Postoji nekoliko stranaka i organizacija koje se predstavljaju kao pobornici desne orijentacije na našoj političkoj sceni. Među njima, svakako, postoje izvesne razlike i otuda se one ne mogu jedinstveno posmatrati.

Srpska narodna partija je stranka desnog centra, protivimo se svakom obliku ekstremizma i zalažemo se za odmerenu i argumentovanu borbu za ideje u koje verujemo. Zastupamo umerenu nacionalnu politiku sa snažnom ekonomskom komponentom, jer verujemo da samo jaka ekonomija može da bude garant zaštite najvažnijih državnih i nacionalnih interesa jedne zemlje, ističe za Danas Nenad Popović, osnivač Srpske narodne partije (SNP) i nekadašnji funkcioner DSS.

On dodaje da je SNP evroskeptična stranka, a da njihovo protivljenje evropskim integracijama nije zasnovano na ostrašćenosti, već na objektivnoj analizi da Srbija u ovom trenutku nema nikakav ekonomski interes da postane članica EU. „Želimo da otvorimo javnu raspravu o toj temi, kako bismo hladne glave, razmenjujući argumente sa onima koji misle drugačije, došli do najboljeg rešenja za naše društvo i državu. Rusko tržište, nesumnjivo, predstavlja ogromnu šansu za srpsku privredu. Ta šansa je još veća danas kada su evropski proizvođači zbog sankcija onemogućeni da izvoze svoju robu na rusko tržište. Mi treba da iskoristimo ovu situaciju i da učinimo sve da na planski i sistematski način povećamo izvoz na rusko tržište“, navodi Popović.

Istovremeno, prema njegovim rečima, sankcije su naša najveća šansa za privlačenje investicija iz EU, jer evropski proizvođači imaju interes da otvore proizvodnju u Srbiji kako bi preko naše teritorije plasirali svoje proizvode na tržište Rusije. Jačanje naše saradnje sa Rusijom, kako kaže, nije pitanje sentimenta ili ideologije, već racionalnog stava šta je u ovom trenutku ekonomski najbolje za našu državu.

Odgovarajući na pitanje koliko je važan odnos prema monarhiji i republici, Popović napominje da SNP poštuje monarhističku tradiciju u Srbiji, da smo kao država i narod ostvarili mnogo toga vrednog u Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji, na šta se i danas s pravom pozivamo i čime se u Evropi i svetu ponosimo.

„Obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata podsetilo je ceo svet na junačku ulogu Kraljevine Srbije u tom ratu. Ukoliko jednog dana pitanje povratka monarhije postane politički relevantno, sigurno je da bi građani trebalo na njega da odgovore izjašnjavanjem na referendumu. Poštujemo, naravno, i ljude koji su republikanski opredeljeni. U ovom trenutku, međutim, čini se da su ekonomska pitanja primarnija i da ona traže urgentan i adekvatan odgovor“, ukazuje naš sagovornik.

Osnivač SNP ocenjuje da zadatak jedne partije, bilo da je ona desno ili levo orijentisana, nije da se slepo drži ideologija, već da omogući građanima da žive bolje, da imaju veće plate i penzije, da mogu da nađu pristojan posao. Ekonomska politika SNP, kao i svih drugih partija desnog centra u Evropi, navodi da će biti usmerena ka razvoju tržišne i društveno odgovorne ekonomije čije će težište prvenstveno biti stavljeno na podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

„Za nas su preduzetnici nosioci privrednog razvoja i garant ekonomske i svake druge stabilnosti jednog društva i države. Želimo da ohrabrimo preduzetnički duh, i zato ćemo se boriti za takav poreski sistem, i takav poslovni ambijent u državi, da svaki pojedinac sa ušteđevinom od nekoliko hiljada evra može da započne sopstveni porodični biznis ili otvori zanatsku radnju. Verujemo da u takvom pristupu leži šansa za ozdravljenje nacionalne ekonomije“, naglašava Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari