Ko su Dejan Zlatanović i Damnjan Knežević koji su privedeni zbog pozivanja na nasilnu promenu poretka? 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Za razliku od Dejana Bubočeka, privedenog pripadnika neformalne grupacije „Narodne patrole“, druga dvojica privedenih kojima se na teret stavlja pozivanje na nasilnu promenu ustavnog poretka Damnjan Knežević i Dejan Petar Zlatanović poznati su široj javnosti.

Njih dvojica privedeni su nakon protesta održanog na Sretenje ispred Predsedništva Srbije, kojim su se desničarske grupacije protivile prihvatanju evropskog predloga za rešavanje kosovskog pitanja.

Buboček se tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Knežević i Zlatanović jedni su od organizatora ovog skupa.

Knežević je vođa Narodnih patrola, dok je Zlatanović vlasnik i urednik medijske kuće SRBIN.info.

Na društvenim mrežama i medijima nekoliko dana vrte se isečci iz njihovih govora, pa je tako Knežević rekao „Oni se plaše nereda, kunem vam se spremni smo na mnogo više od nereda“, dok je Zlatanović uzviknuo „Ko potpiše njega ubiše“.

Skup su zvanično prijavili univerzitetski profesor Dejan Mirović i Zlatanović, koji iako novinar i ranije je organizovao i pozivao na različite skupove.

Zlatanović, po zvanju istoričar, kako je sam isticao, novinar silom prilika, na protestu je izgovorio rečenicu „Ko potpiše njega ubiše“.

– Poslednje, ono što sam 2014. i 2015. govorio kada sam sa bratom Damnjanom i još nekim saborcima, kada smo obeležavali početak NATO agresije poručio svima onima koji hoće da izdaju, a to je i danas aktuelno. Pa onaj ko se prepozna – prepozna, a stići će ga to. Ko potpiše, njega ubiše, uzviknuo je Zlatanović.

Urednik SRBIN.info je citirao sam sebe, odnosno svoj govor iz 2014. a spornu rečenicu je nosio i tada na majici u nekim emisijima gde je gostovao.

Zlatanovićevi govori i ranije su bili predmet kritika dela javnosti, poput onog na protestu protiv migranata u organizaciji „Narodnih patrola“, održanom 2020. godine ili onog ispred RTS-a na protestu povodom „krađa beba i dece u Srbiji“, iste godine.

Podržavao je i skup izvinjenja Belorusiji za sankcije koje je Srbija uvela, ali najveću popularnost i Zlatanoviću i njegovoj medijskoj kući donelo je izveštavanje sa julskih demonstracija 2020. godine, kada je deo građana i upao u Skupštinu.

Učestvovao je i u organizaciji „Litija za spas Srbije“ – skupova koji su okupljali različite desničarske organizacije koje su se protivile održavanju manifestacije „Evroprajd“.

Da mu je organizacija protesta bliska pokazuje i to što je kao student Filozofskog fakulteta učestvovao u organizaciji studentskih protesta devedesetih, zajedno i sa istoričarom Čedomir Antićem i Čedomirom Jovanovićem, a oni ekstremniji od njega fotografiju na kojoj se nalazi sa ovom dvojicom i danas istaknutih političkih delatnika koriste kako bi SRBIN.info optužili da je „OTPOR info“ odnosno medij u rukama „UDBE“ koji je tu da ruši srpsko nacionalno jezgro davanjem prostora političarima poput SSP-a, Narodne, DS-a…

Ovaj je medij za 15 godina postojanja podršku dobio i od različitih opozicionih stranaka, ali i od Pokreta socijalista i njihovog poslanika Bojana Torbice.

Medij čiji je vlasnik i urednik prostor je davao različitim političkim opcijama, od Nove stranke i Stranke slobode i pravde pa sve do opskurnih malobrojnih, široj javnosti nepoznatih, udruženja i pojedinaca, od kojih su mnogi privrženi različitim teorijama zavere.

Otud ne treba da čudi što su puštanje ovog novinara iz pritvora tražili i Savo Manojlović (Kreni-Promeni), Srđan Milivojević (DS), Boško Obradović (Dveri), Miroslav Parović (NSP), pa i istaknuta antivakserka Jovana Stojković, predsednica pokreta Živim za Srbiju, pa i Udruženje novinara Srbije i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

Ovo ne odskače od „programske šeme“ ovog Jutjub kanala, jer su gledaoci ovog medija, koji na Jutjubu broji 217.000 pratilaca, dan za danom mogli da gledaju intervjue i izjave Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Sergeja Trifunovića, Srđana Noga, Mile Alečković, Damnjana Kneževića, pa i Vladimira Đukanovića.

Ipak jasno je kome je Zlatanović sve vreme bio privrženiji, odnosno koje je vrednosti isticao.

I upravo su teorije zavere razlog za osprovanje kredibiliteta SRBIN.info od strane šire javnosti, ali i Zlatanovićeva privrženost istim.

Ovaj klerikalni nacionalista i sam veruje u neke od njih, pa se tako izrazito borio i za slobodu izbora u vezi vakcinacije, protiv mera za suzbijanje kovid-19 virusa, protiv „naseljavanja migranata“, za veći uticaj SPC u društvu. Takođe, izraziti je rusofil i putinofil, pa ne treba da čude ni akcije podrške Ruskoj Federaciji, mahom u organizaciji Narodnih patrola, koje je podržavao.

Intervjue određenih gostiju nailazili su na osporavanje „fackt-checkera“, pre svega zbog tema oko korone i migranata.

Oni koji se bore za njegovo puštanje, ističu i to da je lice sa invaliditetom.

Ko su Dejan Zlatanović i Damnjan Knežević koji su privedeni zbog pozivanja na nasilnu promenu poretka? 2
foto: Printscreen/YouTube/HelmCast

Priveden je sa leđa nedaleko od Skupštine Srbije, kada je krenuo ka policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime, gde je priveden snimatelj SRBIN.info – Miloš Kocoljevac, koji je nakon nekoliko časova pušten. Kocoljevac je priveden dok je, poput Zlatanovića, uživo izveštavao sa protesta, jer je želeo da snimi izlazak predsednika Vučića iz zdanja na Andrićevom vencu.

Više puta u tekstu spomenuti Damnjan Knežević, često je tema zbog aktivnosti neformalnih „Narodnih patrola“. Maltetiranje migranata, ksenofobija, podrška Ratku Mladiću, prekidanje novinara N1 u izveštavanju sa terena, neke su od tačaka po kojima su „Patrole“ privukle pažnju, ali i žestoke kritike dela javnosti, pre svega one građanski orijentisane.

Knežević je na skupu nastupio kao glavni govornik, a nakon što je Buboček priveden sa karabinom u kolima, na protestu je izjavio: „Oni se plaše nereda, kunem vam se spremni smo na mnogo više od nereda“.

Te večeri građani su nakon govora krenuli ka Predsedništvu, kako su rekli govornici, kako bi predali zahteve, a tamo su ih dočekali pripadnici MUP-a u civilu, da bi se nakon toga pojavili i oni uniformisani pripadnici Policijske brigade.

PROTEST PROTIV FRANCUSKO-NEMAČKOG PLANA ZA KOSOVO
foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Nakon određenog vremena, i Kneževićevog vikanja na policiju, građani su se uputili put stanice u Majke Jevrosime, jer je navodno privedena jedna trudnica. Sve na zahtev Kneževića.

Deo i levo i desno orijentisane javnosti ovog ekstremnog desničara optužuje da je saradnik režima Aleksandra Vučića i bezbednosnih struktura.
Jedan od je od osnivača Zavetnika, koje je napustio uz optužbe da su saradnici Aleksandra Vučića.

Takođe, jedan od žešćih podržavalaca ruske agresije na Ukrajine, a hvalio se i odlaskom u Vagnerov centar, a i on sam i njegovi pripadnici nose često obeležja ove plaćeničke vojske. Često crtaju i grafite po Beogradu, pa i jedan sa amblemom Vagnera.

Poznata je i fotografija „iz mlađih dana“ pre vremena nastanka „Patrola“ na kojoj se Knežević nalazi sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije, sa još nekoliko desničara.

„Narodne patrole“ svoje pripadnike imaju širom Srbije, mahom u područjima gde se izbeglice nalaze.

Protiv njega se vodi postupak zbog nasilnog upada u Skupštinu tokom pomenutih julskih demonstracija.

Knežević i Zlatanović učestvovali su i odlasku na Jarinje desničarskih organizacija, krajem decembra prošle godine, kada je došlo i do koškanja, odnosno probijanja kordona policije, ali je skup na kraju prošao mirno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari