Koordinator Lige za dekadu Roma u Srbiji Osman Balić ocenio je juče da se u državnim institucijama Srbije sprovodi protivustavna diskriminacija Roma, kojih uopšte nema među zaposlenima.

– U Srbiji od oko 29.000 stalno zaposlenih u državnoj administraciji, nema nijednog zaposlenog Roma. Nema stalno zaposlenih Roma čak ni u Ministarstvu za manjine, gde jedan pripadnik romske nacionalnosti radi po ugovoru o delu. Stalno zaposlenih Roma nema ni u ministarstvima pravde, socijale, kulture, zdravstva i ekonomije. Situacija je veoma slična i u lokalnim samoupravama. To nije rezultat nedostatka obrazovanih Roma, već je to rezultat diskriminacije koja se sprovodi u našim institucijama. Mera demokratičnosti jednog društva jeste odnos prema manjinama i njihovom učešću u javnom životu, što podrazumeva njihovu prisutnost u institucijama, a ne na javnim tribinama – kaže Balić za Danas.

On dodaje da je predsedniku Srbije i predsednici Skupštine, Borisu Tadiću i Slavici Đukić Dejanović uputio pismo u kojem u ime Lige zahteva da se u ovoj godini pokrene sistemska akcija zapošljavanja visoko obrazovanih Roma u državnim institucijama. U pismu je takođe izrazio i nezadovoljstvo napretkom Dekade Roma u Srbiji.

– Naše Vlade su „osetile“ novac koji stiže zahvaljujući Dekadi Roma, tako da je u ministarstvima zaživela takozvana „džipsi industrija“. Srbija je od 2005. do 2008. dobila više od dve milijarde evra za sprovođenje Strategije smanjenja siromaštva, taj novac je završio po ministarstvima, ali se ne zna pouzdano kako je potrošen. Takođe, nije transparentan ni način trošenja sredstava iz Fonda za dekadu Roma, jer ne dobijamo nikakve zvanične informacije o tome. Ne znamo da li je novac trošen za unapređenje života Roma, koji predstavljaju najsiromašniji segment društva, ili za seminare, kompjutere ili lične interese – objašnjava Balić, koji je zadužen za monitoring trošenja sredstava iz Fonda za Dekadu Roma.

On dodaje da je uprkos tome što problem Roma nije prioritet u Srbiji, koja rešava „masu problema“, ipak pokrenuto nekoliko akcija koje su u poslednje četiri godine, koliko traje Dekada Roma, „prilično popravile“ stanje u obrazovanju, pa i zapošljavanju Roma.

– Rezultati su ohrabrujući. Višestruko je povećan upis dece u osnovne škole, kao i broj upisanih studenata – rekao je Balić.

Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi oko 108 hiljada pripadnika romske nacionalnosti. Nacionalna udruženja Roma, međutim, procenjuju da ih ima blizu 400 hiljada, ali da se nisu tako izjasnili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari