Novi Sad: Zatvorena birališta 1foto: R.B.

Birališta u Novom Sadu zatvorena su u 20 časova. Iz Gradske izborne komisije za sada neće biti novih podataka o izlaznosti, te nije poznato kolika je izlaznost do kraja današnjeg glasanja.

Prema poslednjim podacima, do 18 časova, u Novom Sadu glasalo je 28.1 odsto birača saopštila je Gradska izborna komisija, dok je na teritoriji Vojvodine do 16 časova glasalo 22.5 odsto upisanih birača.

Predsednik GIK-a Žarko Mićin izjavio je da nije bilo nepravilnosti na glasačkim mestima, prenosi RTV.

Građani se o referendumskom pitanju o promeni ustava Srbije izjašnjavali su se na 208 biračkih mesta. Pravo glasa ima 332.055 građana.

Na početku dana zabeležena je mala izlaznost, budući da je do 10 časova glasalo svega 4.21 odsto birača, na osnovu uzorka sa 14 referentnih glasačkih mesta.

Izborni dan protekao je mirno, na većini biračkih mesta nije bilo gužvi i poštovale se epidemiološke mere, izuzev na većim biračkim mestima, poput OŠ „Prva vojvođanska brigada“, gde je ukupno deset glasačkih mesta, gde su formirani manji redovi, mahom starijih sugrađana koji u sve većem broju dolaze na glasanje.

U pokušaju da fotografijom ilustrujemo kako se odvija izjašnjavanje o referendumu, na biračkom mestu broj 52 članovi biračkog odbora to nisu dozvolili ističući da je snimanje zabranjeno.

Na pitanje od kada to važi, odgovorili su – oduvek. Ali, nisu znali da kažu kako je dozvoljeno snimanje na mestima gde se na referendumu izjašnjavaju funkcioneri.

I na ostalim glasačkim mestima koja je obišao reporter Danasa, uključujući i glasačka mesta 175 i 176 u srednjoj školi Mileva Marić Ajnštajn, glasanje je proteklo bez veće gužve, uz poštovanje epidemioloških mera.

Pre podne glasao je i gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević koji je na svom Instagram nalogu poručio da je „referendum praznik demokratije“, i pozvao Novosađane da izađu na glasanje.

– Glasanje nije dužnost, već privilegija svakog od nas, sve ovo su dobri razlozi da izađete na današnji referendum i glasate po svojoj volji. Danas je praznik demokratije i pozivam vas da svi učestvujemo u njemu – naglasio je Vučević.

Takođe, u Novom Sadu glasala je i potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, koja je tom prilikom takođe pozvala građane Srbije da izađu na referendum, i izrazila očekivanje da će se pozivu odazvati veliki broj ljudi, piše RTS.

Novosađani ne očekuju značajnije promene

Pitali smo Novosađane koji su glasali, kakve promene očekuju nakon referenduma, na šta je većina sugrađana konstatovalo da „ne očekuje ništa“ i da će „sve ostati isto“. Mlađa sugrađanka rekla nam je da očekuje da će „nažalost biti izglasana ustavna promena“ koju ne podržava, i protiv koje je glasala. Stariji čovek, na pitanje novinara Danasa uzvratio je pitanjem novinaru „da li radi za Đilasa ili Šolaka“.

– Zaista ne znam da li će se nešto promeniti, drugarica koja je po struci sudija rekla mi je da glasam za ustavne promene – rekla nam je sredovečna Novosađanka, dok je bračni par sa malim detetom rekao da očekuju da će „sve ostati isto, bez obzira na to ko je kako glasao“.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari