Mlađan Đorđević: Pritisak na SPC i Amfilohija zajednički poduhvat Đukanovića i Vučića 1Foto: Screenshot/YouTube/Nova S/Utisak nedelje

Savetnik nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnji sekretar državnog saveta za Srbe u regionu Mlađan Đorđević izjavio je da se pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija može posmatrati kao zajednički poduhvat predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića „kojima je i jednom i drugom trn u oku“.

„Uveren sam da Crna Gora neće privatizovati manastire. Oni hoće da banalizuju veru – onako kako su to komunisti radili“, rekao je Đorđević za novi broj Nedeljnika, navodeći da ima nekoliko razloga zašto je baš sad donet Zakon o veroispovesti, za koji kaže da je isključivo usmeren protiv srpske crkve a kao takav i protiv Srba.

On je rekao da su prvi razlog izbori na jesen ove godine i da je „cilj da se pojača podela između Crnogoraca i Srba i da se na vlasti očuva kriminalni režim“.

„Nama je to dobro poznato jer u poslednjih osam godina živimo u takvom društvu. I Vučić i Đukanović su stvorili društvo bez zakona, bez pravde. Crnom Gorom se kao i Srbijom, vlada lažima i besmislom, ali veoma opasnom propagandom, zasnovanom na mržnji prema srpskom narodu. Stoga se i ovaj pritisak na SPC i mitropolita Amfilohija može posmatrati kao zajednički poduhvat Đukanovića i Vučića budući da im je obojici glavni problem“, rekao je Đorđević.

On je rekao da je „drugi cilj zakona lukrativni, da se vladajuća klika dočepa atraktivnog zemljišta na primorju, budući da već ima dogovor sa arapskim investitorima o daljoj prodaji“.

„I na kraju, ali ne najmanje važno, cilj je prikrivanje afera Đukanovića i Vučića, od ‘Koverte’, preko ‘Krušika’ i ‘Jovanjice’, do mnogi drugih. Tragično je, međutim, da ovakvim zakonom kojim se krši Ustav, Đukanović zapravo ruši temelje crngorske države i državnosti“, rekao je Đorđević.

On je naglasio da je mitropolit Amfilohije najveći kritičar Vučićeve kosovske politike, „za koju još ne znamo šta je“.

„Ovo je bila prilika da se mitropolit ‘zabavi’ Crnom Gorom i da se kroz Vučićeve taboloide u Srbiji plasira priča da mitropolit i Milo hoće da odvoje crkvu u Crnog Gori“, rekao je Đorđević.

On je rekao da od povrataka Dragana Đilasa na političku scenu aktivno podržava njegove aktivnosti i aktivnosti na formiranju širokog opozicionog bloka, jer smatra da samo ujedinjene građanske i nacionalne snage, sve političke opicije koje nisu ekstremne, mogu da se suprotstave „ovom zlu koje vlada“ i da je zato predmet napada Vučića.

„Nisam član nijedne stranke, kao što nisam bio član ni Demokratske stranke kada sam bio savetnik predsednika“, rekao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari