Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 1foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Dok su organizatori Evroprajda poznati javnosti, protivnici ove manifestacije, organizatori „Litija za spas Srbije“ široj javnosti su mahom nepoznati. Oni bi danas, u vreme šetnje Evropajda, trebalo da se okupe u Beogradu.

Jutros su prve incidente napravile su pristalice raščinjenog monaha Antonija Davidović. Flašicama su gađali automobile, psovali novinarske ekipe i ušli u raspravu sa policijskim službenicima, a sam Antonije je flašicom u stomak pogodio kamermana N1, a mediji su javili da je Antonije priveden.

Ipak, ova grupacije je protivnik onih koji su okupljaju u okviru „Litije za spas Srbije“, što se i danas pokazalo tokom današnjeg okupljanja kada je Antonije ušao u sukob sa urednikom SRBIN.info Dejanom Petrom Zlatanovićem, jednim od organizatora litija, kojeg je optužio da je „udbaš“ i da organizuje „Vučićeve litije“.

– 150 hiljada sodomista trebalo je da šeta danas – neće šetati. Trebalo je da idu u škole i manastire – neće ići, nabrajao je Zlatanović „zasluge“ skupa u čijoj organizaciji učestvuje, vidi se u uživo prenosu Davidovića, kojem je urednik SRBIN.info uzvratio da je „udbaš“.

Vlasnik i urednik pomenutog portala je gostujući na KTV Zrenjanin naveo da u organizaciji litija učestvuje 30-50 udruženja, pokreta i medija, a da kao i predstavnici medija su uključeni njegov medij, vlasnik portala i produkcije „Glasa Javnosti“ Radisav Raja Rodić i Tviter profil „Srpski info štab“.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 2
Dejan Petar Zlatanović; foto: Printscreen/YouTube/HelmCast

Zlatanović je naveo i da imaju podršku dela sveštenstva, a na jednoj litiji govorio je i vladika Nikanor koji zbog Evroprajda prokleo Anu Brnabić.

Tih 30-50 udruženja, pokreta i medija su okupljeni u udruženje „Ujedinjeni za tradiciju i porodicu“, i oni su pokretači litija protiv Evroprajda.

Rodić je javnosti poznat kao nekadašnji vlasnik Kurira i Glasa Javnosti, a Jutjub kanal njegove produkcije broji 140 hiljada pratilaca.

I SRBIN.info i Glas javnosti uživo daju medijsku podršku ovim litijama, dok Srpski info štab je tviter profil koji je svojih 11 hiljada pratilaca mahom stekao kroz Tviter „spejsove“. Poslednjih par „spejsova“ na ovom profilu su posvećeni upravo litijama i Evroprajda, a oni se kasnije emituju na kanalu „Antiglobalisti Srbije“.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 3
Raja Rodić; foto: Printscreen/YouTube/Bez Cenzure

I to nas dovodi do narednih organizatora. Udruženje „Antiglobalisti Srbije“ predstavlja Ivica Božić, koji je u nedavnom intervjuu za SRBIN.info predstavljen kao onaj ko je za večeras najavljenu litiju prijavio MUP-u.

„Antiglobalisti Srbije“ su prošle godine, uz podršku drugih organizacija, organizovali protest nazvan „Antiglobalistički skup“, na dan kada je organizovana šetnja u okviru Parade ponosa. Ta je šetnja imala drugačiju rutu od parade, a uz poruke protiv LGBT zajednice je bilo i poruka protiv mera za suzbijanje Kovid-19 virusa i vakcinacije. Zvaničnu zabranu „litija“ jer je okarakterisan kao „visokorizičan sukob“ dobio je pre nekoliko dana, kazao je Božić za SRBIN.info. Litije nazivan „pokajničkim“, a ne „buntovničkim“.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 4
Ivica Božić; foto: Printscreen/YouTube/SRBIN.info

Saradnja „Antiglobalista“ sa udruženjem „Lekari i roditelji za nauku i etiku-LRNE“ i Narodnim patrolama nastavila se i nakon protesta prošle godine. Ove dve grupacije i ove godine učestvuju u organizaciji protesta protiv Prajda.

„Patrole“ su široj javnosti poznatije kao organizatori skupova i „patrola“ protiv „migrantskog nasilja“ širom Srbije, ali i onih skupova podrške Rusiji u ratu sa Ukrajinom, dok LRNE okuplja mahom lekare koji se protive merama za suzbijanje Kovid-19 virusa i vakcinama, za koje govore da su instrument globalnih moćnika.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 5
Damnjan Knežević; Foto: FoNet/Milica Vučković

Glasnogovornici LRNE su i najvidljivi u borbi protiv Evroprajda. To su ginekolog Borislav Antonijević i Nada Gladović. Gladović je u aprilu ove godine medijima rekla da joj je policija upala u kuću kako bi je priveli zbog organizaije antikovid protesta.

LRNE su mediji označavali kao grupaciju koja stoji iza viber grupe u kojoj su građanima preporučuje da se kovid leče lekom „Ivermektin“ koji je u Srbiji neregistrovan za ljudsku upotrebu a koristi se za lečenje parazitskih oboljenja kod ljudi i životinja.

Ipak, brojni stručnjaci su upozoravali da ovaj lek nije ni ispitan, ni bezbedan, ni efikasan za ljudsku upotrebu protiv kovida. Ova je grupacije odlazila ispred kuće ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ali i doktora Predraga Kona, člana Kriznog štaba, kojem su uzvikivali ime nacističkog doktora Mengelea.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 6
Nada Gladović; foto: Printscreen/YouTube/24vesti

Sem ovog aktivizma Gladović i Antonijevića povezuju i Srpski pokret Dveri. Antonijević je bio kandidat za gradonačelnika Beograda Dveri na prethodnim izborima, nakon kojih je postao odbornik u gradskoj Skupštini. Gladović je članica ove stranke, koja je uključena u organizaciju „litija“. U organizaciji i je i još jedna članica Dveri, gradska odbornica Radmila Vasić, koja je od grada Beograda tražila da Evroprajd zabrani.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 7
foto: Printscreen/YouTube/MARIO ZNA

Tu je „Porodični sabor“, koji predstavlja pravoslavni publicista, prevodilac i izdavač Ranko Gojković, a koji organizuju mahom tribine različite tematike. One se često organizuju i u manastiru Slanci u Beogradu. „Porodični sabor“ je zajedno sa „Savezom pravoslavnih žena“ ranije organizovao slične litije.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 8
Aleksandra Knez Milojković i Ranko Gojković foto: Printscreen/YouTube/Centar SRBIN.info

U medijima se pojavljivala i Aleksandra Knez Milojković, iz „Saveza pravoslanih žena“, kao Aleksandar Grbić iz bratstva „Krstonosci“. Grbić je rekao u jednom intervjuu da se već tri godine nalaze na ulicama, organizujući litije.

Nekadašnji vlasnik Kurira, "Antiglobalisti Srbije" i Narodne patrole: Ko su organizatori „Litija za spas Srbije“? 9
Aleksandar Grbić; foto: Printscreen/YouTube/Bez Cenzure-Zvanični kanal

Takođe, na „Litijama za spas Srbije“ viđen je i Mladen Obradović, predsednik „Svetosavskog saveza Obraz“. On je osuđen  na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na beogradskim ulicama tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010, kada je organizovana Parada ponosa i kada je došlo do žestokih sukoba na beogradskim ulicama tokom kojih je povređena 141 osoba.

Viši sud u Beogradu oslobodio je 2016. godine vođu Obraza i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja „Parade ponosa“, što su organizatori Prajda ocenili kao neprihvatljivo. Nekada „Otačastveni pokret Obraz“ zabranjen je odlukom Ustavnog suda, ali je nastavio da deluje pod novim imenom.

Učestvovali su u organizaciji ovogodišnjih protesta podrške Rusiji „Srbi i Rusi – braća zauvek“ zajedno sa Narodnim patrolama, a njihov aktivista viđen je i na sastanku organizatori litije, obajvljenom na SRBIN.info. Ipak, sam Obradović nije javno istupao u ime organizatora litije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari