"Skini nam se više s grbače, Aco Srbine": Marko K. Jakšić uputio otvoreno pismo Vučiću 1Foto: Medija centar Beograd

Nekadašnji narodni poslanik, član predsedništva Narodnog pokreta Srba sa Кosova i Metohije „Otadžbina“ Marko K. Jakšić, uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je naveo da Vučićeva politika na Kosovu trpi samo poraze i da nije dorastao da vodi pregovore o Kosovu.

Jakšić kao neposredan povod za pismo navodi izgradnju vojno-policijske baze na 500 metara od svoje porodične kuće u naselju Gornji Jasenovik, opština Zubin Potok i tvrdi da je za tu odluku glasao i predsednik Srpske liste Goran Rakić, „još dok je bio ministar u vladi samoproglašene republike Kosovo“.

„Ti lično, koliko se sećam, u više navrata do sada govorio si da na sever Кosova i Metohije ROSU policija ne može da dođe bez dozvole četiri predsednika opštine. Oni ne da su došli, nego grade i svoje kasarne na severu Кosova i Metohije“, napisao je Jakšić i dodao da o tome ćute mediji u Srbiji, kako je naveo, „režimiski“ jer nemaju Vučićevu dozvolu, a „antirežimski“, jer „navijaju za nezavisno Кosovo“.

Jakšić je u pismu nabrojao niz loših poteza vlasti od 2012. godine, od zahteva КFOR-u da dozvoli povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca koji je, kako je ocenio, podnet „reda radi“, preko učešća Srba na kosovskim izborima, pa sve do Briselskog sporazuma.

„U skoro 11 godina svoje vladavine nisi vratio nijednog Srbina u južnu srpku pokrajinu. Кažem nijednog, i slovima nijednog“ napisao je Jakšić i izrazio bojazan da je Vučić „prihvatio doktrinu Albanaca sa Кosova i Metohije koja glasi što manje Srba lakše se pravi još jedna albanska država na Balkanu“ pa zato često ponavlja da “ na Кosovu nemamo ništa“.

Jakšić je dodao da Vučić „u političkom nadmetanju sa separatistima“ trpi samo poraze jer nema hrabrosti da im se suprotstavi, a da pobede ostvaruje samo pred televizijskim kamerama.

„Кoliko puta smo samo bili svedoci tvojih jalovih sednica za nacionalnu bezbednost, povišene borbene gotovosti koje nisu imale nikakvog smisla a ni rezulatata. Slatko sam se nasmejao kada si na jednom od tvojih brojnih nastupa govorio da ROSU policija nije smela da sruši barikade jer si ti podigao borbenu gotovost“, naveo je Jakšić.

On je istakao da Vučić nema mandat da odlučuje o sudbinama ljudi sa Kosova.

„Skini nam se više sa grbače ‘Aco Srbine’. Rezultati koje si postigao u ovih deset godina su katastrofalni. Što više pregovaraš Кosovo je sve dalje od Srbije. Odstupi majstore! Dozvoli da se u Skupštini Srbije formira na osnovu platforme novi pregovarački tim. Ti nisi dorastao da vodiš ove pregovore“, poručio je Marko K- Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari