"Nema zakonskog rešenja protiv partijskog zapošljavanja"

Ministarka državne uprave Ana Brnabić

Ostavite komentar


  1. Zapanjujuca izjava jednog ministra u vladi. Postavlja se pitanje koje obrazovanje ima, kako tumaci vazece zakone, kako radi u vladi i vodi ministarstvo. Dakle, ovom izjavom se objavljuje rat pravnoj drzavi i vladavini prava zvanicno. Neverovatno. Pa svako zaposljavanje je vec regulisano propisima, i oni moraju biti prethodni uslov i da se 1/ bilo koje mesto uprazni 3/da se raspise konkurs, koji je obavezan po zakonu 4/da se ispune uslovi za svako radno mesto 4/ispune dodatni eventualni uslovi. A da li je neko jos i clan sportskog kluba, politicke partije ili verske sekte je privatno pitanje i nije i ne treba da bude regulisano. Tako da je izjava minstarke vrlo neprijateljska prema drzavi, stetna, pogresna, neprimerena, neznalacka, tuzna i ponizavajuca. Mora biti smenjena, jer podrzava urusavanje svoje drzave u javnosti, a to je kaznjivo

  2. Ministarka je duzna da resi ovo pitanje. Ona je odgovorna za drzavnu upravu I lokalnusamoupravu. Posle ove njene izjave situacija je jos mracnija jer ocigledno ni tzv reformatory nisu spremni da idu na promenu dosadasnje neprihvatljive prakse. G-djica Brnabic trebalo bi da zna da je drzavna uprava I lokalna samouprava kao I javna preduyeca opste javno dobro koje treba da pruzi jednake mogucnosti za sve a ne samo za partijske drugove I rodbinu. Za pocetak predlazem ministarki da reafirmise instituciju javnog konkursa koji mozda nije idealan ali je svakako transparemntan. Neka se organizuju testovi pri8likom prijema itd. To je ranije postojalo za vreme nenarodnog socijalistickog rezima. Mozda je ovaj system sporiji ali je svakako pravedniji.

  3. Zar nije bilo jedno od GLAVNIH predizbornih obecanja vladajuce partije da ce stati na put stranackom zaposljavanju?! Sta bi sad? Gde su ovi SNS botovi da udaraju +/-? Jos ste dobili potvrdu od jedne MINISTARKE i jednog od kandidata za mesto PREMIJERA da je stranacko zaposljavanje ustvari NAJNORMALNIJA STVAR?! I kao slag na torti – ovaj gospodin/gospodjica sta li je vec, njen vodja i cela ta bulumenta ce opet ubedljivo pobediti na izborima, jer svi oni koji su protiv ove lakrdije od vlasti su odavno pobegli iz ove zemlje.Nas, koji mislimo svojom glavom je nazalost ostalo nedovoljno da pobedimo ove STRUCNJAKE za materijalno i moralno srozavanje svojih sugradjana….

  4. A umesto stranackog zaposljavanja dobicemo zaposljavanje po seksualnom opredelju. Moram priznati to jos nismo imali.

  5. Ovo je vrhunac drskosti vldajućeg aparata!!! Ovo je objava abolicije za svako partijslo siledžijstvo – dosadašnje i sva naredna. Abolicija za svakog lokalnog đilkoša, kakav je, recimo, onaj u Požegi!!! Stravično…

  6. Zanimljivo…
    1 – narode, zaposlicemo partijske drugare, vi posla necete imati ako se ne uclanite u SNS
    2 – narode, evo nagradna igra koju ce da sponzorise drzava, a implementira moja prethodna firma (NALED) kako bi im dali na znacaju jer za vreme koliko postoje nisu nista bitno uspeli, pa da se malo reklamiraju

    Ima li kraja zloupotrebama drzave?

  7. Ima rešenja, ali nema želje. Rešenje je: pravno definisani uslovi za svako mesto (da ne bi lekar rukovodio carinom i sl.), javno raspisivanje konkursa na kojima kandidati prilažu uverenja o obrazovanju i radnom iskustvu i iznad svega javno objavljivanje rezultata. Po ovim usllovima bira se svaki asistent univerziteta, pa bi mogli da važe i za ministre, direktore i ostale.

  8. Ooooo i te kako ga ima!Zove se uspostavljane reda i zakona ,korenita promena sudstva.Citajte malo resenja pokreta Dosta je bilo…sve receno.Kad nekom bude pretila visoka novcana i zatvorska kazna ,zato sto prima neadekvatne ili partijske kandidate ,a ne one najbolje ,i te kako ce da razmisli.I mentalitet i navike ce se zacas promeniti.Naravno to se nece desiti za vreme snsa…kako bi inace zaposljavali svoje nepismene kadrove ,keramicare ,sofere ,starlete sa osnovnom skolom na visoke funkcije?Ni ovi ranije nisu bili nista bolji…samo da se zna?

  9. Imamo mnogo Zakona koje ne primenjujemo.Čiji mentalitet treba da se promeni???Ako ovako sa zapošljavanjem nastave i dalje, jednoga dana postaćemo jednopartijska Država za one koji se učlane a za ostale put pod noge pa u beli svet,,,,

  10. Ako toliko poštujete Zakon gde su platni razredi , gde je konsolidovanje javnih preduzeća, itd

  11. Postoji zakonsko rešenje. Zakon o privatizaciji svega. EPS i Telekom nemcima pa da vidimo da li će nemci da zapošljavaju botove stranačke DS-a, SNS-a…bilo čije???

  12. Zašto u našoj zemlji strani investitori ne zapošljavaju naše botove i stranačke škartove? Nema smisla. Vlada im je sve omogućila a oni tako štite svoje ekonomske interese. Ne bi ni NIS propao da se tako ranije postupalo.

  13. Slatko me nasmeja ministarka. Ako će da se čeka promena mentaliteta onda se čeka nešto što se neće dogoditi. Osim toga partijsko zapošljavanje je mnogo širok pojam i ne iscrpljuje se samo u stručnosti zaposlenih i već, verujem i mnogo više, u otvaranju nepotrebnih radnih mesta i njihovom dupliranju u cilju podmirivanja partijskog članstva i obezbeđivanju njihove lojalnosti. Sumnjam da je ministarka toliko kratkovida da to ne vidi. Za ovu izjavu od mene dobija ocenu 1.

  14. Možda i nije lako zakonski sprečiti partijsko zapošljavanje ali očekivati promenu mentaliteta da bi ono prestalo je krajnje nebulozan odgovor od nekoga ko je ministar u vladi. Ja bi samo podsetio ministarku da se partijsko zapošljavanje odvija na svim nivoima u Srbistanu a ogleda se prvenstveno u dva vida: 1. Zapošljavanje nestručnih ili nedovoljno stručnih partijskih kadrova na svim nivoima vlasti i privrede i 2. Otvaranjem i umnožavanjem nepotrebnih ili neproduktivnih radnih mesta na koja dolaze članovi partija sa ili bez odgovarajućih kvalifikacija. U oba slučaja se obezbeđuje vaninstitucionalno upravljanje svim i svačim uz obezbeđivanje lojalnosti na izborima i svemu drugom što partija radi na privrednom i političkom planu. Ministarka veoma dobro zna da postoje propisi kojima se ovo može rešiti i koji se mogu i poboljšati ali za to, kako se često kaže, nema političke volje. Ako su moguća poboljšanja zapravo je ministarkin posao da na tome poradi a ne da se poziva na potrebu promene mentaliteta. Da li, možda, treba da pričekamo da i ministarka promeni mentalitet ili da Vučić prestane da svoju političku volju podredi zakonima, propisima i ljudskom moralu uopšte.

  15. E, sada imamo i "napismeno" da stranka radi i da će raditi šta hoće. Jezivo, i beznadežno. Jedan primer: Hronični sam bolesnik.Čekali smo na pregled kod kardiologa – interniste 2 i po meseca.Bila je potrebna kontrola i produžetak terapije. Puna čekaonici , na taj dan svi smo bili zakazani u 10 sati. U Domu zdravlja u Novom Sadu me je primila žena koja ima više od 60 godina, i u penziji je. Vrlo je ljubazna, spora, i čini mi se, nagluva. ! Ne znam ništa više o mom stanju, lekove pijem po starom, ništa mi nije jasno. Imam tegobe , koje dodju i prodju (valjda ). Ne mogu ni da zamislim kako je u manjim mestima.

  16. SNS i Vlada Srbije su toliko ubeđeni da će ostati na vlasti i posle aprilskih izbora, da i ne kriju svoje buduće namere u vezi partijskog zapošljavanja. Na to ukazuje i nedavna izmena Krivičnog zakonika Srbije, kada je umesto da se vrati poglavlje “Nesavestan rad u privrednom poslovanju” koje je iz Zakonika izbačeno 2004/2005.god., sada preinačeno u “Prevara u obavljanju privredne delatnosti”. U njemu se uopšte ne pominju negativni poslovni rezultati koji se mogu staviti u vezu sa nestručnošću, nekompetentnosti i nekorporativnosti menadžera koji obavljaju poverene funkcije.

  17. Što reče Marko Petrović, privatizacija je lek za većinu naših boljki, zato i održavaju ovakvu gomilu državnih firmi. A ministarka je i dovedena jer nije sposobna da radi taj posao. Ona dobeo zna da ljudi podržavaju SNS samo zato što im obećavaju državnu službu i privilegije. Mene bi bilo sramota da sam deo ovakvog režima i da pričam ovakve priče za malu decu. Da li je nju sramota?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.