Mićunović: DS mora da se oživi 1Dragoljub Mićunović Foto: Medija centar

Prvi predsednik Demokratske stranke Dragoljub Mićunović, u intervjuu Magazinu, na pitanje da li će DS uspeti da se stabilizuje i postane ključni faktor u srpskom društvu, rekao je da stranka ima potencijala, ali da je problem u tome da li može da prevaziđe taj oligarhijski sindrom.

„Ako pogledate danas svu demokratsku opoziciju, to su ljudi koji su bili u vođstvu DS – i Đilas, Pajtić, Živković, Jeremić, Tadić naravno. Ceo problem koji nastaje oko demokratskog korpusa – koji je još dovoljan da snažno utiče na politiku – jeste može li da se organizuje protiv režima. Ako bude u stanju da se organizuje, bila bi to ako ne pobednička onda vrlo uticajna sila, mogla bi da utiče na mnoge odluke u društvu“, ocenio je Mićunović.

Ali, umesto da se sedne i razgovara o programu, vrednostima, planu, ljudskim pravima, nezavisnom sudstvu, javnosti, konkretnim programima šta podrazumevamo pod demokratskim društvom, u prvi plan se stavljaju personalna pitanja, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, umesto rasprave o idejama, mi još ne možemo da savladamo odnose među ljudima, to je koren problema.

Drugi problem je, kako je rekao, pogoršavanje uslova opozicionog delovanja; raznim pritiscima, prisluškivanjima, podmetanjima, ucenjivanjima razbija se blok, jedni druge sumnjiče.

Demokratska stranka ne može propasti zato što ima veliki broj simpatizera koji su se smo raspršili na razne strane, ali još su njeni birači. Postoji i drugi krug, članovi DS koji su razočarani i pasivizirani, ali ima ih u značajnom broju i mogu se aktivirati. Treći sloj je nomenklatura, koja želi da zadrži mesta, lokalni predsednici se ne menjaju po 10, 15 godina i diriguju ko će biti gde, dodao je Mićunović.

Kako je rekao, DS mora da se oživi, omogući novi priliv, pre svega omladine, jer tu je izvor dinamike, a predstoji im dug život u nepodnošljivom poretku.

Mićunović je rekao da su problemi velike i okolnosti nam ne idu naruku, okruženje, međunarodna situacija, geopolitička strategija deluje na celinu države, populizam se ostvaruje manipulacijom, pa dođe crkva da okadi jedinstvo.

Kad se spoljne okolnosti zaoštre, za demokratiju nema mesta i to je otežavajuća okolnost, a mi u celini imamo problem da li se klizeći ka autoritarnom režimu i vladavini jednog čoveka prilagođavamo nestajanju institucija kao što je parlament, sudstvo, nezavisna javnost, štampa – a bez njih demokratije nema. Mi imamo jednu vrstu entropije demokratije, ali na jedan tihi, evolutivni način, ocenio je Mićunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari