Nationalists rally against plans for normalization of ties between Belgrade and Pristinafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Troje osumnjičenih za pozivanje građana na nasilno rušenje Vlade i predsednika Srbije na sinoćnjem protestu biće saslušani sutra, u petak, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, saznaje Danas.

Prema izvoru našeg lista iz Tužilaštva, njima će na teret biti stavljeno krivično delo iz člana 309 iz Krivičnog zakona – Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Za ovo krivično delo predviđena je zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do osam godina.

Kako se navodi u prvom stavu ovog člana KZ, ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Međutim, već u narednom stavu se navodi da „ko delo iz stava 1. ovog člana učini uz pomoć iz inostranstva, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina“.

Policija je u sredu uveče uhapsila D. K. (1988), D. Z. (1971) i D. B. (1987) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se D. B. tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako je juče saopštio MUP Srbije, trojica uhapšenih terete se da su pozivali građane da se okupe u većem broju u Beogradu i da nasilno sruše Vladu i predsednika Republike Srbije.

Beogradski mediji spekulisali su da se među privedenima nalazi i Damnjan Knežević, organizator skupa, kao i Dejan Zlatanović, vlasnik i urednik portala srbin.info.

Policija je kod privedenog D. B. pronašla karabin sa optikom i pripadajućom municijom koji mu je, kako se sumnja, prethodno predao M. J. (2001), koji je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

M. J. je, kako se sumnja, to oružje prethodno otuđio, pa se tereti i za krivično delo teška krađa.

Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija uhapšen je i I. T. (1995).

Državni vrh je osudio, kako su naveli, pokušaj državnog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari