"Borci protiv Novog svetskog poretka predvođeni osuđenim ubicom": Ko su "Dostojni Srbije", šta rade kod Skupštine i ko je njihov vožd Dušan Dunđer? 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Pokret „Dostojni Srbije“ spomenuo je sinoć u gostovanju na Pinku i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u kontekstu protesta „Srbija protiv nasilja“. Ova grupa je u subotu ometala ovaj protestni skup, pokušavajući preko svog ozvučenja da nametne svoje ideje.

„Dostojni“ su pokušali da šire svoje poruke i preko ozvučenja protesta. Jedna od njihovih pristalica popela se na kamion i sa transparentom „Srb i ja se brani istinom“, započela govor u kome su je omeli organizatori gašenjem mikrofona.

Oni su za razliku od onih koji su tu bili na poziv više parlamentarnih grupacija sve vreme stajali na platou kod Skupštine.

Kako se protest zvanično završio, deo protestanata je od javnog servisa se vratio kod parlamenta, a s obzirom da su tamo i dalje bili prisutni „Dostojni“ sa svojom pričom, između ostalog, protiv migranata, pa je došlo do rasprave između ove dve grupe.

"Borci protiv Novog svetskog poretka predvođeni osuđenim ubicom": Ko su "Dostojni Srbije", šta rade kod Skupštine i ko je njihov vožd Dušan Dunđer? 2
foto: printscreen

Oni su pozivali i da se kod Skupštine ostane, što nimalo ne čudi imajući u vidu njihov raniji rad.

Od 2020. godine, pred protest 7. jula i protesta koje je tu organizovao tadašnji poslanik Srđan Nogo, „Dostojni“ su kod Skupštine proglasili svoju državu  i Skupštinu – „Privremena Skupština naroda Dostojnog Srbije“. Pre protesta kod Skupštine, danima su bili ispred suda u Katanićevoj ulici.

Njima nije bitno da ulaze u zgradu parlamenta, oni su svoju skupštinu imali. Ali su zato mesecima kasnije ušli u RTS, odakle ih je izvodila policija.

Nakon nekoliko meseci povukli su se, da bi se ponovo pojavili prošle godine pred održavanje referenduma o ustavnim pitanjima. Na istom mestu. Tad su već imali i šatore, velike transparente, ozvučenje. Svakoga dana puštali su spotove, držali govore, pa i u vreme opozicionih protesta, pa je tako deo njih fizički nasrnuo na aktiviste Kreni-Promeni prilikom jedne od akcije ove grupacije. Kako su krenule pripreme za proslavu Nove godine kod Skupštine oni su svoju državu pomerili, da bi pre nekoliko dana vratili na staro mesto.

Postoje nekoliko godina unazad, do 2020. godine aktivnosti su mahom imali na internetu. Zagovornici su različitih teorija-zavere, a mahom govore o geopolitičkim temama, na način da podržavaju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i ruskog predsednika Putina kao „borce protiv novog svetskog poretka“.

Onima koji se okupe na skupovima „Dostojnih“ govori se kako su jedini koji znaju pravu istinu, i kako je to jedini način za pobedu na svetskim poretkom.

Ko je Dušan Dunđer?

Okuplja ih čovek bizarne biografije Dušan Dunđer.

Sem što je predsednik „Dostojnih“, predstavlja se i kao deo Centra službi strateške bezbednosti Ruske Federacije. U Ravanici pre dve godine se proglasio za kneza.

Uz standardan narativ onih koji se bore protiv famoznog novog svetskog poretka, Dunđer odlazi i u neke tvrdnje, koje se gotovo ni od kog ne mogu čuti.

U javnosti se predstavlja kao bliski saradnik tajnih službi Rusije, kao neko ko je blizak sa Putinom i Trampom, ali i sa drugim svetskim liderima. Članovi „Dostojnih“ često objavljuje „eksluzivne informacije“, poput toga da se nad građanima vrše eksperimenti u vidu propisa o smanjenju brzine, stavljanju pojasa i uključivanju svetala na automobilu, jer se time „mozak uvodi u takozvano alfa stanje“.

Ovaj i drugi isečci iz intervjua Dunđera dele se na različitim društvenim mrežama.

Tu nije kraj čudnovatim stavkama Dunđerove biografije.

Njegov bivši saradnik bodibilder Petar Čelik za njega nema lepe reči.

Čelik je sa pristalicama Dostojnih 13. juna 2020. proglasio „Narodnu republiku Srbiju“, da bi onda došlo do sukoba Čelik-Dunđer i razilaženja, pa je glasanje ponovljeno, a nova „Narodna republika Srbija“ proglašena je 17. juna u Dunđerovoj kući.

Nakon razlaza o voždu „Dostojnih“ govorio je kao o osuđenom ubici. Naime, o tome je kasnije govorio i sam Dunđer, u emisiji TV Happy „Iza brave“, te je jasno da je odležao kaznu od pet i po godina u Kazneno-popravnom zavodu „Sremska Mitrovica“ zbog ubistva devedesetih. U toj emisiji pojavljuje se i bivši načelnik KPZ Trivun Ivković, koji dodaje da su Dunđer i on ostali prijatelji nakon odložene kazne zatvora.

"Borci protiv Novog svetskog poretka predvođeni osuđenim ubicom": Ko su "Dostojni Srbije", šta rade kod Skupštine i ko je njihov vožd Dušan Dunđer? 3
foto: Printscreen/YouTube/IZA BRAVE

U njoj Dunđer sve vreme govori o „kontaktima s Udbom“, samom suđenju, danima zatvora…

„On je veoma kvalitetan i mogu da mu se zahvalim. Na sahrani Slobodana Miloševića toliko je sveta bilo u Požarevcu, Ljubiša Risitić, Goran Matić Dunđer je došao izveo nas iz gomile i uveo unutra. On je bio šef obezbeđenja i čujem da je imao dve-tri hiljade ljudi u obezbeđenju. Da mu posao lepo ide i da je čas u Parizu, čas u Moskvi. I da ova država ceni njega“, rekao je tada Ivković.

U pomenutoj emsiiji kaže da je došao na mesto borda direktora Automobilskog Beograd, na mesto Zorana Kundaka. Tu firmu je, kaže, „digao na noge“ uz pomoć dvojice saradnikaslužbi strateške bezbednosti Ruske Federacije.

Osnivač je firme za privatno obezbeđenje „Protektor“.

„Preduzeće „Protector Security System“ je osnovano 1989. godine na inicijativu tadašnje respektabilne države, kao podsistema u sistemu javne i državne bezbednosti radi eliminisanja ili smanjenja organizovanog kriminala kao i ostalih oblika istog“, stoji na sajtu ove firme.

"Borci protiv Novog svetskog poretka predvođeni osuđenim ubicom": Ko su "Dostojni Srbije", šta rade kod Skupštine i ko je njihov vožd Dušan Dunđer? 4
foto: Printscreen

Sebe Dunđer predstavlja kao stručnjaka za međunarodnu bezbednost, bliskog saradnika Putina i Trampa, ali i bivšeg radnika Državne bezbednosti.

Javno je predsednik „Dostojnih“ govorio da je dobio orden koji nosi ime prvog direktora sovjetske tajne policije Čeka – Feliksa Dežinskog.  Čelik je tvrdio da se Dunđer predstavlja kao ruski bezbednjak i obaveštajac, ali odlikovanja koja navodno dobija kupuje na Internetu i sve „fingira“, a predsednik „Dostojnih“ na to nije odgovarao.

Njega takođe „Dostojni“ nazivaju titularom. Titular je u maju objavio video u kom kaže da je dobio povelju za povratak suvereniteta na celoj teritoriji Federativne republike Jugoslavije i vraćanje suvereniteta svim Republikama bivče Jugoslavije, što će biti početak suvereniteta čitave Evrope pa i Sveta.

"Borci protiv Novog svetskog poretka predvođeni osuđenim ubicom": Ko su "Dostojni Srbije", šta rade kod Skupštine i ko je njihov vožd Dušan Dunđer? 5
foto: Printscreen/YouTube/ПРИВРЕМЕНА СКУПШТИНА НАРОДА ДОСТОЈНОГ СРБИЈЕ

Izgleda kao da „Dostojni“ i sam Dunđer živi u paralelnom svetu, gde on u jednoj prostoriji sa zastavom Rusije zaleplenjom selotejpom potpisuju nešto sudbonosno, navodno u ime čitavog srpskog naroda, sa ljudima koji se nazivaju „titularima“, koji to čine u ime čitave Evrope.

Imaju paralelnu Skupštinu, državu, vladu, pa i paralelnu Jugoslaviju.

Svakako da ovo nije kraj akcija „Dostojnih“, čak i ako se u narednim danima povuku jasno je da će se pojaviti kod Skupštine kad god to bude trebalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari