Miličević: Većina sveta shvatila da Rezolucija o Srebrenici otvara nove jazove u BiH i regionu 1foto EPA-EFE/SARAH YENESEL

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je da je današnje glasanje o rezoluciji ;Generalne skupštine UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pokazalo da „većina planete ipak misli svojom glavom“ i da „shvata da usvajanje rezolucije otvara nove jazove u BiH i regionu, a potencijalno i u celom svetu“.

Rezolucija je prihvaćena sa 84 glasa „Za“, 19 „Protiv“ i 68 uzdržanih. UN imaju 193 države-članice.

„Činjenica je da je tas na strani onih koji su bili uzdržani ili protiv, te da je među tim državama i dobar broj islamskih zemalja, jasno govori da je argumentacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića pobedila argumentaciju velikih sila poput Nemačke, SAD, Velike Britanije…“ – rekao je Miličević, saopštila je SDS.

Po njegovim rečima, Srebrenica je „samo upotrebljena u političkim igrama i geopolitičkim interesima“.

Miličević je zahvalio Vučiću zbog „zalaganja i borbi da srpski narod ne bude satanizovan“ i zbog „hrabrosti da pred celim svetom kaže da oni koji su nad srpskim narodom u dva svetska rata počinili genocid, nemaju pravo da nam drže lekcije o moralu“.

„Nisam čuo da su kreatori rezolucije odgovorili ni na jedno njegovo pitanje… nisu imali šta odgovoriti jer je jasno da je reč o političkoj instrumentalizaciji jednog tragičnog događaja“ – kazao je on.

Predsednik SDS-a je ocenio da BiH ne može graditi budućnost na politici stalnog produbljavanja sukoba i ako narodi u njoj „ne shvate da su jedni drugima najbliži i najvažniji“.

„Nema naroda u BiH koji nije stradao i prošli vek je pun strašnih rana za svaki narod. Mi moramo biti pametni i ne dozvoliti da nam se više ikada tako nešto ponovi zbog tuđih interesa“ – zaključio je Miličević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari