Marinika Tepić i Miroslav Aleksić - prvi dan štrajka glađu 1Foto: Vojin Radovanović

Nosioci liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić i Miroslav Aleksić koji su juče stupili u štrajk glađu u RIK-u izašli su ispred zgrade Male Skupštine, u kojoj je sedište Republičke izborne komisije, i obratili se novinarima. Oni su najavili i da će se protest održati i večeras u 18 časova (19. decembar) ispred zgrade RIK-a, na kome će se ponovo obratiti.

Tepić i Aleksić, oboje poslanici odlazećeg saziva Narodne skupštine, pozvali su Radio televiziju Srbije da ih uključi u centralni Dnevnik, kritikujući izveštavanje Javnog servisa.

Aleksić je pozvao i kolege iz drugih opozicionih grupacija da im se pridruže, ali i sve građane, javne ličnosti, nevladine organizacije.

Tepić je navela da sem RIKa će se obratiti i Tužilaštvu i Ustavnom sudu.

Koalicija devet stranaka Srbija protiv nasilja, osporila je izborne rezultate, tvrdeći uz objavljene snimke, da je u Beogradu oko 40.000 nepravilnih glasova, te da je vlast pribegla „uvozu“ birača iz Republike Srpske da bi glasali na gradskih izborima za listu Aleksandra Vučića Srbija ne sme da stane.

Marinika Tepić i Miroslav Aleksić - prvi dan štrajka glađu 2

Tepić je navela da su i domaći i strani posmatrači potvrdili da Srpska napredna stranka nije pobedila u Beogradu i da iznosi lažne informacije.

„Dve trećine građana pojma nema šta se dešava, koja je epska krađa izvršena, da mi na krađu ne pristajemo i da ne pristajemo na to da Aleksandar Vučić menja narod. On je čovek, kao diktator, shvatio da ga narod ne želi više i odlučio da promeni narod i uveze birače iz drugih država“, rekla je Tepić kritikujući RTS.

Navela je da je ODIHR potvrdio da se deo izborne volje pred izbore zasniva i na držanju najvećeg dela građana „u medijskom mraku“, ukraćivanjem informacija i ne davanjem bilo kojoj drugi opciji da kaže šta ima.

Tepić je rekla i da ih javni servis onda kada su tokom masovnih protesta građani došli ispred sedišta ove medijske kuće.

Krađe nije bilo samo u glavnom gradu, ali je tu bila najdrastičnija i zbog dešavanja u Areni.

Ponovila je da traže poništavanje izbora, te dodala da će u RIKu biti dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Obećava, kaže, to što niko iz međunarodne zajednice, sem iz Rusije i mađarskog premijera Orbana, Vučiću nije čestitao pobedu, prvi put od 2012. godine.

Tepić kaže da su dokazi koje su dali dovoljni da se obori čitav izborni proces, te da u zakonu piše da RIK može da poništi izveštaj o rezultatima ukoliko ga lokalna izborna komisija nije usvojila u skladu sa zakonom.

Miroslav Aleksić je naveo da će podneti prigovore RIKu za republičke izbore, kao i jedan prigovor Gradskoj izbornoj komisiji koji će sublimirati sve nepravilnosti na beogradskim izborima.

Aleksić je pokazao objavu opozicione političarke oz Republike Srpske Jelene Trivić koja je glasala u Beogradu, rekavši da je to dokaz krađe koji su objavili oni koji su u krađi učestvovali.

Isto je uradio i ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić i načelnik opštins Sokolac Milovan Bjelica, naveo je Aleksić, upitavši zatim kako je moguće da u Beograd glasa neko ko tu ne živi.

„Ovi izbori moraju da se ponište i raspišu novi pod drugim uslovima. posle čišćenja biračkih spiskova, ozbiljne kontrole izbora i kampanje da se održe novi izbori u Beogradu“, naveo je on i dodao da ne treba praviti preveliku razliku kada su u pitanju izbori u ostatku Srbije.

Opozicione liste su u Beogradu, rekao je Aleksić, osvojile više glasova od vladajućih.

Aleksić je pozvao i sve opozicione stranke, civilno društvo, i sve građane da im se pridruže u ovoj borbi i rekao da to nema veze sa rezultatom, već sa normalnim životom i opstankom u zemlji.

Kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović upozorio je da će vlasti sledeće godine tokom izbora u lokalnim samoupravama biti lakše da prevozi ljude oz jednog u drugo mestu, te da se zato to mora zaustaviti sada u Beogradu.

Vlast je upisala ceo jedan manji grad u Beograd kako bi prekrojila izbornu volju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari