Milan St. Protić o francusko-nemačkom planu: Na Srbiji je da traži da dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Kosovo uđe u UN 1foto FoNet TV FoNet

Istoričar Milan St. Protić rekao je gostujući na N1 da Srbija treba da pokuša i traži od EU članstvo za davanje stolice u UN Kosovu.

St. Protić kaže da za Srbiju članstvo u evropskom tržištu nije dovoljno atraktivno i da bi bolje bilo da se ponudi punopravno članstvo sa određenim ograničenjima koja bi trajala desetak i više godina.

Smatra da je na Srbiji da kao rešenje pitanja Kosova traži da dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Kosovo uđe u UN, navodeći da ne zna kako bi EU reagovala i da li bi se neka zemlja protivila ulasku Srbije i uopšte daljem proširenju Unije.

„Nije naše da predviđamo, naše je da ponudimo rešenje. Ako hoćete da se reši pitanje Kosova, evo načina kako se to može uraditi a da svi dobiju nešto. Ako to nećete, onda nemojte da očekujete da će se pitanje Kosova rešiti, i onda ulazimo u jednu sasvim drugačiju situaciju gde je odgovornost na vama, a ne na nama, mi smo ponudili rešenje, vi iz vaše tvrdoglavosti to odbijate. Onda bi težina za neuspeh pregovora pala na EU, i bilo bi vrlo zanimljivo kako bi u tom slučaju postupili Amerikanci, da li bi izvršili pritisak na neku od tih zemalja koje bi se protivile ulasku Srbije u EU“, kaže St. Protić.

Dodaje da „za Srbiju nije glavni pregovarač Priština, naš pregovarač je EU, ako možemo s njima da se pogodimo – možemo“.

Navodi i da je druga opcija za rešenje pitanja Kosova – da EU sve zemlje Zapadnog Balkana primi istovremeno, sa određenim ograničenjima.

„I onda se sve rešava jednim potezom – više nema ni Kosova, ni Republike Srpske, ni srpskog ni albanskog sveta. To bi bilo idealno rešenje“, ocenjuje.

Na pitanje šta bi Srbija dobila potpisivanjem sporazuma, St. Protić ocenjuje „minimum za minimum“.

„Čitav proces pregovaranja je uzrok ovoga što danas imamo na stolu, nije ovo neko iznenađenje, ovo je jedan logički korak ako ne završni, onda predzavršni. Ništa više od ovoga nije moglo da se očekuje u ovom trenutku. Izgleda mi da iza ovog sporazuma stoji ako ne direktno američka ruka, onda američki mentalitet – minimum za minimum“, navodi on.

Dodaje da je sa stanovišta Srbije minimum što se ona ne obavezuje da će priznati Kosovo i da će pomoći njegovom učlanjenju u međunarodne organizacije, „dakle, ona na sebe ne preuzima nikakvu obavezu“.

„A sa druge strane dobije tu maglovitu ZSO, za koju ne znamo ni kako će da izgleda, ni čemu će da služi. Maksimum bi bio punopravno članstvo u EU za stolicu u UN. Ne znam da li je to moglo da uspe, ali mislim da je vredelo pokušati“, smatra on.

Upitan da li bi Srbija, ako odbije evropski predlog, mogla ponovo da bude izolovana, kao što je Vučić nagovestio u svom obraćanju u ponedeljak uveče, St. Protić kaže da su takve opomene upućene „jer se došlo do zaključka da sa takvim ljudima više ne može da se razgovara razumno“.

„Da li bi se one obistinile ukoliko bi Srbija predlog odbila ne mogu da kažem, ali da bi joj se postepeno zakomplikovao život – to može da se očekuje. Srbija se sad nalazi u poziciji zemlje koja snosi odgovornost za rat na Kosovu koji je izgubila, na Kosovo je došao NATO, njegovo prisustvo je tamo regulisano rezolucijom 1244 i u mnogo čemu su ruke Srbije u tim pregovorima vezane“, ocenjuje on.

Izvor: N1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari