoljne politike.

Nadovezujući se na analizu Demostata, Anđelković je u Novom danu ocenio da od protesta korist, pre svih, ima Vučić.

„Njegovo biračko telo je izrazitro prorusko, nacionalno orijentisano, u većoj meri nego glasači DSS-a“, ukazao je Anđelković.

Vučić se, prema njegovim rečima, ne boji opozicije nego sopstvenih birača, i žele da kod njih izazove sažaljenje predstavljajući sebe kao žrtvu.

„On preusmerava pažnju sa zakonitosti i ustavnosdti, na nekakvu priču o državnom udaru, a baš vlast generiše ekstremizam, i koristi ga na ovaj ili onaj način“, rekao je Anđelković.

Anđelković je uveren da iza protesta koji su organizovani na Sretenje ne stoji Rusija, ali ni Zapad.

„Možda Vučić sve ovo radi da bi slomio otpor politici prema Kosovu, da bi svoje birače održao, možda radi nešto drugo, možda stvari podiže na viši nivo, da zapadnjacama kaže – imaćemo potpuni haos ako me pritiskate i dalje“, ocenio je.

Anđelković je mišljenja i da proruski stav najviše generiše Zapad, i da bi to moglo da se promeni samo ako bi Zapad napravio neke ustupke prema Srbiji. S druge strane, istakao je Anđelković, mnogi na desnici se pitaju zašto bi bili uz Rusiju, ako se Moskva nekritički odnosi prema Vučićevoj kosovskoj politici.

Vučićev režim je jedan od najjačih propagandnih instrumenata Rusije

Petrović je istakao da analiza Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pokazuje da su proruski narativi u Srbiji više antizapadni nego proruski, odnsono da građani događaje devedesetih i kasniju tranziciju i privatizaciju vezuju za Zapad, a naspram toga vide Rusiju kao alternativu.

Analiza pokazuje i da je upravo vlast jedan od najjačih propagandnih instrumenata Rusije, i da ruska meka moć najviše ide preko režimskih medija, a ne toliko preko društvenih mreža.

Kada je reč o protestu održanom na Sretenje, Petrović je ocenio da vlastima odgovara da se stvori milje da postoji jaka ekstremno desničarska scena, i da vlasti u Srbiji ne mogu samostalno da donose odluke, i značajniji otklon naprave od Rusije.

„Ne verujem u zaokret (politike prema Rusiji, prim. N1), ovo je još jedna u nizu poruka koju Vučić šalje zapadnoj javnosti da je spreman to da uradi, ali da su otpori jako veliki, da su ekstremisti jaki“, kazao je Petrović.

Vučić, prema njegovoj oceni, kupuje vreme u nadi da će doći do nekog preokreta na frontu u Ukrajini, da će Rusija da pokrene zimsku ofanzivu što će da preusmeri pažnju Zapada sa Srbije.

Da bi desnica bila ozbiljna pretnja režimu, morala bi da mobiliše veliki broj građana, da tu masovnost održi duže vreme, da ima jake kontakte u policiji i bezbednosnim službama, i kontrolu nad medijskim prstorom, objasnio je Petrović konstatujući da ekstremna desnica u Srbiji trenutno ništa od navedenog nema.

 

Rusija ima direktnije metode da ugrozi Vučića

Ukoliko bi Rusija zaista želela da ugrozi Vučića, ima direktnije metode da to učini, dodao je Petrović.

„Sve velike sile mogu da posegnu za različitim vrstama aktivnosti koje podrazumevaju između ostalog i atentate“, naveo je.

Petrović smatra i da je Zapad svestan Vučićeve igre, ali da gleda šta je manja šteta, jer bi podrška bilo kome u opoziciji, u ovom trenutku, svakako dodatno oduzela vreme.

„Oni i dalje žele da rade sa Vučićem i da ga ubede i privole da prihvate plan EU“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari