Srpska demokratija započela potpisivanje peticije za obaranje odluke Vlade Kosova o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Stranka Srpska demokratija danas je i zvanično pokrenula peticiju za opoziv odluke SO Severna Mitrovica o dodeli parcele kod Vojnog remonta kosovskom MUP-u na korišćenje. Za njih je takva odluka „nezakonita i nedemokratska“, a tvrde da će sprečavanjem da se ona i sprovede – sprečiti i izgradnju nove policijske baze na Severu Kosova. Predsedavajući SO Severna Mitrovica kaže da je peticija u skladu sa zakonom.

Nakon što je juče predsedavajućem SO Severna Mitrovica, Nedžadu Ugljaninu predao zahtev sa ciljem obaranja pomenute odluke i od kog je zatražio zvanične detalje o proceduri za pokretanje peticije u vezi sa istim pitanjem, lider Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević – danas je građane pozvao da ovog vikenda sa potpisivanjem započnu.

Potpisivanje će se vršiti i u subotu i u nedelju kod trga Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici u periodu od 10 do 14 časova.

Arsenijević je naznačio da pravo potpisa imaju svi građani.

„Cilj peticije jeste opoziv nezakonite i nedemokratske odluke Skupštine Severne Mitrovice o dodeli opštinske parcele — poznatije kao Vojni remont — Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova radi izgradnje nove policijske baze. Pozivamo sve građane da izdvoje 2 minuta i spreče otimanje Vojnog remonta i izgradnju nove policijske baze na Severu Kosova“, naveli su iz Srpske demokratije.

Precizirao je lider ove stranke i da je danas obavio razgovor sa Nedžadom Ugljaninom, te da mu je on kazao da ne postoji obrazac za prikupljanje potpisa u ovom slučaju.

Srpska demokratija započela potpisivanje peticije za obaranje odluke Vlade Kosova o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta 2
foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

„Na nama je kao registrovanom subjektu Centralne izborne komisije (CIK) da obrazujemo obrazac i sakupimo potpise. Sledeći korak je predaja potpisa predsedavajućem SO Severna Mitrovica“, naveo je Arsenijević.

Iste navode danas je za naš portal potvrdio i Ugljanin. Zahtev koji mu je juče Arsenijević predao za obaranje odluke prosledio je juče Ministarstvu administracije i lokalne samouprave, a jutros su mu i odgovorili:

„Ministarstvo je odmah usvojilo taj zahtev. Znači – sve je u skladu sa zakonom. Mi ćemo njegov zahtev na skupštini, na sledećoj redovnoj sednici koja bude sazvana, razmatrati“, potvrdio je Ugljanin za KoSSev.

Ujedno, kada je reč o samoj peticiji kaže da i na nju Arsenijević ima pravo – kao politički subjekt registrovan u CIK-u.

Ipak, kaže da je pitanje kome će je on, onda kada mu bude dostavljena – proslediti dalje.

„Znate kako, pitanje je šta ću ja dalje sa tom peticijom i kome da je prosledim, jer je ministarstvo već donelo odluku da je zahtev za obaranje odluke u skladu sa zakonom. Postoje nejasnoće. Najverovatnije ću poslati dopis ministarstvu lokalne samouprave, pa da dobijem detalje o tome šta mogu biti moji koraci. Podsetiću da je nakon odluke koju je donela naša skupština, doneta odluka i od strane Ministarstva lokalne samopurave“, naglasio je Ugljanin.

Srpska demokratija započela potpisivanje peticije za obaranje odluke Vlade Kosova o dodeli zemljišta kod Vojnog remonta 3
foto Printscreen YouTube Kosovo Online

Inače, odluku da se kosovskom ministarstvu unutrašnjih poslova „za operativne potrebe“ dodeli parcela kod Vojnog remonta površine 27,400 metara kvadratnih – skupština opštine Severna Mitrovica usvojila je 29. decembra, na poslednjoj redovnoj sednici za prošlu godinu.

Predsedavajući skupštine je istog dana za KoSSev kazao da će se na dodeljenom terenu izgraditi policijska stanica i to zbog toga što se iz objekta u kom se stanica sada nalazi, policija mora iseliti. Tek nedelju dana kasnije, iz Kosovske policije za KoSSev su kazali da će se na toj parceli zapravo otvoriti Regionalni centar za obuku vozača, uz naznaku da kosovski MUP zemljište koje mu je dodeljeno može ubuduće koristiti i za nešto drugo.

Već na samoj sednici od 29. decembra Arsenijević je najavio da će njegova stranka pokušati da odluku obori. Istog je dana najavio i moguću peticiju.

Inače, u okviru parcele nekadašnjeg Vojnog remonta Jugoslovenske vojske danas se nalazi više institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu – Opština odnosno Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, dva Javna komunalna preduzeća – Standard i Vodovod, Autobuska stanica koja je građena sredstvima Evropske unije, Železnička stanica, novoizgrađena sportska hala. Tu je i nedovršen objekat koji je trebalo da bude stecište izmeštenih škola sa juga 1999. godine, te škola za nastavu na romskom jeziku, a radovi su tu letos zaustavljeni i to od strane upravo opštine Severna Mitrovica. 29. decembra Nedžad Ugljanin je kazao da on ima saznanja da ovi objekti nisu obuhvaćeni planom za dodelu zemljišta.

Od kada je odluka usvojena, ovaj je deo grada 5. januara obišao kosovski ministar unutrašnjih poslova, a juče su na toj lokaciji boravili i službenici katastra.

Upravo je i o ovome javnost obavestio Arsenijević, a kako je kazao – vršila su se merenja parcele koja je predmet dodele.

Kosovska policija koja je takođe bila prisutna juče kada su se ova merenja vršila, potvrdila je da je reč o službenicima katastra.

Za više detalja o tome juče smo se u više navrata i na više načina obraćali Opštini Severna Mitrovica, najpre sa pitanjem da li su merenja vršili službenici njihovog opštinskog odeljenja za katastar.

Ujedno, upitali smo ih i da li se merila parcela koja je dodeljena kosovskom MUP-u, kao i zbog čega se merenja vrše.

Odgovor iz ove lokalne samuprave, do objavljivanja ove vesti, nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari