Marinković: Vučić da vrati Zakon o eksproprijaciji parlamentu 1Foto: Medija centar

“Izlaz iz postojećeg stanja nastalog narodnim nezadovoljastvom zbog izglasavanja Zakona o eksproprijaciji je da predsednik Republike vrati taj zakon, uz pismeno obrazloženje, Narodnoj skupštini, na ponovno odlučivanje, ocenjuje za Danas Tanasije Marinković, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Tada bi, prema njegovim rečima, Narodna skupština mogla da odluči da ne glasa ponovo o zakonu koji je predsednik republike vratio na odlučivanje. Na taj način parlament bi odustao od tog zakona i zadržao na snazi ”stari” Zakon o eksproprijaciji.

Sagovornik Danasa pojašnjava da se Ustavom Republike Srbije propisuje da predsednik Republike može staviti odložni veto na zakon izglasan u Narodnoj skupštini, odnosno on može da vrati zakon, uz pismeno obrazloženje, Narodnoj skupštini, na ponovno odlučivanje.

“ Zakonom o predsedniku Republike se precizira da se izglasani zakon može vratiti na ponovno odlučivanje, ako predsednik “smatra da zakon nije saglasan sa Ustavom ili da je u suprotnosti s potvrđenim međunarodnim ugovorima ili opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava ili da pri donošenju zakona nije poštovana procedura koja je propisana za donošenje zakona ili da zakon ne uređuje neku oblast na odgovarajući način”, napominje profesor Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari