Na Severu je stvoren ozbiljan bezbednosni vakuum, što nije dobro… Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo, poručio je danas iz Prištine, Miroslav Lajčak.

O navodnom roku za postizanje dogovora, danas nije želeo mnogo da govori, rekavši samo to da će se videti šta će biti u martu.

Nakon Beograda, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, doputovao je danas i u Prištinu.

Kako je i najavljeno, on se već u jutarnjim satima sastao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

Kako je medijima poručio nakon ovog sastanka, vreme sa Kurtijem iskoristio je da razgovara o situaciji na Severu, a nakon povlačenja pripadnika srpske zajednice iz policije i pravosuđa.

Kako je danas kazao, srećan je što u Prištinu dolazi, a da se ne bavi krizama, kako je to bio slučaj u poslednje vreme – naročito od juna.

Potvrdio je da je danas sa Kurtijem, kao i prethodno sa Vučićem, razgovarao konkretno i o povratku Srba u kosovske institucije.

Upozorio je da je time stvoren „ozbiljan bezbednosni vakuum“, što, prema njemu, nije dobro.

“O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem. Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan vakuum, bezbednosni vakuum, to nije dobro, nije dobro za ljude, nije dobro ni za koga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo“, kazao je Lajčak, prenosi Kim.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku razgovora u Briselu, energetici, ali i pitanju nestalih.

„Mi želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom odnosa i želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja”, kazao je Lajčak.

Govoreći o Zajednici srpskih opština ponovio je svoj stav – da su dve strane preuzele obaveze i da je važno da se te obaveze ispune, odnosno da se implementiraju postignuti sporazumi.

Upitan o navodnom roku za postizanje konačnog dogovora, Lajčak je naglasio da on „nije čovek rokova“.

„Videćemo šta će biti u martu“, kazao je on, prenosi Kim, i naglasio da je važno da su se dve strane usaglasile oko sastanaka, te da sve i zavisi od njih.

Sa istim porukama sa jutrošnjeg sastanka u kosovskoj vladi, Lajčak se oglasio i na Tviteru.

„Normalizacija odnosa sa Srbijom i naše planiranje narednih koraka bili su istaknuti na mom sastanku sa premijerom Kurtijem jutros u Prištini. Naš sastanak smo iskoristili i za razgovor o situaciji na severu Kosova i energetici“, napisao je on na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari