Ko stoji iza najavljenog protesta na koji se građani pozivaju preko grafita u Knez Mihailovoj? 1ilustracija: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zbog ispisivanja grafita „Stop Vučićevoj izdaji Kosmeta, 15.02 – 18 č Predsedništvo“ u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, kojim se građani pozivaju na protest u organizaciji nekoliko desno orijentisanih udruženja i pojedinaca sinoć su privedene četiri osobe, među njima i dvojica članova Narodnih patrola, a nakon kraćeg zadržavanja oni su pušteni.

Protiv njih će, nezvanično saznajemo, biti pokrenut i prekršajni postupak.

Protest na kojim su ispisivanjem parola pozivali planirano je da dođu predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, a organizuju ga, između ostalih, univerzitetski profesor Dejan Mirović, vlasnik i glavni i odgovorni urednik medijske kuće SRBIN.info Dejan Petar Zlatanović, kao i neformalna grupacija Narodne patrole, čiji je lider Damnjan Knežević.

Planiran je dolazak Marka K. Jakšića, člana predsedništva Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otažbina“, i Nebojše Jovića, poverenika za Kosovo Pokreta za odbranu Kosova i Metohije. Pokret „Otadžbina“ ima i jednog poslanika, Slavišu Ristića, koji deluje u okviru poslaničkog kluba „Ujedinjenih“.

Želja organizatora je i dolazak drugih Srba sa Kosova, ali kako nam kažu organizatori, koji dok ne prijave skup nisu želeli zvanično da govore, problem im predstavlja to što Srbi Kosovci ne mogu da dođu svojim vozilima sa KM tablicama, zbog odluke koju proteklih nekoliko nedelja sprovodi kosovska Vlada – nedozvoljavanje ulaska na Kosovo onima sa registarskim oznakama koje izdaje MUP Srbije sa imenima gradovima na KiM, pa tako sa tim kolima ne bi mogli da se vrate svojim kućama.

Poručuju da su pozvali sva „patriotska udruženja, stranke i pojedince“, ali bez isticanja stranačkih obeležja. Drugi uslov je da su na liniji zahteva, čija je srž, u desničarskim krugovima ustaljena fraza, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „izdajnik“, te da treba da se povuče iz pregovora o Kosovu.

S toga ne bi trebalo da začudi pridruživanje grupacija okupljenih pod sloganom „Ne ultimatumu“ – Novi DSS, Nada, POKS, Zavetnici, Dveri, Državotvorni pokret, ali ni Narodne stranke, koja iako nema formalnu saradnju sa ovim strankama jasno je na toj talasnoj dužini, što se dalo videti i na protekloj Posebnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o Kosovu i Meothiji.

Ko stoji iza najavljenog protesta na koji se građani pozivaju preko grafita u Knez Mihailovoj? 2
foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо званични канал

Ovaj spoj grupacija je očekivan – Jović i Jakšić spadaju u „staru gardu“ kosovskih političara, onih koji se zalažu za vraćanje kosovskog problema u vreme pre potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, kojim su Srbi integrisani u kosovske institucije, odnosno bojkotom istih. Pa se tako na protestu u Severnoj Mitrovici održanom 9. januara mogle čuti poruke o uspostavljanju UNMIK sudova i policije, a ukidanju Kosovske policije i kosovskih institucija na severnom delu KiM, upravo od Jovića, koji ih je tokom govora nazivao „UČK“ institucijama. Na taj protest su pozivale i grupacije iz bloka „Ne ultimatumu“.

Jakšić, Jović, Mirović i Knežević su česti sagovornici SRBIN.info, a sam Zlatanović je već učestvovao u organizaciji više protesta u saradnji sa pomenutim grupacijama.

Organizatori pred vlast ispostavljaju četiri zahteva.

Među zahtevima su i povlačenje Aleksadndra Vučića iz pregovora o Kosovu i Metohiji, a traži se i njegova ostavka i „uvrđivanje krivične odgovornosti“.

Ko stoji iza najavljenog protesta na koji se građani pozivaju preko grafita u Knez Mihailovoj? 3
Dejan Petar Zlatanović; foto: Printscreen/YouTube/HelmCast

Krivičnu odgovornost, kako stoji u zahtevima koje su nam organizatori prosledili, jer Vučić, navode, već 6 meseci bez platforme i ovlašćenja Vlade i Skupštine vodi, kako ocenjuju, netrasparentne, neustavne i, sa aspekta međunarodnog i unutrašnjeg prava, nelegalne pregovore o „takozvanom francusko -nemačkom planu, odnosno o Išingerovom planu koji je Skupština Srbije odbila još 2007 godine“.

Takođe zahteva se i utvrđivanje pregovaračke platforme koja bi bila jasno i eksplicitno zasnovana na Rezoluciji 1244 – „zbog činjenice da je upravo Aleksandar Vučić nju izbacio iz Briselskog i Vašingtonskog sporazuma.

“Pregovaračka platforma mora biti odobrena od strane dve trećine poslanika u Skupštini, ali i na  referemdumu od strane građana koji će biti organizovan posle godinu dana javne rasprave u medijima koji će biti slobodni i otvoreni”, stoji u zahtevima.

Ko stoji iza najavljenog protesta na koji se građani pozivaju preko grafita u Knez Mihailovoj? 4
Damnjan Knežević; Foto: FoNet/Milica Vučković

Traži se i da francusko-nemački plan postane javan i poručuje da je Vučić prešao „crvenu liniju“, kako ocenjuju, skrivanjem ovog plana od strane poslanika tokom Posebne sednice Skupštine o Kosovu i Metohiji.

“Odbacivanje secesionističke Zajednice srpskih opština koja treba da bude formirana po albanskim zakonima. Njena ovlašćenja su manja od onih predviđenih za lokalnu samoupravu ili onih koje Rezolucija 1244 garantuje kosovskim Albancima u okviru srpskog teritorijalnoh integriteta”, navodi se kao četvrti zahtev.

Ponoš: Možda Vučić demonstrira sam protiv sebe

O grafitima koji su se našli u Knez Mihailovoj govorio je i predsednik udruženja građana „Pokret SRCE“ koji je naveo da ne treba isključiti mogućnost da Vučić demonstrira sam protiv sebe, „da pali kontrapožar kako bi se odbranio od pravog požara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari