– Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je premijerima Grčke i Makedonije Aleksisu Ciprasu i Nikoli Gruevskom da otpočnu nove pregovore o dugogodišnjem sporu koji vode zbog imena države Makedonije i da prvi razgovor bude u Beogradu, saznaje Danas iz diplomatskih izvora u Njujorku. Nikolić je, prema rečima naših izvora, razgovor dvojice premijera inicirao na prijemu kod predsednika SAD Baraka Obame pre nekoliko dana u Njujorku i tom prilikom predložio da otpočnu direktne pregovore o pitanju koje ih razdvaja. O daljim koracima po ovom predlogu, kako dodaju, dogovori će se voditi diplomatskim kanalima.

Grčka i Makedonija su već više od 20 godina u sporu zato što zvanična Atina ne priznaje ime države Makedonija, jer Grci tako nazivaju svoju severnu oblast. Zbog toga se koristi kao zvanična naziv – Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a Grčka zbog ovog spora zakočila je i evropske integracije Makedonije. Naziv države postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine nakon raspada Jugoslavije, a pregovori o iznalaženju rešenja vode se od 1992. godine. UN nacije su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Predsednik Nikolić već nekoliko dana boravi u poseti SAD, gde se sinoć obratio na zasedanju Generalne skupštine UN. On je u svom govoru istakao da je Srbija „jedina zemlja u Evropi kojoj pored otimanja dela teritorije, proterivanja građana, nekažnjenog ubijanja i takozvane žetve organa sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska“.



„Podsećam vas da su u martu 2004. Albanci na Kosovu i Metohiji, u prisustvu međunarodnih snaga KFOR, i sa sporadičnim otporom, uništili brojne hrišćanske pravoslavne hramove, pomoćne crkvene zgrade, konake, zvonike, manastirske biblioteke i arhive, najčešće podmetanjem požara, ili eksplozivnih naprava. Prema stavu 31 Konferencije Uneska na Kosmetu je izvršen zločin prema kulturnoj baštini“, naveo je predsednik Srbije.

On je dodao da je Albanija, „u pokušaju da se falsifikuje istorija“, u ime prištinske administracije podnela zahtev Unesku da se srpska baština proglasi kosovskom, odnosno albanskom. „Tako bi bio nagrađen onaj ko je strateški rušio manastire u nameri da marginalizuje važnost Kosmeta za Srbe i da na zgarištu tuđe istorije uspostavi novi etnički i kulturni identitet Kosmeta“, naglasio je Nikolić.

Predsednik je zato apelovao na sve predsednike da ne dozvole da se srpskom narodu „oduzme njegovo biće, otme njegova suština, njegova duhovna vertikala: manastiri na Kosovu i Metohiji i proglase kulturnom baštinom albanskog naroda na KiM“. „To prosto nije istina, nije istorijska i naučna činjenica. Nije pravda“, ocenio je Nikolić.

„Preti humanitarna katastrofa“



„Srbija se trudi da, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, obezbedi pristojan boravak i smeštaj izbeglih lica. Međutim ukoliko međunarodna zajednica, pre svih EU, ne učini konkretan napor da se problem reši, Jugoistočnoj Evropi preti još veća humanitarna katastrofa. Posledice toga niko ne može da predvidi, ali će se one sasvim sigurno odraziti ne samo na Evropu već i na čitav svet. Želeo bih da skrenem vašu pažnju na zabrinjavajuće ponašanje predstavnika vlasti u pojedinim državama, koje su podigle žičane i žilet ograde u nameri da getoiziraju azilante koji beže od rata i nemaštine“, rekao je Nikolić u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari