ALEKSANDAR VUČIĆ - MIROSLAV LAJČAKfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak putuje u Kišinjev, glavni grad Moldavije gde će sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, a u narednim danima će boraviti i u Beogradu i Prištini, saznaje Radio Slobodna Evropa nezvanično.

U Kišinjevu se u četvrtak, 1. juna održava drugi samit Evropske političke zajednice koja je lansirana u oktobru 2022. godine u Pragu po incijativi francuskog predsednika Emmanuela Macronna (Emanuel Makron).

Na samitu će učestvovati i Vučić, a Lajčak će otputovati u Kišinjev samo da bi razgovarao sa predsednikom Srbije o poslednjim dešavanjima na severu Kosova.

RSE je tražio potvrdu u Predsedništvu Srbije i za sada nema odgovora.

Kurti se u slovačkom glavnom gradu Bratislavi 31. maja sastao sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josepom Borrellom (Žozep Borelj) i specijalnim predstavnikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

U Bratislavi su trebali da odvojeno na panelima učestvuju i premijer Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Bila je to prilika za evropske posrednike da organizuju vanredan sastanak lidera u okviru dijaloga, međutim angažovanja evropske strane su bila neuspešna jer nije postojala spremnost strana da se sastanu.

U međuvremenu, predsednik Vučić je otkazao nastup na panelu u okviru konferencije u Bratislavi.

Kurti je izrazio spremnost da se sastane sa srpskim predsednikom češće, ali je upozorio da Aleksandar Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

„Imamo dogovor – samo treba da ga primenimo. Predsednik Srbije kaže DA sporazumu da ga ne bi potpisao, i sada se kaje što je rekao da“, ocenio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari