Žarko Obradović više neće biti ministar prosvete, odlučeno je sinoć na sednici Predsedništva Socijalističke partije Srbije i potvrđeno Danasu u SPS. Vlada Srbije će nastaviti da radi u sastavu SNS i SPS, bez URS. To je između ostalog, juče potvrđeno i na sednici Predsedništva SNS, na kojoj su naprednjaci odlučivali da li da prihvate predlog premijera Ivice Dačića da Vlada nastavi bez Mlađana Dinkića i URS. „Većina je bila za izbore, ali sam predložio da se sačuva stabilnost zemlje i omogući što bolji rad bez izbora. Na moje insistiranje prihvaćen je moj predlog“, rekao je posle sednice prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.


On je sinoć gostujući na TV B92 rekao da nije priželjkivao Vladu bez URS i da bi da jeste, to i rekao, ali i da ga nije iznenadila odluka premijera Ivice Dačića. Vučić je rekao kako na ostanku URS u Vladi nije insistirao jer bi to „značilo verovatno kraj Vlade“. Na pitanje da li je spreman spisak novih ministara, Vučić je istakao da je definisan samo spisak onih koji odlaze, a da se „radi na tome ko će činiti Vladu u budućnosti“. Vučič je rekao da će ministarska mesta URS zauzeti „stručni ljudi“, kao i da bi finansijama i privredom mogli da upravljaju stranci. „U Srbiji nema dovoljno dobrih kadrova. Sve partije zajedno u Srbiji nemaju dovoljno stručnih kadrova“, istakao je Vučić. On je govoreći o borbi protiv korupcije naglasio da će biti „ispitane sve afere, pa i one koje se tiču premijera“.

Sednica Predsedništva SNS trajala je juče dva sata, a kako Danas saznaje, glasalo se „za“ ili „protiv“ predloga premijera da Vlada Srbije nastavi rad bez URS ili da se ide na izbore. Kako objašnjavaju naši sagovornici, to je bila jedina tačka dnevnog reda i nije bilo reči o tome da li će neka od stranaka zameniti partiju Mlađana Dinkića u vladajućoj koaliciji.

„Sveobuhvatnom i ozbiljnom analizom stanja i procenom najbolje odluke za stabilnost kao uslova bez kojeg u ovom trenutku veoma otežano možemo da nastavimo reforme i napredak Srbije, a svesni odgovornosti SNS kao najveće i najjače stranke, jednoglasno smo podržali ovakvo rešenje, iako svako od nas pojedinačno ima sopstveno mišljenje i razloge za isto. Dogovor o najboljem za zemlju i poverenje u predsednika stranke su nas opredelili u krajnjoj instanci“, kaže za Danas Jadranka Joksimović, članica Predsedništva SNS.

Naprednjaci su imali nameru da nastave sa istim partnerima, istakao je Aleksandar Vučić, i to ne zato što se „u svemu slažu sa Dačićem i Dinkićem“, već zato što je dobro da više glava razmišlja o budućnosti Srbije. „Bili smo spremni na razgovore sa Dinkićem, mada je to danas nepopularno. Pokušavali smo da nađemo kompromis i najbolje rešenje za Srbiju“, rekao je Vučić.

Upitan šta je zapravo nuđeno Dinkiću, Vučić je rekao da to nije pijaca i da Dinkiću ništa nije nuđeno, da je Dačić na razgovorima rekao da Dinkić više ne može da bude ministar finansija i ekonomije, ali da može da bude nešto drugo. „Onda je Dinkić došao sa svojim predlogom. Za mene je ono što se tiče SNS bilo prihvatljivo, a za Dačića nije“, rekao je Vučić, navodeći da je razlog verovatno bio resor koji vodi Rasim Ljajić.

Imena novih ministara, najavio je Vučić, biće poznata posle 20. avgusta, a izmena koalicionog sporazuma i zakona o Vladi i ministarstvima naći će se pred Skupštinom Srbije 25. ili 26. avgusta. Prvi potpredsednik Vlade je ponovio i da ga ne interesuje premijersko mesto i da nije tražio od lidera SPS Ivice Dačića da se odrekne mesta ministra unutrašnjih posova. Na pitanje da li očekuje da SPS ponudi smenu još nekog od ministara, Vučić je kratko rekao da ne bi isključio takvu mogućnost.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da Srbije nema vremena za prevremene parlamantarne izbore i da ništa nije nudio Dinkiću u zamenu da više ne bude ministar finansija. Dačić je ukazao da nikada nije nudio Dinkiću da ima više vlasti nego što ima do sada i zahvalio mu je na dosadašnjoj saradnji.

Dačić je juče pre nego što je Predsedništvo odlučilo da smeni Obradovića razgovarao sa ministrom prosvete, ali i ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović. „Oni će poštovati moju odluku“, rekao je juče Dačić.

Lider URS Mlađan Dinkić rekao je juče za B92 da je očekivao da će se ovo ovako završiti, jer je znao da postoje obaveze iz Briselskog sporazuma, da nije vreme za vanredne izbore i da SNS u ovom trenutku ne može da formira većinu bez Dačića. „Za mene ovo nije kraj, ovo je početak jednog procesa koji će se zapravo zavšiti odlaskom Ivice Dačića“, ukazao je Dinkić.

Vladu sa Dačićem i Vučićem na prvu loptu opisuje kao čudnu. Kaže da je u prvih devet meseci odlično funkcionisala, a kao najveće uspehe resora koji je vodio vidi stabilzacije javnih finansija, spas od bankrota i smanjenje budžetskog deficita. Međutim, kako dodaje, nije sve moglo da se uradi za samo godinu dana. „Mi ćemo biti konstruktivna opozicija“, naveo je Dinkić dodajući da će se nakon ovoga vratiti u parlament kao poslanik.

Sednica Vlade

Redovna sednica Vlade Srbije održana je juče i to u skoro punom sastavu. Prisutan je bio i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ali ne i ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović i potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Vučić danas očekuje Dinkića

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da će nova avio-kompanija „Er Srbija“ do kraja godine učiniti Srbiju liderom u regionu, a ta kompanija postati najmoćnija u radijusu zemalja sa gotovo 100 miliona stanovnika. Vučić je novinarima posle sednice Predsedništva SNS rekao da je na tom projektu radio zajedno sa Mlađanom Dinkićem i da ga očekuje danas na potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu sa Etihadom. Dinkić je potvrdio da će prisustvovati potpisivanju sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari